Windows 8 and 8.1 Forums


sudden shut-downs with no error reporting on restart

  1. #1


    Posts : 27
    Windows 8 64 bit

    sudden shut-downs with no error reporting on restart


    Here are some event logs I found... any ideas/ Win 8 pro 64 bit.

    Log Name: System
    Source: Service Control Manager
    Date: 10/15/2012 12:52:05 PM
    Event ID: 7000
    Task Category: None
    Level: Error
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: Rebirth
    Description:
    The Intel(R) PROSet Monitoring Service service failed to start due to the following error:
    The system cannot find the file specified.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}"

    EventSourceName="Service Control Manager" />
    <EventID Qualifiers="49152">7000</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>2</Level>
    <Task>0</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2012-10-15T03:52:05.794008500Z" />
    <EventRecordID>8215</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="740" ThreadID="744" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Rebirth</Computer>
    <Security />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="param1">Intel(R) PROSet Monitoring Service</Data>
    <Data Name="param2">%%2</Data>


    <Binary>49006E00740065006C002800520029002000500052004F0053006500740020004D006F006E00690074006F0

    0720069006E006700200053006500720076006900630065000000</Binary>
    </EventData>
    </Event>

    Log Name: System
    Source: EventLog
    Date: 10/15/2012 1:16:39 PM
    Event ID: 6008
    Task Category: None
    Level: Error
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: Rebirth
    Description:
    The previous system shutdown at 12:52:04 on ‎15/‎10/‎2012 was unexpected.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="EventLog" />
    <EventID Qualifiers="32768">6008</EventID>
    <Level>2</Level>
    <Task>0</Task>
    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2012-10-15T04:16:39.000000000Z" />
    <EventRecordID>8228</EventRecordID>
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Rebirth</Computer>
    <Security />
    </System>
    <EventData>
    <Data>12:52:04</Data>
    <Data>‎15/‎10/‎2012</Data>
    <Data>
    </Data>
    <Data>
    </Data>
    <Data>10</Data>
    <Data>
    </Data>
    <Data>
    </Data>


    <Binary>DC070A0001000F000C00340004000302DC070A0001000F0003003400040003023C0000003C0000000100000

    03C00000000000000B00400000100000000000000</Binary>
    </EventData>
    </Event>

    Log Name: System
    Source: Microsoft-Windows-Kernel-Power
    Date: 10/15/2012 1:16:34 PM
    Event ID: 41
    Task Category: (63)
    Level: Critical
    Keywords: (2)
    User: SYSTEM
    Computer: Rebirth
    Description:
    The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the

    system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-

    77220C37D6B4}" />
    <EventID>41</EventID>
    <Version>3</Version>
    <Level>1</Level>
    <Task>63</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2012-10-15T04:16:34.152086600Z" />
    <EventRecordID>8232</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Rebirth</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
    <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
    <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
    <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
    </EventData>
    </Event>
    Last edited by samhfoley; 14 Oct 2012 at 23:49. Reason: missing data

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Try the option two in this tutorial, run sfc/ scannow at least 3 times. HTH.
    EDIT: Check the CPU temps as well.
    Last edited by brummyfan; 15 Oct 2012 at 07:04.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 27
    Windows 8 64 bit


    I ran ssfc /scannow 3 times. It found items the first run and not on the second 2. The problem persisted and got worse, with the PC shutting off every 30-40 min. When it happens the PC automatically restarts. Finally, while I was asleep, it happened to my wife and the PC failed to restart. When I woke up this morning the PC wouldn't even start. One major change I have made recently is to replace the video card. I took that out, made sure all of the cables were snug on the MB and now it is up and running. I also removed the MB battery removing the OC I had running although I don't think that was the problem as the crashes often happened during idle times when no one was using any programs. I am now waiting to see if it happens again in this new state minus the video card and the OC.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Hi samhfoley. Welcome to EightForums.

    Is the CPU overheating? Cooling fans running? BIOS will shut it down if overheating.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 27
    Windows 8 64 bit


    RealTemp 3.7 shows my idle temps at 29-37 degrees C. That is with an overclock of 4.2MHz. I left my PC with the new video card removed and no OC for 3 hrs and it didn't shut off. I am now trying with a 4.2 O.C. and no external GPU. My system specs are
    Win 8 Pro 64 bit
    ASUS P8V77-V-Pro
    Intel i7 3770K
    the new video card is a Sapphire HD 7850 2G GDDR5 OC version

    I see temps at a high of 56 when I open a bunch of programs at once.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 27
    Windows 8 64 bit


    seems to be fixed. Been running nonstop at 4.2 O.C. for 12 hrs. with new video card. I think there was a loose connection somewhere....
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 153
    Win8.1 64 bits Ent- Pro


    Good job man
      My System SpecsSystem Spec

sudden shut-downs with no error reporting on restart
Related Threads
I was hoping to get some advice on how to diagnose the issue I'm having. This is on a PC I built exactly 1 year ago. Windows 8.1 Build: Intel Core i5-4670K @ 3.4GHz Cooler Master Hyper 212 EVO ASUS Maximus VI Hero LGA 1150 Intel Z87 ATX Corsair...
Hello, I'm writing this thread because i wanted to report something that happens to my laptop. For a start, i'm using a vaio sony mini laptop running on windows 8 whose processor is AMD E2-1800 APU with radeon(tm)HD graphics, 4 GB ram, a 64-bit OS, x64-based processor. Honestly, i don't...
Solved Windows 8.1 Error Reporting stopped in Performance & Maintenance
Service shows WerSrv stopped. Should it be set to Automatic? Is it possible that another program like Advanced System Care shut it down?
Solved Random Shut downs on an Asus k55a in BSOD Crashes and Debugging
My Asus K55A has been shutting down randomly. I do nothing really intensive on my laptop, just Word and Chrome. I have attached my admin events for reference. This has happened before and lead to a BSOD so I had the OS reinstalled and the only thing I have added to the basic system is Word. I have...
I have been having random shut downs in BSOD Crashes and Debugging
:o Sorry, but I'm a newbie at this....I have been having random shut downs on my new all in one (Gateway) and don't know if you would call that a BSOD? When I come back to my pc I have to start over (start up button on side) and I get a small blue window that encourages me to send details to...
Internet + Shut downs hanging in Performance & Maintenance
Hi all I have just upgraded to Win 8 Pro, from Win 7 Ultiamate, and so far its been ok'ish but i have a few questions 1) Internet connection - On win 7 as soon as i was in desktop i could load IE instantly, but now it takes about 20 seconds to connect to the internet (suspect something is...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook