• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Windows 8 does not start with usb hub connected


gallicbear

Member
Member
Posts
109
#1
Hi there. Don't know in what subcategory to put this question, but I found this strange: When I have a powered usb hub connected, my windows 8 will not start. The same usb hub connected to xp or to windows 7 does not cause problems. But it does in windows 8. So I need to disconnect that hub and start windows 8 without it and connect it after windows 8 has booted. Said hub has two drives attached: 1 32GB and a 1 TB. How come Windows 8 cannot handle it? Thanks in advance for your help.
 

My Computer

System One

  • OS
    XP, Vista, Windows 7, Windows 8/ 8.1, Windows 10
    Browser
    Firefox

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#2
Check BIOS for boot order.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

gallicbear

Member
Member
Posts
109
#3
Thanks, CountMike. The first boot device is UEFI and the harddisk, 2nd is CD/DVD. So I don't know why there is that problem. I connected the 1TB usb drive directly into a usb plug on my machine. No difference. It just hangs at boot. Keyboard is frozen. Strange behavior.
 

My Computer

System One

  • OS
    XP, Vista, Windows 7, Windows 8/ 8.1, Windows 10
    Browser
    Firefox

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#4
Thanks, CountMike. The first boot device is UEFI and the harddisk, 2nd is CD/DVD. So I don't know why there is that problem. I connected the 1TB usb drive directly into a usb plug on my machine. No difference. It just hangs at boot. Keyboard is frozen. Strange behavior.
Realy strange, just couple of days ago I heard from a guy that had similar problem. He had a USB pen drive that used to have an OS on it, he even reformated it but I guess MBR stayed on it and he also could not boot with it connected. Must be some side effect of UEFI.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

Wullail

Active Member
Pro User
Posts
467
#5

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    Memory
    6 GB
    Screen Resolution
    1280 x 1024
    Hard Drives
    12 TB in 6 disks
    PSU
    TX650
    Keyboard
    G15
    Mouse
    Intellimouse 3.0
    Internet Speed
    100 Mbits
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Trend Micro

gallicbear

Member
Member
Posts
109
#6
Thank you again, CountMike, and also Wullail for the link. It explains that UEFI is involved. Maybe that will be fixed some day by Microsoft.
 

My Computer

System One

  • OS
    XP, Vista, Windows 7, Windows 8/ 8.1, Windows 10
    Browser
    Firefox