• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

usb 3.o ports suddenly not working


vafangool

New Member
Posts
57
#1
I dont know why but my external hard drive isnt showing up when connected.. Windows makes the connection noise when I plug it in but it dont show up in disk management, device manager or anywhere else... If I plug it into a regular usb port it works fine... And its a usb 3.0 capable drive it worked before....any thoughts guys?" I tried the new hardware wizard in device manager and didnt see anything... drivers all look fine....
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    amd a10 -6800k APU
    Motherboard
    F2A85-V PRO (FM2 ) asus
    Memory
    8GB ddr-1866mhz
    Monitor(s) Displays
    samsung 21 inch led
    Screen Resolution
    1920-1080
    Hard Drives
    1tb toshiba sata 3 and 1 samsung SSD 120gbs
    PSU
    EVGA 600watt
    Case
    diabolotek
    Antivirus
    kapersky
    Other Info
    1st build

Clintlgm

Active Member
Pro User
Lacombe, Louisiana

Posts
894
#2
I dont know why but my external hard drive isnt showing up when connected.. Windows makes the connection noise when I plug it in but it dont show up in disk management, device manager or anywhere else... If I plug it into a regular usb port it works fine... And its a usb 3.0 capable drive it worked before....any thoughts guys?" I tried the new hardware wizard in device manager and didnt see anything... drivers all look fine....
I would go to Device manager and determine which USB 3.0 driver you have installed? Win 8 has a native USB 3.0 driver, if your on win 7 download the latest driver from the vendor. Then Uninstall the USB 3.0 Host driver. Reboot and install the latest driver you downloaded or If Win 8 the driver should auto install to the default.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro MC
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus G75VW / Z97 Pro
    CPU
    Intel Core i7-3610QM / I7-4790K
    Motherboard
    Z97 Pro
    Memory
    16 GB Hyundai HTM315156CFR8C-PB PC3-12800
    Graphics Card(s)
    nVIDIA GeForce GTX 670M (GF114M)
    Sound Card
    VIA 6.0.10.1600
    Screen Resolution
    1080
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256, Samsung 850 Pro 1TB
    Internet Speed
    30 down 3 up
    Browser
    Explorer 11
    Antivirus
    NIS and Malwarebytes

vafangool

New Member
Posts
57
#3
yea that worked....i had tried it before with the wrong usb 3.0 driver.....thanks for your help
.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    amd a10 -6800k APU
    Motherboard
    F2A85-V PRO (FM2 ) asus
    Memory
    8GB ddr-1866mhz
    Monitor(s) Displays
    samsung 21 inch led
    Screen Resolution
    1920-1080
    Hard Drives
    1tb toshiba sata 3 and 1 samsung SSD 120gbs
    PSU
    EVGA 600watt
    Case
    diabolotek
    Antivirus
    kapersky
    Other Info
    1st build

Clintlgm

Active Member
Pro User
Lacombe, Louisiana

Posts
894
#4
yea that worked....i had tried it before with the wrong usb 3.0 driver.....thanks for your help
.
Yea the earlier USB 3.0 Drivers were a little flaky and got corrupted every now and them, seems like the latest with Win 8 and Intel for my NB are a lot more stable.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro MC
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus G75VW / Z97 Pro
    CPU
    Intel Core i7-3610QM / I7-4790K
    Motherboard
    Z97 Pro
    Memory
    16 GB Hyundai HTM315156CFR8C-PB PC3-12800
    Graphics Card(s)
    nVIDIA GeForce GTX 670M (GF114M)
    Sound Card
    VIA 6.0.10.1600
    Screen Resolution
    1080
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256, Samsung 850 Pro 1TB
    Internet Speed
    30 down 3 up
    Browser
    Explorer 11
    Antivirus
    NIS and Malwarebytes

vafangool

New Member
Posts
57
#5
yea I looked to fast and accidentally uninstalled the wrong driver, it just seems its one thing after another with this windows 8.1
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    amd a10 -6800k APU
    Motherboard
    F2A85-V PRO (FM2 ) asus
    Memory
    8GB ddr-1866mhz
    Monitor(s) Displays
    samsung 21 inch led
    Screen Resolution
    1920-1080
    Hard Drives
    1tb toshiba sata 3 and 1 samsung SSD 120gbs
    PSU
    EVGA 600watt
    Case
    diabolotek
    Antivirus
    kapersky
    Other Info
    1st build