• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Realtek PCIe GBE Family Driver Issues and Internet Speed


edmscan

New Member
Posts
29
#1
Ok .. well it is pretty simple, maybe. I have found that my internet sometimes slows .. to like 5 Mb/s, where normally it is around 18 Mb/s.

The solution .. to uninstall the Realtek PCIe GBE Family Controller Driver from device manager and reboot. My internet .. all of a sudden goes back to the normal 18-20 Mb/s speed.

The driver is the Microsoft Driver .. ver 8.1.510.2013 dated 2013-05-10

Looking for thoughts. Nothing else changes .. and my internet speed is instantly tripled.

I am using Speedtest.net to measure my internet speed.

EDIT .. I downloaded a new driver ver 8.18.621.2013 from ASUS and it was slightly newer. But my performance was worse ... and I removed it and rebooted and my internet speed increased substantially.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus MB11
    CPU
    AMD A8-6500
    Memory
    6 GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 8570D
    Monitor(s) Displays
    Acer V233H
    Screen Resolution
    1920x1080 60 Hz
    Hard Drives
    Samsumg 840 EVO 250 GB
    Keyboard
    MS Keyboard 600
    Mouse
    MS Mouse ver 2.0
    Browser
    Firefox ver 30.0

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#2
If that's your only network adapter it must have reinstalled driver after reboot.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

edmscan

New Member
Posts
29
#3
But why does my internet slow down by itself .. causing me to have to reinstall that device ?

I understand that it re-installs it .. that is fine, but why do I need to do it in the first place. :confused:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus MB11
    CPU
    AMD A8-6500
    Memory
    6 GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 8570D
    Monitor(s) Displays
    Acer V233H
    Screen Resolution
    1920x1080 60 Hz
    Hard Drives
    Samsumg 840 EVO 250 GB
    Keyboard
    MS Keyboard 600
    Mouse
    MS Mouse ver 2.0
    Browser
    Firefox ver 30.0

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#4
Could be Widows updates, it was doing it to my TV card all the time.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)