• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

DPC_Watchdog_Violation


alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#1
Hi,

I've been running Windows 8 Pro fine for the last two weeks however as of yesterday afternoon I started to get the BSOD DPC_Watchdog_Violation occur.

I haven't, as far as I'm aware, loaded any new programs or drivers onto the computer during the last few days and after reading a few posts have tried updating my device drivers using Driver Manager but its telling me they are all up to date.

The BSOD seems to occur randomly sometimes within minutes and at other times there can be an hour or two between. I am not sure what is setting it off.

Any help on this matter is appreciated thanks.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

bagavan

New Member
Power User
bangalore

Posts
634
#2
Please update your device drivers to the latest version

Code:
********************************************************************************                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************


WINLOGON_FATAL_ERROR (c000021a)
The Winlogon process terminated unexpectedly.
Arguments:
Arg1: fffff8a0002eb290, String that identifies the problem.
Arg2: 0000000000000000, Error Code.
Arg3: ffffffffc0000001
Arg4: 00000030db2703e8


Debugging Details:
------------------


----- ETW minidump data unavailable-----


BUGCHECK_STR:  0xc000021a_0


ERROR_CODE: (NTSTATUS) 0xc000021a - {Fatal System Error}  The %hs system process terminated unexpectedly with a status of 0x%08x (0x%08x 0x%08x).  The system has been shut down.


EXCEPTION_CODE: (NTSTATUS) 0xc000021a - {Fatal System Error}  The %hs system process terminated unexpectedly with a status of 0x%08x (0x%08x 0x%08x).  The system has been shut down.


EXCEPTION_PARAMETER1:  fffff8a0002eb290


EXCEPTION_PARAMETER2:  0000000000000000


EXCEPTION_PARAMETER3:  ffffffffc0000001


EXCEPTION_PARAMETER4: 30db2703e8


ADDITIONAL_DEBUG_TEXT:  initial session process or


CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1


DEFAULT_BUCKET_ID:  WIN8_DRIVER_FAULT


PROCESS_NAME:  smss.exe


CURRENT_IRQL:  0


LAST_CONTROL_TRANSFER:  from fffff8025a76da0e to fffff8025a47a740


STACK_TEXT:  
fffff880`02df86e8 fffff802`5a76da0e : 00000000`0000004c 00000000`c000021a fffff880`036bf400 fffffa80`0b7e1da0 : nt!KeBugCheckEx
fffff880`02df86f0 fffff802`5a761208 : 00000000`00000001 00000000`00000002 ffffffff`80000448 00000000`00000002 : nt!PopGracefulShutdown+0x29a
fffff880`02df8730 fffff802`5a479753 : fffffa80`07334040 00000000`00000000 00000000`00000001 fffff880`02df8901 : nt!NtSetSystemPowerState+0x878
fffff880`02df8870 fffff802`5a47e930 : fffff802`5aa07c57 00000000`00000001 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiSystemServiceCopyEnd+0x13
fffff880`02df8a08 fffff802`5aa07c57 : 00000000`00000001 00000000`00000000 00000000`00000000 fffff802`5a4b8bb0 : nt!KiServiceLinkage
fffff880`02df8a10 fffff802`5a8b2567 : 00000000`00000000 fffff8a0`0033e8a0 00000000`00000000 fffff8a0`0045e8c0 : nt! ?? ::NNGAKEGL::`string'+0x3fcdb
fffff880`02df8ad0 fffff802`5a45b23d : fffffa80`07334040 00000000`00000000 00000000`00000002 fffff802`5a483ec4 : nt!PopPolicyWorkerAction+0x63
fffff880`02df8b40 fffff802`5a4b3641 : fffff802`00000002 fffff802`5a45b190 fffff802`5a697660 fffffa80`074bdb00 : nt!PopPolicyWorkerThread+0xad
fffff880`02df8b80 fffff802`5a422625 : 00000000`00000000 00000000`00000080 fffff802`5a4b3500 fffffa80`07334040 : nt!ExpWorkerThread+0x142
fffff880`02df8c10 fffff802`5a460e56 : fffff880`01865180 fffffa80`07334040 fffff880`01870f40 fffffa80`0732b040 : nt!PspSystemThreadStartup+0x59
fffff880`02df8c60 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiStartSystemThread+0x16




STACK_COMMAND:  kb


FOLLOWUP_IP: 
nt!NtSetSystemPowerState+878
fffff802`5a761208 cc              int     3


SYMBOL_STACK_INDEX:  2


SYMBOL_NAME:  nt!NtSetSystemPowerState+878


FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner


MODULE_NAME: nt


IMAGE_NAME:  ntkrnlmp.exe


DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  50875b31


BUCKET_ID_FUNC_OFFSET:  878


FAILURE_BUCKET_ID:  0xc000021a_0_nt!NtSetSystemPowerState


BUCKET_ID:  0xc000021a_0_nt!NtSetSystemPowerState


Followup: MachineOwner
---------
and also run this and post back the results

SFC /SCANNOW Command - System File Checker - Windows 7 Forums
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 professional x64 + WMC
    System Manufacturer/Model
    Acer Aspire 5920
    CPU
    Core 2 duo T5550
    Motherboard
    ACER CHAPALA
    Memory
    4GB DDR2
    Graphics Card(s)
    Intel GMA X3100
    Screen Resolution
    1280 X 800
    Hard Drives
    160 GB HDD

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#3
hi Bagavan, thanks for your reply. I have done as requested and rechecked the drivers however they are all up to date. I also ran the sfc /scannow command and it repaired some corrupt files. I have attached the log as requested.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#4
I also ran the scan again and it finished without finding any integrity violations
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#6
Hi Bagavan. I've done as you instructed and straight away at boot had two bsod.
Once I've had breakfast I will see what I can do to start the computer and attach a log file.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#7
Hmmmmm F8 doesn't get me into safe mode anymore. Any suggestions??? Every restart ends in BSOD attempts to fix the problem and fails. Cheers
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#8
Any help?????
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
San Jose - California

Posts
2,847
#9
I had this exact same problem last week, randomly I keep getting DPC_Watchdog_Violation, BSOD and windows trying to reboot and hangs and all I could do is to restore it from backup.

Also, each time I restart the PC, the BIOS took a long time to post.

Luckily, I did have a couple of Images made, one is the Original Image after installation of Windows 8 activated, updated with no application software installed, one is with all the application installed. So what I did is to restore the Original Image just to make sure that there is no drivers conflict between Windows and the application software, also I ran sfc /scannow and all is good. Guess what ? It happened again, this is telling me there is something wrong with my hardware so I start checking my SSD drive using chkdsk C: /f and again could not find anything wrong with it, unplugged all the extra hardware ie. external Hard drives, sound board etc... just left with a single SSD to boot from and again it happened.

Since I have 2 PC's and both have SSD's as the boot drives and the other is running well and good so I swapped the SSD's and now this PC is running like a charm and the other PC is having DPC_Watchdog_Violation.

Even chkdsk did not find anything wrong with the SSD, it turns out to be the SSD that causes the problem all along and I guess that chkdsk is not really working good with SSD drive,

One of your post above stating that you ran sfc /scannow and the program did find some errors and fixed but you still have the problem. This leads me to believe that you have the same problem I had that is some weak spots in you HD/SSD making your system files corrupted.

BTW, before you get the message and BSOD, was your system running a little bit sluggish ? because that what happened with mine.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

hexdsl

Member
Member
Here.

Posts
18
#10
I have this problem also :(

Windows 8 has been running fine since i installed it at release and now i have this blue screen after a few hours of games. its a strange one.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro.
    System Manufacturer/Model
    My own hands
    CPU
    I5 2600k (stock speeds)
    Motherboard
    Gigabyte Z68AP-D3 (REV 2.0)
    Memory
    12GB Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    ATI/AMD 5850 1GB + Intel on MB (like it matters)
    Sound Card
    Realtek on MB
    Monitor(s) Displays
    19inch widescreen POS.
    Screen Resolution
    1440x900
    Hard Drives
    1TB + 250GB + 1TB on a NAS.
    PSU
    Thermaltake Tough poert (about 600w i think)
    Case
    Coolermaster HAF
    Cooling
    3x coolermaster Turbine's on case 1x 2000 Mega spin and a H60 Water kit on the CPU.
    Keyboard
    Logitech G19
    Mouse
    Razer Lachesis 5600DPI
    Internet Speed
    2mb (lol, really)
    Other Info
    I like pizza, more than one man should.

alllu

New Member
New Zealand

Posts
7
#11
Hi topgundcp. Thanks for your reply I did have a backup made and reinstalled an it worked fine for a while the. Same problem occurred. Since then I just have up and reinstalled win7 I will wait a fewonths and try again once some if the problems have been nailed out and fixed.
Cheers
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro
    System Manufacturer/Model
    Del Alienware M14X R1
    CPU
    Intel Core I7-2670QM @ 2.2GHZ
    Motherboard
    Alienware M14xR1 (CPU1)
    Memory
    8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 797MHz (11-11-11-28)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000, nVidea GeForce GT555M

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
San Jose - California

Posts
2,847
#12
@Alllu
You are welcome.
there is also another site talking about this issue:

[SOLVED] BSOD: DPC_WATCHDOG_VIOLATION in Windows 8


And the problem has been solved. It all points to SSD. And they resolved it by updating the firmware for the SSD.

I am not sure if you are using SSD as your boot drive, if you are you might want to read this thread
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)