Windows 8 and 8.1 Forums


system restore not working on Win 8.1

  1. #1


    CT
    Posts : 15
    Win 8.1 64bit

    system restore not working on Win 8.1


    Came with Win 8.1 64bit

    I have tried 2 times to do a system restore with 2 different points.
    Once started system gets to screen saying system restore initializing, and it just stays at that point with circle spinning. I have to hold down power button to turn off and than restart back to desktop saying restore failed.
    What could possibly be wrong?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Hello, Johnf. Sorry to read your having problems.

    I just restored mine yesterday. It does take quite a long time. I do remember the busy circle, but I can't for the life of me remember if it changed to a different screen after a while. that sequence took approximately 10 to 15 minutes. It eventually stated it was restarting, the screen went dark, and I could see it working again for approximately 5 minutes. It then booted again and worked again for another 5 minutes before I got a lock screen, then after hitting a key, a sign-in screen.

    How long did yours run with the busy circle before you hard reset it? Also, I think it not to be a good idea to hard reset while it's in that mode, but obviously it rebooted to do it again.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    CT
    Posts : 15
    Win 8.1 64bit


    Ya, I'am not one that would usually reset on system restore or updates. I did wait a while, maybe I should have given it more time. My old laptop Win 7, never took that long. I'll give it another shot, and see if it works. Either way, I'll come back to post results
    Thanks for responding
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    One thing that will stop system restore in its tracks is an Active Anti-Virus program running.
    Maybe not all AV programs, but AVG 2014 FREE, or Pro, will stop it every time.

    So when I'm wanting to do a System Restore on any PC running AVG, FREE or Pro (makes no difference), I right click on the system tray AVG icon and then click the line that says "Temporarily Disable AVG Protection", then in the resulting windows, tell it to stay down till you restart the PC. Works every time.

    But first off, you need to make sure that System Restore is turned ON and that there is a restore point to Restore to. Eh?

    I rely heavily on System Restore to save my Bu** in case of problems, so I run a little script in my Startup folder, that forces a restore point to be created every time I turn on or reboot my PC.
    You can download that little script here: (for windows 8.1)
    https://app.box.com/s/v0s7fhxx7yah6wgynik2
    Just put it in your Startup folder, or as a desktop program and then run it when you want.

    The restore points only stack up just so high and then drop off into the ol' bit bucket, so they will never take over you entire hard drive.
    (that really has not happened since Windows ME)

    I hate it, when I go out on a service call, knowing darn well that all I have to do to fix the PC is run a System Restore, and then I get there and find out that some S** has turned OFF System Restore. Grrrrrr!

    Happy Computing!
    TechnoMage
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    CT
    Posts : 15
    Win 8.1 64bit


    Thanks for the reply TechnoMage, I'll be trying system restore today, it is on and plenty of restore points to select from. I'am using Norton 360 and haven't heard about any problems running system restore with it. And yes, I do have a system image with all installed programs. Learned that lesson long time ago.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    You're welcome and good luck today.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    CT
    Posts : 15
    Win 8.1 64bit


    Well that didn't go well . Waited 1/2 hour, stuck at Please wait while your Windows files and settings are being restored
    System Restore is restoring the Registry
    Finally had to shut down & restart, then came up saying repairing PC, then changed to grey screen and remained there.
    Shut down after a while and restarted. This time came back to desktop and said system restore failed. (oh really )
    Anybody with any ideas on what to do next?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Sorry to read that. Frustrating, I know. Did you look into TechnoMage's advice on the AV?

    Is there a reason as to why you don't use your mirror? It seems to me that would be quicker at this point anyway.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Have you tried Windows 8 Action Center Troubleshooter? Also, you might look at running SFC, DISM and DSKCHK to make sure all Windows Files are intact with no corruption. A tutorial on this is at:

    SFC /SCANNOW Command - Run in Windows 8[1]=Performance%20Maintenance

    Good Luck!
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    CT
    Posts : 15
    Win 8.1 64bit


    I had run sfc /scannow already and it found no problems. And I use Norton so problem with AVG doesn't apply.

    Finally restored from system image, everything seems OK. Just have to load a few programs back to system. Was trying to avoid doing that all along. After I'am done loading programs, I'll do another system image so it's up to date.
    I guess I'll delete old system restore points, since it's from older image now. Will create new restore points. Hopefully they will work if needed.
    Thanks everyone for the suggestions.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
system restore not working on Win 8.1
Related Threads
System restore not working in General Support
I was just booting up my laptop but it went into automatic repair and that didn't work and neither did system refresh and I tried system restore but when I tried to select c drive it said "you must enable system protection". I visited various threads about this but none of them worked. Ples. Halp...
Hi, I have modified the inbuilt System Restore task by adding a Daily trigger to it to run around an hour after I turn on (around 8:00am) the computer each morning. I have set all conditions Off so it should run no matter what the PC is doing. The Task list shows "Last run at 11/3/2014 at...
My main problem is that I accidentally uninstalled MS Office earlier today from my Dell Inspiron which I bought in 2012; the second problem is that I can't do a system restore to get it back to the point before the accidental un-installation. I'm on Windows 8. It keeps telling me there's something...
Dear All, My laptop (Dell Inspiron 2013 64-bit) was playing up today and instead of restarting it, I foolishly clicked on the option to "refresh the pc". Little did I know that this would remove all my current programs.... I decided then to do a System Restore. Now, all my programs are back,...
System restore not working help ... in Performance & Maintenance
Hi I have a windows 8.1 dell laptop ,for some reason system restore is not creating points manually or automatically, when I try to make a restore point manually the working bar just keeps moving at the sane time though I noticed in the device manger a generic volume shadow copy entry will show up...
Hello to all, A month back I accidentally deleted the wow6432 node from my registry under system_user. I believe this is the root of all my problems. Once I did that, my toshiba c885 D 64 bit would not boot. I forced the computer to shut down and pressed f12 to get to the system recovery...
Automatic Restore Points is not working in System Restore. Task Scheduler is empty during last 30 days.
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook