Windows 8 and 8.1 Forums


Went from activated to non activated with error 0xC0000022

  1. #1


    Posts : 8
    Windows 8

    Went from activated to non activated with error 0xC0000022


    Ok so mid day sunday my computer rebooted for windows updates and all was fine. About 3 hours later I started having issues with my computer. My wifi wouldn't work properly, it wasn't retrieving a IP address from my router and when I would hit the button on my laptop to toggle it on and off it wouldn't come back on at all even after several reboots, and it starting popping up asking me to activate windows. When I would click activate under the pc settings after hard wiring my laptop a circle would spin for a second and then nothing.

    So earlier today I "refreshed" my laptop and my wifi problems were fixed. But it's still pestering me about activation and I have the watermark on my desktop.

    I've tried using slui 3 and slui 4 to no avail. When entering my key under slui 3. I'd get the access denied 0xC0000022 error and with slui 4 I get the same with no activation id.

    Here's a log that NoelDP asked for:

    <DiagReport><LicensingData>
    <ToolVersion>6.2.9200.16384</ToolVersion>
    <LicensingStatus>SL_LICENSING_STATUS_UNLICENSED</LicensingStatus>
    <LicensingStatusReason>0xC004F014</LicensingStatusReason>
    <LocalGenuineState>SL_GEN_STATE_INVALID_LICENSE</LocalGenuineState>
    <LocalGenuineResultP>0</LocalGenuineResultP>
    <LastOnlineGenuineResult></LastOnlineGenuineResult>
    <GraceTimeMinutes>0</GraceTimeMinutes>
    <TotalGraceDays>0</TotalGraceDays>
    <ValidityExpiration></ValidityExpiration>
    <ActivePartialProductKey>RM2M3</ActivePartialProductKey>
    <ActiveProductKeyPid2>00181-00152-43536-AB975</ActiveProductKeyPid2>
    <OSVersion>6.2.9200.2.00010100.0.0.103</OSVersion>
    <ProductName>Windows 8 Pro with Media Center</ProductName>
    <ProcessorArchitecture>x64</ProcessorArchitecture>
    <EditionId>ProfessionalWMC</EditionId>
    <BuildLab>9200.win8_rtm.120725-1247</BuildLab>
    <TimeZone>Eastern Standard Time(GMT-04:00)</TimeZone>
    <ActiveSkuId></ActiveSkuId>
    <ActiveSkuDescription></ActiveSkuDescription>
    <ProductUniquenessGroups></ProductUniquenessGroups>
    <ActiveProductKeyPKeyId></ActiveProductKeyPKeyId>
    <ActiveProductKeyPidEx>05426-01810-015-243536-01-1033-9200.0000-0142013</ActiveProductKeyPidEx>
    <ActiveProductKeyChannel>Retail</ActiveProductKeyChannel>
    <ActiveVolumeCustomerPid></ActiveVolumeCustomerPid>
    <OfflineInstallationId></OfflineInstallationId>
    <DomainJoined>false</DomainJoined>
    <ComputerSid>S-1-5-21-2684341765-3346959416-3701246234</ComputerSid>
    <ProductLCID>1033</ProductLCID>
    <UserLCID>1033</UserLCID>
    <SystemLCID>1033</SystemLCID>
    <CodeSigning>SIGNED_INFO_PRS_SIGNED</CodeSigning>
    <ServiceAvailable>false</ServiceAvailable>
    <OemMarkerVersion>0x00020001</OemMarkerVersion>
    <OemId>HPQOEM</OemId>
    <OemTableId>SLIC-MPC</OemTableId>
    <Manufacturer>Hewlett-Packard</Manufacturer>
    <Model>HP Pavilion g7 Notebook PC</Model>
    <InstallDate>20130325213703.000000-240</InstallDate>
    </LicensingData>
    <HealthCheck>
    <Result>PASS</Result>
    <TamperedItems></TamperedItems>
    </HealthCheck>
    <GenuineAuthz>
    <ServerProps>0xc0000022</ServerProps>
    </GenuineAuthz>
    </DiagReport>

    Here's some screenshots:

    Click image for larger versionClick image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    North Wales
    Posts : 449
    Win7 64-bit and Win8 32-bit in VM (+ others in VM)


    Thanks for reposting (welcome to the forums, by the way!)
    It does look like your problem is identical to the other - and LicensingDiag is its usual useless self in terms of diagnostics

    We'll use the same initial diagnostics...
    Please post the Application and System Event Logs...

    Please open Event Viewer

    In the left pane, navigate to the Windows Logs

    right-click on Applications and select 'Save all events as...' save as Apps.evtx

    repeat for the System logs - save as Sys.evtx

    Compress both files, and attach to your reply.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    North Wales
    Posts : 449
    Win7 64-bit and Win8 32-bit in VM (+ others in VM)


    I've been playing with my VM - and may have a solution

    Please follow the instructions below (written for Windows 7, so may need a little adjustment!)

    Open Windows Explorer (Computer)
    Navigate to the C:\Windows folder

    Find the System32 sub-folder and right-click on it
    select Properties


    Clear the 'blob' from the 'Read-only (Only applies to files in folder)' box by clicking on it until it's plain white.
    Click on Apply.
    Make sure that the radio button for 'Apply changes to this folder, subfolders and files' is set, and click OK.
    Accept the Administrator prompt.
    After a couple of seconds, you'll be told there is an error - click on the 'Ignore all' button.
    Wait for it to finish - it could take a couple of minutes.
    OK out, and exit Windows Explorer.

    Reboot twice
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 8
    Windows 8


    Quote Originally Posted by NoelDP View Post
    Thanks for reposting (welcome to the forums, by the way!)
    It does look like your problem is identical to the other - and LicensingDiag is its usual useless self in terms of diagnostics

    We'll use the same initial diagnostics...
    Please post the Application and System Event Logs...

    Please open Event Viewer

    In the left pane, navigate to the Windows Logs

    right-click on Applications and select 'Save all events as...' save as Apps.evtx

    repeat for the System logs - save as Sys.evtx

    Compress both files, and attach to your reply.
    I've attached the logs you asked for. Also wanted to note I tried running windows update to see if maybe it would correct the problem. It downloaded and installed all the updates I rebooted and during loading it was configuring the updates. It got to 98% then said failed to configure and reverted the updates.

    Quote Originally Posted by NoelDP View Post
    I've been playing with my VM - and may have a solution
    Quote Originally Posted by NoelDP View Post

    Please follow the instructions below (written for Windows 7, so may need a little adjustment!)

    Open Windows Explorer (Computer)
    Navigate to the C:\Windows folder

    Find the System32 sub-folder and right-click on it
    select Properties


    Clear the 'blob' from the 'Read-only (Only applies to files in folder)' box by clicking on it until it's plain white.
    Click on Apply.
    Make sure that the radio button for 'Apply changes to this folder, subfolders and files' is set, and click OK.
    Accept the Administrator prompt.
    After a couple of seconds, you'll be told there is an error - click on the 'Ignore all' button.
    Wait for it to finish - it could take a couple of minutes.
    OK out, and exit Windows Explorer.

    Reboot twice


    Going to give it a try now.
    Went from activated to non activated with error 0xC0000022 Attached Files
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    North Wales
    Posts : 449
    Win7 64-bit and Win8 32-bit in VM (+ others in VM)


    [holding breath]
    [crossed fingers]
    Your logs look very similar to the way mine did in my VM - the same WU errors as well.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 8
    Windows 8


    Quote Originally Posted by NoelDP View Post
    [holding breath]
    [crossed fingers]
    Your logs look very similar to the way mine did in my VM - the same WU errors as well.
    Still nothing. I couldn't remove the blob on read only without taking ownership first. So I did that then changed the blob and rebooted twice, didn't work. So I went through the steps again and after removing the blob I restored ownership back to trustedinstaller and still had no luck.

    Also noticed that after rebooting it goes back to read only.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 8
    Windows 8


    UPDATE: It looks like the issue lies within the Software Protection service and it not wanting to start. I've gone and checked it's dependencies and they are all running. I opened task manager and went to the services tab, scrolled down to the Software Protection service and then tried to activate while watching the service to see if it actually starts and it never does. It keeps trying and failing real quick going from starting to stop several times within a few seconds before i get the 0XC0000022 error. Any ideas why this service doesn't want to start with a access denied message? I also tried starting it manual and it gave me the same error about access.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    North Wales
    Posts : 449
    Win7 64-bit and Win8 32-bit in VM (+ others in VM)


    There should have been no need whatever to take ownership - Read-only is an attribute, and not a filespec. (I did say you'd get an error and to use the 'ignore all' button!)


    Please run the following commands and post the results.


    ICACLS C:\Windows
    ICACLS C:\Windows\System32
    ICACLS C:\Windows\System32\catroot2
    ICACLS C:\Windows\System32\spp\store\data.dat
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 8
    Windows 8


    Quote Originally Posted by NoelDP View Post
    There should have been no need whatever to take ownership - Read-only is an attribute, and not a filespec. (I did say you'd get an error and to use the 'ignore all' button!)


    Please run the following commands and post the results.


    ICACLS C:\Windows
    ICACLS C:\Windows\System32
    ICACLS C:\Windows\System32\catroot2
    ICACLS C:\Windows\System32\spp\store\data.dat
    Oops, completely read right over that. Was tired this morning hadn't been to sleep yet.

    So, I ran those commands and here's the output:

    Code:
    Microsoft Windows [Version 6.2.9200](c) 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved.
    C:\WINDOWS\system32>ICACLS C:\Windows
    C:\Windows NT SERVICE\TrustedInstaller:(F)
               NT SERVICE\TrustedInstaller:(CI)(IO)(F)
               NT AUTHORITY\SYSTEM:(M)
               NT AUTHORITY\SYSTEM:(OI)(CI)(IO)(F)
               BUILTIN\Administrators:(M)
               BUILTIN\Administrators:(OI)(CI)(IO)(F)
               BUILTIN\Users:(RX)
               BUILTIN\Users:(OI)(CI)(IO)(GR,GE)
               CREATOR OWNER:(OI)(CI)(IO)(F)
               APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKAGES:(RX)
               APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKAGES:(OI)(CI)(IO)(G
    R,GE)
    
    Successfully processed 1 files; Failed processing 0 files
    
    C:\WINDOWS\system32>ICACLS C:\Windows\System32
    C:\Windows\System32 BUILTIN\Administrators:(F)
                        APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKAGES:(OI)(
    CI)(RX)
                        CREATOR OWNER:(OI)(CI)(IO)(F)
                        NT AUTHORITY\SYSTEM:(OI)(CI)(F)
                        BUILTIN\Administrators:(OI)(CI)(F)
                        Everyone:(OI)(CI)(F)
                        BUILTIN\Users:(OI)(CI)(F)
                        NT SERVICE\TrustedInstaller:(OI)(CI)(F)
                        NT SERVICE\TrustedInstaller:(I)(F)
                        NT SERVICE\TrustedInstaller:(I)(CI)(IO)(F)
                        NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(F)
                        NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                        BUILTIN\Administrators:(I)(F)
                        BUILTIN\Administrators:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                        BUILTIN\Users:(I)(RX)
                        BUILTIN\Users:(I)(OI)(CI)(IO)(GR,GE)
                        MIKE-HP\Mike:(I)(F)
                        CREATOR OWNER:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                        APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKAGES:(I)(R
    X)
                        APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKAGES:(I)(O
    I)(CI)(IO)(GR,GE)
    
    Successfully processed 1 files; Failed processing 0 files
    
    C:\WINDOWS\system32>ICACLS C:\Windows\System32\catroot2
    C:\Windows\System32\catroot2 NT SERVICE\CryptSvc:(OI)(CI)(F)
                                 APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKA
    GES:(I)(OI)(CI)(RX)
                                 NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(F)
                                 CREATOR OWNER:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                                 NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                                 BUILTIN\Administrators:(I)(OI)(CI)(F)
                                 Everyone:(I)(OI)(CI)(F)
                                 BUILTIN\Users:(I)(OI)(CI)(F)
                                 NT SERVICE\TrustedInstaller:(I)(OI)(CI)(F)
                                 NT SERVICE\TrustedInstaller:(I)(CI)(IO)(F)
                                 NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                                 BUILTIN\Administrators:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                                 BUILTIN\Users:(I)(OI)(CI)(IO)(GR,GE)
                                 CREATOR OWNER:(I)(OI)(CI)(IO)(F)
                                 APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICATION PACKA
    GES:(I)(OI)(CI)(IO)(GR,GE)
    
    Successfully processed 1 files; Failed processing 0 files
    
    C:\WINDOWS\system32>ICACLS C:\Windows\System32\spp\store\data.dat
    C:\Windows\System32\spp\store\data.dat BUILTIN\Administrators:(F)
                                           APPLICATION PACKAGE AUTHORITY\ALL APPLICA
    TION PACKAGES:(I)(RX)
                                           MIKE-HP\Mike:(I)(F)
                                           NT AUTHORITY\SYSTEM:(I)(F)
                                           BUILTIN\Administrators:(I)(F)
                                           Everyone:(I)(F)
                                           BUILTIN\Users:(I)(F)
                                           NT SERVICE\TrustedInstaller:(I)(F)
    
    Successfully processed 1 files; Failed processing 0 files
    
    C:\WINDOWS\system32>
    Last edited by Brink; 27 Mar 2013 at 17:41. Reason: code box
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    North Wales
    Posts : 449
    Win7 64-bit and Win8 32-bit in VM (+ others in VM)


    You appear to have given 'Everyone' full access to the System32 folder and its content.
    That opens the system wide to malware of the most basic kind.
    Who did you make as 'Owner'?
    You may find that the only easy way back now is a refresh - I'll ask someone to lend a hand.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Went from activated to non activated with error 0xC0000022
Related Threads
This has been the most frustrating thing of all time. It seems like exactly something Vista would do. Does anybody know how to fix this so I can activate applications? It was giving me this error at first with IE10, but now it's able to open. I get the error for trying to launch those built...
Solved Urgent! Win 8.1 un-activated itself!!!! in Windows Updates & Activation
Talk about bizarre! Woke up this morning, went to check email. I don't shutdown/sleep/hibernate this box. The monitor was 'off', shuts off after 30 min. So, I give the mouse a jiggle. What comes up? Not my desktop. I've got a blue screen with the message that Windows needs to be activated. :eek: ...
Solved Is my office activated? in Software and Apps
42368 My brother bought office 2013 form sale, he got an internet based setup file both 64-bit and 32-bit with product key. however when i activated my office it is showing me this error(check out the snapshot) I have activated it but it is showing me that this product is activated at one...
Solved activated not activated in Windows Updates & Activation
Hi, Purchased and installed windows 8 upgrade, I activated it and then went and downloaded the free media centre I installed the key that was emailed and all is well...except 2 things. 1. Sometimes on start-up it comes up with a blue page that says its not activated and go to pc settings, when I...
Is windows 8 activated or not? in Windows Updates & Activation
Whenever my pc boots up, it always tells me to activate. When i click "go to settings" button, it will be directed in settings but displays "page outdated". I checked control panel. What's the problem and how am I going to solve it? I can't personalize my PC since this problem occurred.
Solved Windows 8 De-activated ? HOW TO FIX ? in Windows Updates & Activation
Recently my Windows 8 Pro (retail) Activated Laptop has become unactivated. I believe this is due to someone trying to illegaly install Windows 8 Pro, when i already had windows 8.. so now i am stuck with a product ID that will not work. Does anyone know how i could get my old product key back so...
Solved Am I activated or not? in Windows Updates & Activation
Hi I have windows 8 and when i activated it i get 1 message and the system properties saying I am not activated and on windows activation I am told I am activated. 12044 12045 Thank You
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook