Windows 8 and 8.1 Forums


After Nero install -- Don't have permission to Mount an ISO any more

  1. #1


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10

    After Nero install -- Don't have permission to Mount an ISO any more


    Hi there
    After installing Nero on W8 I now can't mount any Virtual ISO's any more -- get this message even as super user - administrator etc etc.

    Uninstalling Nero still leaves the same problem

    Any ideas anyone other than do a W8 image recovery which I shouldn't have to do.

    I've looked for where Windows gets Mount permissions from but can't find it -- in Linux it's easy !!!.

    Mounting virtual ISO's is one of the nice things about W8 --if I can't use it I might as well give up.

    OK Nero isn't the best software any more but it works (normally) so I didn't expect this type of error.

    Enc screenshot



    Using Windows 8 Enterprise from TechNet (X-64).

    Cheers
    jimbo
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails mount.png  

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 22,581
    64-bit Windows 10


    Hello Jimbo,

    Have you already tried doing a system restore using a restore point dated before you installed Nero and were able to mount ISO files?
    Last edited by Brink; 07 Oct 2012 at 12:45. Reason: added link
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 106
    Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro WMC, OS X Mavericks


    I have Nero installed, but I have no such problems.

    Click image for larger version

    Have You tried to reset .iso to it's Default file type association?

    Default File Associations - Restore in Windows 8
    Last edited by Brink; 07 Oct 2012 at 16:42. Reason: added link
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    I've had lots of problems with Nero in the past with strange stuff just like this, same thing with Roxio. That's why i don't use any of that stuff anymore.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Orbiting the Moon
    Posts : 2,975
    Windows 10 x64


    Quote Originally Posted by pparks1 View Post
    I've had lots of problems with Nero in the past with strange stuff just like this, same thing with Roxio. That's why i don't use any of that stuff anymore.
    Me too. I now burn images with the built in functionality.
    For creating some custom ISO's from files/folders, I use InfraRecorder which doesn't interact/mess with the shell or file associations.
    Keep it simple.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 142
    Windows 8 Enterprise 64-bit (7 Ult, Vista & XP in V-Box)


    Ashampoo Burning Studio 10 here.

    No issues so far.....
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Imgburn is what i use. Those other suites are just too bloated and full of crap i don't need or want.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10


    Hi there
    tried changing file association etc.

    Restore from Acronis backup fixed the problem -- I only used Nero because I wanted to create some AUDIO CD's (physical) from FLAC files which Nero does fine (with the free maga plugin pack) and also copy these to some Minidisc equipment --still works fine. Still play these in a Car - don't have an Ipod so Ipod dock no use.

    Got round the problem --since I have a W2003 server virtual VM installed Nero on that and it's fine on the VM.

    BTW after restoring the image virtual mount is fine so it was something in Nero (Version 9 -- anything later is just too hideous to even THINK of using).

    cheers
    jimbo


    (Added -- Nero Version 7 --really old release works fine !!!! so don't upgrade these sorts of programs unless you have to -- all I wanted was create Audio CD from FLAC for data CD / DVD I can use built in W8 functionality).
      My System SpecsSystem Spec

After Nero install -- Don't have permission to Mount an ISO any more
Related Threads
Quicktime stopped working. Logged in as admin. Uninstalled then tried reinstall of 7.74.80.86 and 7.6 using 'run as admin'. No luck. Insufficient privileges to the directory--c:\program files (x86) Quicktime. When I look at the folder properties under security---'You must have read permission to...
Hi there I REALLY dislike this insidious habit of a lot of software "Surreptiously" Phoning home at random intervals -- Once I've PAID for my software and validated / activated it that should FINAL. Or if it really must regularly "Phone Home" then I want to know when it does each time. It...
Nero in Software and Apps
I used to run Nero media home 4 on w7 without an issue. Now that I installed w8 it is not compatible so I purchased Nero12 Platinum because they said it was w8 compatible. Everything works except what I bought it for. When I run Nero Quick Media it starts and runs for a bit and then stops and then...
Hi, I just got my new laptop yesterday, which made me switch from windows 7 to 8. today I got into total frustration. After I set up the account I tried to install CodeBlocks (or any software in general) during the very beginning of the set up, the error message poped up said "cannot create the...
10005 Here is a screenshot of my problem. :confused: I was attempting to set up a Windows XP Virtual Machine after turning my XP Home disk into an ISO. You see, my disk reader doesn't work and I had to take it out. Hopefully I will buy a new external CD reader, but suggestions will help. :) ...
Deleted Outdated now.
Hi there To anybody running W8 who has installed the NERO extra multi-media and bloat stuff -- this can HOSE up the Mount ISO facility. To get the Mount command back again from the Context menu (Right mouse click on the .ISO file in Windows explorer) choose the Open With -- and then from the...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook