Windows 8 and 8.1 Forums


Unable to open UAC control dialog

  1. #21


    Posts : 22,576
    64-bit Windows 10


    Quote Originally Posted by hawkman View Post
    Hi Anteras,
    what value do you have here,

    HKLM\software\microsoft\windows\currentversion\policies\system

    key enableLUA

    value data 0.

    Roy
    That enableLUA DWORD value should be set to 1 instead so that UAC is enabled. If UAC is disabled, the modern UI will not work.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #22

    dword value


    Hi Brink,
    i know that, just happens to be my setting.
    note have not had any UI problems, have been using it for months.
    MSDN blog also stated that there would be problems with WindowsStore, not for me.

    Just wondered what OP's setting was.

    Roy
      My System SpecsSystem Spec

  3. #23


    Posts : 241
    Windows 8.1x64 Pro


    Quote Originally Posted by Ztruker View Post
    Hmmm, I just tried it and got the same error you did.

    One last thing to try:

    Open a Elevated Command Prompt.
    Type cd C:\Windows\system32 and press Enter.
    Type UserAccountControlSettings and press Enter.

    See if UAC opens now.
    The command is accepted and executed without errors, but UAC dialog does not open.

    Quote Originally Posted by hawkman View Post
    Hi Anteras,
    what value do you have here,

    HKLM\software\microsoft\windows\currentversion\policies\system

    key enableLUA

    value data 0.

    Roy
    Hi Roy, I just checked and the value is set to 1. Should I change it to 0 and try? Not sure but I think I read somewhere that changing this value to 0 can corrupt the metro interface?

    Quote Originally Posted by Brink View Post
    Quote Originally Posted by hawkman View Post
    Hi Anteras,
    what value do you have here,

    HKLM\software\microsoft\windows\currentversion\policies\system

    key enableLUA

    value data 0.

    Roy
    That enableLUA DWORD value should be set to 1 instead so that UAC is enabled. If UAC is disabled, the modern UI will not work.
    As I mentioned, I have this enableLUA DWORD value to 1 and the modern UI is working fine.
    Last edited by antares; 21 Jul 2014 at 15:18.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #24


    Posts : 22,576
    64-bit Windows 10


    I'm confused. You mention in the first sentence that the enableLUA DWORD set to 1, then that it's set to 0 in the second sentence.

    Double check to make sure that it's set it to 1, and restart the PC if you needed to change it to see how it works afterwards.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #25


    Posts : 241
    Windows 8.1x64 Pro


    Hi Brink, sorry my mistake, I just edited and corrected my previous post, yes it's set to 1. And now here is my confusion: will changing this DWORD value eventually fix this issue or is it only to enable/disable UAC? Right now UAC seems to be disabled in my system.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #26

    dword


    Hi Antares,
    I just wanted to check the value you had in that setting.
    As Brink stated 0 is not a prescribed MS setting and can only be changed via regedit.
    1 is the setting for the lowest level of UAC..

    The reason i asked was that if this value was greater than 4, then UAC will not work correctly.

    Roy
      My System SpecsSystem Spec

  7. #27

    norton AV


    according to your specs your running nis2014,
    Is there a setting within this that overrides MS UAC and incorporates its own.

    Roy
      My System SpecsSystem Spec

  8. #28


    Posts : 241
    Windows 8.1x64 Pro


    So what will setting the DWORD value to 0 change as compared to keeping it set to 1?

    Quote Originally Posted by hawkman View Post
    according to your specs your running nis2014,
    Is there a setting within this that overrides MS UAC and incorporates its own.

    Roy
    No there isn't
      My System SpecsSystem Spec

  9. #29


    Posts : 22,576
    64-bit Windows 10


    Antares,

    0 = Disable UAC, and breaks modern UI and apps

    1 = Enable UAC. Default setting, and what should be set in Windows 8/8.1.
    Last edited by Brink; 21 Jul 2014 at 17:10. Reason: addition
      My System SpecsSystem Spec

  10. #30

    from ms community


    this fix was posted for W7.


    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 1 /f


    >USE IT WITH CARE<
      My System SpecsSystem Spec

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Unable to open UAC control dialog
Related Threads
I use a program called Mudlet (version 2.1) in order to play a MUD. That program has some interactions with the Windows file API, the details of which I do not know. What I do know is that the authors of the program have stated explicitly that Mudlet does NOT save the last file location it was at....
Hi, Forum. I am having a problem where some documents that used to be on a drive appear in my Run menu dropdown/autocomplete in Windows 8.1 even though I never I never accessed them from the Run menu and the drive in question is no longer even mounted. I searched far and wide and tried many...
Hi, I am hoping someone can help, I upgraded to 8.1 last night and all was ok until I started my PC this morning. The PC boots up and I can log in ok but I am unable to open any browsers, use the start bar or actually get in to most programs, use the search function or get in to any settings...
How to Hide or Show Common Open File Dialog Places Bar in Windows When you save or open a file in an application that uses Windows common dialog box, the Places bar on the left side of the dialog box can help you navigate quicker to a location. This tutorial will show you how to hide or...
Every morning at 5am, I recieve the Open With dialog, and it doesn't tell me a) what process is trying to open, b) what type of file it's trying to open. No matter what I try with, I receive an error saying "Cannot find C:\Program" and sometimes has an extension if the app auto-applies (such as...
Hey guys, so far no problems at all except one and I'm loving the new OS. However - when I try to install the Catalyst Control Center with the express option, it seems to go through the motion and then says it installed it, but the folders are empty and it's not there. If I try to use the custom...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook