• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

WMP crashes every time while loading my library


highstream

Member
Member
Posts
216
#1
I don't use WMP, but decided to give it a try as part of a test about some audio cutout and freeze problems with foobar player being discussed in a General Support thread and elsewhere. After adding the ASIO plugin from SourcForge and adjusting settings, I removed the two default locations from the library and added my own music folder. WMP then started to load mine, but after three or four items, the program crashed. On every reopening, it starts to load more of mine, then crashes again within a few seconds. Any ideas what might be going on? Thanks,
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    DIY
    CPU
    i5 4690K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK3 (rev. 1.2) UEFI Bios
    Memory
    16 GB (4x4)
    Graphics Card(s)
    Sapphire Ultimate HD7750
    Sound Card
    JCAT USB
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256 GB SSD
    Seagate 3TB, 2TB & 1TB HDDs
    PSU
    Seasonic x650 PSU
    Case
    Cooler Master Elite 335
    Cooling
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler, 3 Nexus Silent Fans
    Keyboard
    IBM Model M
    Mouse
    Bornd Wireless Mouse
    Internet Speed
    60+ mbps claimed
    Antivirus
    Comodo CIS, MBAM Pro
    Other Info
    PS Audio Directstream dac, Quad 12L powered speakers, Core Audio Tech Kora LPS, JCAT USB card, Uptone Regen USB

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#2
ASIO plug in - was that ASIO4ALL? If it was, that can be iffy. for some it works OK, for others it can cause other problems and crashes or be flakey. There is a lot of discussion (mostly negative) about it on the recording forums I visit.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.

highstream

Member
Member
Posts
216
#3
Yeah, I noticed the vote at the plugin site was divided, 40 for 5 vs. 20 voting 1. After uninstalling and rebooting, I find in this case it's not related. Screenshots are pre- and post-crash.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    DIY
    CPU
    i5 4690K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK3 (rev. 1.2) UEFI Bios
    Memory
    16 GB (4x4)
    Graphics Card(s)
    Sapphire Ultimate HD7750
    Sound Card
    JCAT USB
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256 GB SSD
    Seagate 3TB, 2TB & 1TB HDDs
    PSU
    Seasonic x650 PSU
    Case
    Cooler Master Elite 335
    Cooling
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler, 3 Nexus Silent Fans
    Keyboard
    IBM Model M
    Mouse
    Bornd Wireless Mouse
    Internet Speed
    60+ mbps claimed
    Antivirus
    Comodo CIS, MBAM Pro
    Other Info
    PS Audio Directstream dac, Quad 12L powered speakers, Core Audio Tech Kora LPS, JCAT USB card, Uptone Regen USB

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#4
Try doing a System Restore back to a date before installing ASIO4ALL and see if that gets you back to the original state.

I had an old PC with an HT Omega Striker 7.1 PC sound card, which did not have an ASIO driver, and it worked without problems with WMP. ASIO is not generally required, except for some special cases with some audio devices and programs. I have a recording studio (using Sonar X2) and all my recording interface devices have ASIO and WDM drivers that I can use.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.

highstream

Member
Member
Posts
216
#5
Thanks. A system restore did allow me to start again. WMP loaded folders ok and works fine with the dac's driver. With the ASIO plugin, not so good. The instructions say to choose a speaker not being used, Realtek in my case, but that leads to single loud volume that doesn't adjust within the player. The other two speaker settings, the dac driver and the system default (the same I think) don't give off any sound at all, although the file plays. It's not the biggest deal in the world since this was really to test, but it is odd.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    DIY
    CPU
    i5 4690K
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK3 (rev. 1.2) UEFI Bios
    Memory
    16 GB (4x4)
    Graphics Card(s)
    Sapphire Ultimate HD7750
    Sound Card
    JCAT USB
    Monitor(s) Displays
    Dell U2412M
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256 GB SSD
    Seagate 3TB, 2TB & 1TB HDDs
    PSU
    Seasonic x650 PSU
    Case
    Cooler Master Elite 335
    Cooling
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler, 3 Nexus Silent Fans
    Keyboard
    IBM Model M
    Mouse
    Bornd Wireless Mouse
    Internet Speed
    60+ mbps claimed
    Antivirus
    Comodo CIS, MBAM Pro
    Other Info
    PS Audio Directstream dac, Quad 12L powered speakers, Core Audio Tech Kora LPS, JCAT USB card, Uptone Regen USB