What's new

windows start button and charms doesn't work

froller2

New Member
so i cant click the windows start button to get to tiles,nor use the charm to search.

i have had this happend before on another system.

ive read that it can be caused by an update but i havent downloaded nor installed an update.

my anti virus is avast but i do have malware antibytes installed so i can scan with that.

malware found nothing, i ended up having to restart explorer, but i want a perm fix.
is there an perm fix for it?
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Make sure that all Windows Updates are installed.
From and Command Prompt (Admin) type sfc /scannow
If all corrupt system files are not fixed type Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Then run the sfc command again
It may appear to be frozen but let these command run their course.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

bboes13

New Member
I just have this happen on random occasions, the system starts to seem a little slower and I can't open any tiles (or they open super slow) and also cannot open the charms bar. I usually just reboot the PC, and I haven't really found a 'permanent' fix, as it's a random problem for me anyway, so if it's not an all the time thing you may just have to remember to reboot or restart explorer.

Edit: I did also run the above commands when I had the problems, but they never seemed to do anything anyway..since just a plain reboot just fixed it for me, but I'd run them anyway.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo Y500
    CPU
    Intel i7-3630qm @2.4Ghz (8 CPUs)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    2gb Nvidia GeForce 750M
    Screen Resolution
    1920x1080
    Antivirus
    Avast Pro, Malwarebytes (Premium), SUPERAntiSpyware Free

froller2

New Member
Make sure that all Windows Updates are installed.
From and Command Prompt (Admin) type sfc /scannow
If all corrupt system files are not fixed type Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Then run the sfc command again
It may appear to be frozen but let these command run their course.
i did but it didnt fix it.
taking sfc scannow gave me no error
dism did say it did something with corrupted files but it didnt make the button work,sfc scannow found nothing again
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Open task manager, find Windows Explorer and end the task (right click on it and select end task). Then File/Run new task. type explorer.exe
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

froller2

New Member
i did, but i kinda want 2know why it stoppped working
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Only thing that comes to mind is a bad install or bad boot. Don't know the exact reason, perhaps another member has an answer.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

caperjack

Just the Janitor
VIP Member
Guru
i did, but i kinda want 2know why it stoppped working
because its windows !.

MS windows reminds me of a old saying [from my youth anyway ] why are oranges ,because snakes have no armpits!
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    win8.1.1 enterprise
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hinze57
    CPU
    AMD FX 6100 6core 3.30gHz
    Motherboard
    gigibyte ga-78lmy-s2p
    Memory
    4gig ddr3
    Graphics Card(s)
    Radon hd5000 Series
    Sound Card
    onboard realtek hd
    Monitor(s) Displays
    19" viewsonic/ 22"Samsung
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    128gig ssd Kingston
    80gig WD 10000 rpm spinner
    Case
    micro
    Keyboard
    microsoft curve 200
    Mouse
    Logitech wireless M215
    Internet Speed
    high speed 20
    Browser
    ie 11
    Antivirus
    windows defender
    Other Info
    updated enterprise apr 2/14

Retexan599

Member
Member
Open task manager, find Windows Explorer and end the task (right click on it and select end task). Then File/Run new task. type explorer.exe

Even somewhat faster: Task Manager| click on Windows Explorer| Restart
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 (OEM)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    HP Envy 700qe
    CPU
    3.40 gigahertz Intel Core i7-4770
    Motherboard
    Hewlett-Packard 2AF3 1.0
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 640
    Monitor(s) Displays
    HP Pavilion 25xi Pavilion IPS LED Backlit
    Hard Drives
    Primary 1TB
    Secondary 1TB
    Cooling
    Fans
    Keyboard
    Logitech Wireless
    Mouse
    Logitech Wireless
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    Computer came with Windows 8.1 OEM.

froller2

New Member
ok even after a clean windows install it still happens
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

lmaneke

New Member
Member
Hi,

My friend had the exact same problem on his computer, and we had determined what the problems were.

1. Bad Sectors on hard disk.

I had found that his hard drive had 320 bad sectors on it. I used a program called HDD Regenerator, and fixed the bad sectors on the Hard drive, and the problem went away, accept it would occur when the computer was on for long periods of time. The bad sectors got on the hard drive from his power supply failing. The hard drive would stop working while the computer was booting, reading or writing to disk. The power supply was replaced and now he has no troubles with his hard drive.

2. Bad Memory Stick

His computer had 4 GB DDR2 1066 installed. I had suspected maybe a bad memory stick, so I decided to use memtest86 and did a 3 hour test, come to find out, one of his memory sticks was bad. We replaced the memory stick, and the problem went away. He has no problems with the charms or start button now.

Not sure if these problems would be the same for you, but it is surely something you may want to try.

Hope this helps

Edit:

Here are his computer specifications

ASUS M2N68-AM Plus
AMD Phenom II X6 1045T 2.70 Ghz
PNY NVIDIA Geforce GT 620
WD Green 1 TB Hard Drive
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Center
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    Intel Core 2 Quad Q6600 2.40 ghz
    Motherboard
    ASUS P5K PRO
    Memory
    2 GB DDR2
    Graphics Card(s)
    PNY NVIDIA Geforce GT 630
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender

froller2

New Member
checked disk with crystaldisc nothing wrong, i did memtest not so long ago but i can do another tonight
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

froller2

New Member
finished memtest nothing wrong there.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

caperjack

Just the Janitor
VIP Member
Guru
ram checks out ok ,try removing the ram and reseat it back into the slots ,remove all power of course before doing so
 

My Computer

System One

  • OS
    win8.1.1 enterprise
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hinze57
    CPU
    AMD FX 6100 6core 3.30gHz
    Motherboard
    gigibyte ga-78lmy-s2p
    Memory
    4gig ddr3
    Graphics Card(s)
    Radon hd5000 Series
    Sound Card
    onboard realtek hd
    Monitor(s) Displays
    19" viewsonic/ 22"Samsung
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    128gig ssd Kingston
    80gig WD 10000 rpm spinner
    Case
    micro
    Keyboard
    microsoft curve 200
    Mouse
    Logitech wireless M215
    Internet Speed
    high speed 20
    Browser
    ie 11
    Antivirus
    windows defender
    Other Info
    updated enterprise apr 2/14

froller2

New Member
ok just did, now we'll wait and see?
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7 4790k
    Motherboard
    msi z97m gaming
    Memory
    1 stick 8gb kingston hyper x blu 1600mhz
    Graphics Card(s)
    saphire r9 290 tri-x 4gb
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    aoc 2450s
    Screen Resolution
    1080x1920
    Hard Drives
    samsung 840 evo 120gb for os
    1tb cavier black 7200rpm 64mb cache for games and stuff
    PSU
    coolermaster v650s gold
    Case
    corsair 600t
    Cooling
    coolermaster seidon 120m
    Keyboard
    microsoft xwinder
    Mouse
    razer deathadder
    Internet Speed
    60mb download 10mb upload
    Browser
    chrome
    Antivirus
    avast
    Other Info
    not really no

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top