Solved Windows Media Centre / Not recognising TV tuner

trueblue

Member
Member
Joined
Jan 2, 2013
Messages
19
Location
Australia
Before I came in here to ask for help I read through a number of messages online from various people who have had or having similar problems to me. I'm not sure which is to come first, the chicken or the egg!

My WMC has been working just fine since it was released for Win8. I opened the programme today to check tv programmes only to find that "Viewing or Listening Conflict - No tuner available to satisfy the current request".

I have a TV Tuner card : AVerMedia H751 Hybrid Analog/DVB-T with the latest and only drivers installed. by visiting AVer Media website.

When I did a compatibility test for Win8 there was no conflict, hence I've been viewing TV with WMC until today.

What happened today, nothing that I know of. Windows update yesterday, so I did a system restore, no such luck it made no difference.

My system is Wndows 8 Pro with Media Centre
Intel Core i5 CPU
320GHz
8Gb RAM
64 bit OS

My husband's computer is on the same line for TV and his WMC is working just fine so it's not the connections from the wall unit to PC.

At the moment I'm open to suggestions of what I could try next.

Thank you.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Centre
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Predator G6320
    CPU
    Intel Core i7
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8Gb okys 2Tb external
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX660
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    BenQ x 2 24in
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Acer 2GB - partitioned
    Seagate Expansion drive - 1TB
    BD-ROM Drive
    Keyboard
    MS Ergonomic
    Mouse
    Bluetooth
    Browser
    FireFox
    Antivirus
    AVG Studio
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au queensland

trueblue

Member
Member
Joined
Jan 2, 2013
Messages
19
Location
Australia
It seems that no one has an answer which means I'm pretty well stuck!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Centre
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Predator G6320
    CPU
    Intel Core i7
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8Gb okys 2Tb external
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX660
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    BenQ x 2 24in
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Acer 2GB - partitioned
    Seagate Expansion drive - 1TB
    BD-ROM Drive
    Keyboard
    MS Ergonomic
    Mouse
    Bluetooth
    Browser
    FireFox
    Antivirus
    AVG Studio
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au queensland

chev65

Closed
Joined
Jan 28, 2010
Messages
2,249
Location
Beach house paradise
It seems that no one has an answer which means I'm pretty well stuck!

I like having system images for these occasions but file scans may help. :)

Open Administrator command prompt and try running #1 command first, hit enter and let it run to fix problems.

1. Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth


Then run the standard sfc/scannow command, reboot cross fingers.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro WMC
    Name
    Rob
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built
    CPU
    Q9650 @ 4.05 GHz
    Motherboard
    Gforce 780i SLI FTW
    Memory
    8GB Gskill DDR2 1200Mhz
    Graphics Card(s)
    GTX-480
    Sound Card
    Asus D2 Xonar
    Monitor(s) Displays
    HannsG
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Gskill 120GB SSD
    PSU
    Thermal Take 1000watts
    Occupation
    Construction Engineer
    Case
    Thermal Take Xtreme
    Cooling
    9 fans air cooled
    Keyboard
    G15 logitech
    Mouse
    G9 logitech
    Internet Speed
    50mbps
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us california

trueblue

Member
Member
Joined
Jan 2, 2013
Messages
19
Location
Australia
I have since removed not only the driver but the card too. I put the card in another Win8 PC and it is functioning fine with WMC.

I then put it back into my machine, rebooted PC and hoped that Windows 8 would pick up new hardware and or install drivers. No such luck. It seems my Windows 8 is not recognising the hardware, do you have any ideas why?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Centre
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Predator G6320
    CPU
    Intel Core i7
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8Gb okys 2Tb external
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX660
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    BenQ x 2 24in
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Acer 2GB - partitioned
    Seagate Expansion drive - 1TB
    BD-ROM Drive
    Keyboard
    MS Ergonomic
    Mouse
    Bluetooth
    Browser
    FireFox
    Antivirus
    AVG Studio
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au queensland

jimbo45

New Member
VIP Member
Guru
Joined
Sep 18, 2011
Messages
4,373
Location
Hafnarfjörður IS
Hi there
try RESTORING your entire system from a backup image from the time it was all working -- you DO have backup don't you !!. This should fix the entire problem.

If you DON'T have a backup image then once you've fixed the problem TAKE REGULAR BACKUPS.
Sometimes for reasons best known to itself Windows can get hosed -- and often rather than spending a lot of time trying to find out what happened just restore.

I don't know also about 'OZ but in a lot of places the old Analog TV systems are being or have been phased out so it might be worth while totally re-installing WMC again and going through the initial set ups where it will possibly start with the Digital terrestrial TV tuner.

IMO the future way of receiving TV etc is via streamed internet where you won't need a tuner card - but until you have fast broadband with decent Video on demand services the tuner card might still be the best option.

As a test --if you don't have a backup of the system when it was working Backup your system now with Free Macrium and re-install W8 from scratch. Shouldn't take long. W8 installs very quickly.

Now install WMC again and test the tuner. and if it doesn't work then your MOBO is broken or defective.

You can restore your system again from the backup just taken above if it still doesn't work.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10
    Computer type
    PC/Desktop
    Monitor(s) Displays
    1 X LG 40 inch TV
    Hard Drives
    SSD's * 3 (Samsung 840 series) 250 GB
    2 X 3 TB sata
    5 X 1 TB sata
    Internet Speed
    0.12 GB/s (120Mb/s)
    Country Flag
    Iceland

trueblue

Member
Member
Joined
Jan 2, 2013
Messages
19
Location
Australia
Finally after another few hours I removed the hardware and driver and shut down my PC.

Inserted the card and booted up. Opened Device Manager and of course there is no driver for the TV Tuner card, however I saw in 'Other' multimedia controller with a yellow triangle. I did a right click, add new hardware, searched for the drivers and lo and behold, it worked!!!!!
The TV Tuner card is now being recognised and WMC is currently searching for TV channels to my delight.
I just don't understand why Windows 8 is not automatically recognising new hardware. Perhaps something I need to take up with Microsoft.

Thank you all for your input it's been helpful.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Centre
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Predator G6320
    CPU
    Intel Core i7
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8Gb okys 2Tb external
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX660
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    BenQ x 2 24in
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Acer 2GB - partitioned
    Seagate Expansion drive - 1TB
    BD-ROM Drive
    Keyboard
    MS Ergonomic
    Mouse
    Bluetooth
    Browser
    FireFox
    Antivirus
    AVG Studio
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au queensland

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
Joined
Mar 28, 2013
Messages
3,908
Location
Sloe Deth, Californicatia
I've got the same problem with my Falcon card, because there is a remote for it I need as well, it has to be detected by Media Centre before it will activate the tuner. Do you have a remote for your card?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Name
    Jon William Vitas
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Occupation
    Retired
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us california

trueblue

Member
Member
Joined
Jan 2, 2013
Messages
19
Location
Australia
I do have a remote but it's not working for some reason. Another problem to tryh and solve.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Centre
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Predator G6320
    CPU
    Intel Core i7
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8Gb okys 2Tb external
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX660
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    BenQ x 2 24in
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Acer 2GB - partitioned
    Seagate Expansion drive - 1TB
    BD-ROM Drive
    Keyboard
    MS Ergonomic
    Mouse
    Bluetooth
    Browser
    FireFox
    Antivirus
    AVG Studio
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au queensland

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top