What's new

Solved Windows Experience Index won't run

jago86

Member
Member
I did a clean install of Windows 8 Enterprise N, installed Kaspersky Internet Security 2013 and tried to run WEI but it says: The Windows Experience Index for your system could not be computed. Cannot complete the requested assessment. This system does not have the necessary multi-media support to run the requested assessment.

I have disabled KIS and it still doesn't work. I am aware that Win 8 Enterprise N comes without WMP, but is this the reason why WEI won't run? Also, is WEI necessary and does running or not running affect system performance?

8GB RAM
AMD X4 Phenom II 965
MSI 880GMS-E35
GTX 550 Ti
Two 500GB HDD @ 7200rpm
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro x64
    Name
    James
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    My Build
    CPU
    AMD FX 8350 4 Ghz (Stock speed) 95W
    Motherboard
    ASUS Sabertooth 990FX R2.0
    Memory
    Kingston 16GB DDR3
    Graphics Card(s)
    MSI TwinFrozr III nVidia GTX 680 2GB
    Sound Card
    RealTek HD Audio - Logitech THX Z906 5.1 Surround Sound - 500W
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" LCD Television - LN32D405E3D
    Screen Resolution
    1360 x 768
    Hard Drives
    Samsung EVO 840 (OS)

    Seagate 500GB (Miscellaneous) 7200rpm SATA 6

    Hitachi 500GB (Games) @ 7200rpm SATA 6

    Hitachi 1TB (Downloads) 7200rpm SATA 3
    PSU
    Cooler Master 800W
    Occupation
    Consultancy
    Case
    Corsair HAF XM
    Cooling
    Corsair H80i
    Keyboard
    Klip Xtreme Multimedia- KMM 101E
    Mouse
    Genius Maurus
    Internet Speed
    100 Mbit/s
    Browser
    Opera / Chrome
    Antivirus
    Symantec Endpoint
    Other Info
    i love wantons, sushi, fruit cocktail, pistachio gelato and lemon sorbet

    F1 Savant
    Country Flag
    Trinidad and tobago

Kat

Banned
My guess (and that's all it is) is that it is a driver-related problem.

Make sure all drivers are the latest available, especially those for graphics and sound.

Also install a third-party media player (I like K-Lite, or VLC is good). I've never used
an 'N' version, but the lack of a media player could be an issue with WEI, I don't know.

And no, it isn't necessary to run WEI, nor does it have any effect on performance.


Hope this helps.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Enterprise 64-bit (7 Ult, Vista & XP in V-Box)
    System Manufacturer/Model
    Acer Aspire Ethos AS8951G 'Super-Laptop'.
    CPU
    Intel Sandy-Bridge i7-2670QM quad-core
    Motherboard
    Acer
    Memory
    8GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Intel 3000HD / Ge-Force GT555M 2 gigs
    Sound Card
    Realtek/5.1 Dolby built-in including speakers.
    Monitor(s) Displays
    18.4" full-HD
    Screen Resolution
    1920x1024
    Hard Drives
    2x750GB Toshiba internal, 1x500GB Seagate external, 1x2TB Seagate external, 1x640GB Toshiba pocket-drive, 1x640GB Samsung pocket drive.
    PSU
    Stock
    Case
    Laptop
    Cooling
    Air-cooled
    Mouse
    I/R cordless.
    Internet Speed
    Borderline pathetic.
    Country Flag
    Australia
    State/Region Flag
    au new south wales
Mine didn't work either at first...but after many driver updates and MS updates...I got the WEI score to run. Go figure...albeit a not very nice 3.8 but it's a laptop with a partitioned hdd that has 8 RP on it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Name
    Jimbo
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom build
    CPU
    AMD Phenom II X 4 965 BE
    Motherboard
    Gigabyte GA-MA790X-DS4
    Memory
    G-Skill 8 GB PC 8500
    Graphics Card(s)
    AMD XFX HD Radeon 6790D
    Sound Card
    Realtek HD onboard
    Monitor(s) Displays
    2l Samsung SyncMaster S20B300
    Screen Resolution
    1600 X 900
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 320 GB w/OS
    Seagate Barracuda 1 TB data storage
    PSU
    Ultra X4 750 watt fully modular
    Case
    Thermaltake OverSeer RX 1 fulltower
    Cooling
    Cooler Master Hyper212 120mm
    Keyboard
    Logitech G510
    Mouse
    Razor DeathAdder 3.5
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us north carolina

jago86

Member
Member
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro x64
    Name
    James
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    My Build
    CPU
    AMD FX 8350 4 Ghz (Stock speed) 95W
    Motherboard
    ASUS Sabertooth 990FX R2.0
    Memory
    Kingston 16GB DDR3
    Graphics Card(s)
    MSI TwinFrozr III nVidia GTX 680 2GB
    Sound Card
    RealTek HD Audio - Logitech THX Z906 5.1 Surround Sound - 500W
    Monitor(s) Displays
    Samsung 32" LCD Television - LN32D405E3D
    Screen Resolution
    1360 x 768
    Hard Drives
    Samsung EVO 840 (OS)

    Seagate 500GB (Miscellaneous) 7200rpm SATA 6

    Hitachi 500GB (Games) @ 7200rpm SATA 6

    Hitachi 1TB (Downloads) 7200rpm SATA 3
    PSU
    Cooler Master 800W
    Occupation
    Consultancy
    Case
    Corsair HAF XM
    Cooling
    Corsair H80i
    Keyboard
    Klip Xtreme Multimedia- KMM 101E
    Mouse
    Genius Maurus
    Internet Speed
    100 Mbit/s
    Browser
    Opera / Chrome
    Antivirus
    Symantec Endpoint
    Other Info
    i love wantons, sushi, fruit cocktail, pistachio gelato and lemon sorbet

    F1 Savant
    Country Flag
    Trinidad and tobago

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top