• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Windows could not start the Audio Service, 0x800706cc


India

Posts
5
#1
My pc is running on Windows 8.1, and it was running prefectly fine till yesterday. Today when I started it, the audio icon in the taskbar had this red-cross symbol next to it, and the audio wasn't running. I clicked on the icon, and instead of the volume control menu, a troubleshooter popped up which started doing a scan. The scan report is as follows: 8Bv93.png
I googled up the problem and found out that it's a windows service problem. So i ran services.msc, and looked up for Windows Audio, and double-clicked on it. As expected, the service wasn't running so clicked on the "Start" button in the window, but another error popped up, and this one is pretty frustrating: 8BuTG.png
The audio isn't running at all. I tried restarting my pc 3-4 times, but it didn't work. Even reinstalling Audio Driver didn't work. This is really frustrating. :cry: Any help would be appreciated. :D I really need it. m(_ _)m
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 Build 9600
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Aspire 4530
    CPU
    AMD Athlon X2 QL-60
    Motherboard
    Acer Grasmoor
    Memory
    3 GBytes
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 9100M
    Sound Card
    NVIDIA MCP77/78 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Samsung LTN141W3-L01
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    TOSHIBA MK1652GSX
    Cooling
    In-built
    Keyboard
    Crappy lappy keyboard
    Mouse
    Crappy Lappy Trackpad+Wacom Bamboo One Small
    Internet Speed
    1 MBps
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    AVG 2014
India

Posts
5
#2
y nobody help me? T^T i really need help. ;__;
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 Build 9600
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Acer Aspire 4530
    CPU
    AMD Athlon X2 QL-60
    Motherboard
    Acer Grasmoor
    Memory
    3 GBytes
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce 9100M
    Sound Card
    NVIDIA MCP77/78 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Samsung LTN141W3-L01
    Screen Resolution
    1280x800
    Hard Drives
    TOSHIBA MK1652GSX
    Cooling
    In-built
    Keyboard
    Crappy lappy keyboard
    Mouse
    Crappy Lappy Trackpad+Wacom Bamboo One Small
    Internet Speed
    1 MBps
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    AVG 2014

Rannon

New Member
Posts
2
#3
Hello!

I've encountered the same problem and I'd appreciate any and all assistance!

Rannon
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7-860
    Motherboard
    Gigabyte P55-USB3 Rev.1
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    Saphire Radeon HD5850 Toxic Edition
    Screen Resolution
    1920*1080
    PSU
    Silver Power SP-SS650 V. 2.2
    Keyboard
    Logitech Y-SX49
    Mouse
    Logitech MX-518
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    AVG 2015

Rannon

New Member
Posts
2
#4
Never-mind. I had to reinstall the OS.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i7-860
    Motherboard
    Gigabyte P55-USB3 Rev.1
    Memory
    8GB
    Graphics Card(s)
    Saphire Radeon HD5850 Toxic Edition
    Screen Resolution
    1920*1080
    PSU
    Silver Power SP-SS650 V. 2.2
    Keyboard
    Logitech Y-SX49
    Mouse
    Logitech MX-518
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    AVG 2015

man

New Member
Posts
1
#5
i have same problem

my audio was also properly working but i have this problem since 2-3 months....i have tried everything possible...when i try to start my service it shows the same message..please help me too!!:sleepy:
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    hp
    Graphics Card(s)
    amd radeon

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#6
Reinstalling Windows is usually the ONLY fix.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.

TairikuOkami

Be nice to all, please?!
Pro User
Trnava

Posts
683
#7
When you have duplicate services, it is best to uninstall audio drivers, remove leftovers from registry, services usually manually. Delete the audio service related to your soundcard from this location.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\...]

It will not hurt to run DISM Fix (run as admin) and Wise Care 365 free (all cleanups).

Then install audio driver and pray. :rolleyes:
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1.1 Pro x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo E525
    CPU
    AMD A4-3300M @ 2,0GHz
    Memory
    6GB DDR3 1333MHz
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 6480G 512MB shared
    Sound Card
    Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    WD 465GB
    Cooling
    Fusion Tweaker
    Keyboard
    Logitech K360
    Mouse
    Logitech M705
    Internet Speed
    50/50 MBps
    Browser
    Yandex
    Antivirus
    No AV & No Firewall
    Other Info
    Headphones: Sennheiser RS170

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)