• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Windows 8 RTM randomly crashes without any BSOD.


SHJordan

New Member
Posts
4
#1
Hi there... i hope you guys can help me...

It happens when i'm using internet explorer, when i'm using w8 apps... and it just FREEZES i can't click on anything, nor move my mouse... only solution is the hard reset the cpu and hope for god that the freezing time dont come back anytime soon... btw 2nd time writing this.

Please take a look at my w8 collector attachment and see if you can help me guys!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
Posts
73
#2
It's a hardware issue, which rarely is caused by drivers. I can't even see all of your drivers because the crash dumps are truncated. The few I do see are good.

Recommend you go into the bios settings and set it to Optimized Defaults. Save. If you are using AHCI mode, set that setting back to it and save again.

If you are using mismatched memory, remove modules until that isn't true. Look at mobo manual for proper slot installation in any scenario (i.e. 2 modules, 4 modules etc..)

Update bios to latest, outside of Windows, using any dos based installer the manufacturer may have.

Check the cpu temps. Make sure the heat sink is installed well with proper thin layer of Arctic Silver or similar.

If issues persist, wipe the hard drive with Killdisk, then clean install Windows again. Do not install any 3rd party software until you are satisfied the crashes have stopped.

Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa80059d1548, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 0000000000000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000000, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Debugging Details:
------------------


BUGCHECK_STR:  0x124_AuthenticAMD

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT

PROCESS_NAME:  System

CURRENT_IRQL:  0

STACK_TEXT:  
fffff880`02f906f0 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!WheapCreateLiveTriageDump+0x81


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: hardware

IMAGE_NAME:  hardware

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  0

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

Followup: MachineOwner
 

My Computer

System One

  • OS
    7, 8 whatever

SHJordan

New Member
Posts
4
#3
It's a hardware issue, which rarely is caused by drivers. I can't even see all of your drivers because the crash dumps are truncated. The few I do see are good.

Recommend you go into the bios settings and set it to Optimized Defaults. Save. If you are using AHCI mode, set that setting back to it and save again.

If you are using mismatched memory, remove modules until that isn't true. Look at mobo manual for proper slot installation in any scenario (i.e. 2 modules, 4 modules etc..)

Update bios to latest, outside of Windows, using any dos based installer the manufacturer may have.

Check the cpu temps. Make sure the heat sink is installed well with proper thin layer of Arctic Silver or similar.

If issues persist, wipe the hard drive with Killdisk, then clean install Windows again. Do not install any 3rd party software until you are satisfied the crashes have stopped.

Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa80059d1548, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 0000000000000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000000, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Debugging Details:
------------------


BUGCHECK_STR:  0x124_AuthenticAMD

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT

PROCESS_NAME:  System

CURRENT_IRQL:  0

STACK_TEXT:  
fffff880`02f906f0 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!WheapCreateLiveTriageDump+0x81


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: hardware

IMAGE_NAME:  hardware

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  0

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

Followup: MachineOwner
Interessting deduction... BUT... i'm already using the lates asus bios for my mobo also everything on default settings, my HD have been recently [not longer a week] wiped using the zero fill method of my samsung hd... also memory is not the issue since i can use it problemless on windows 7... computer is always floating on 35-65 ºC so it isnt a heat issue... GPU is working on an avg 45-65 ºC... also not overheating...

I do not use any "booster" programs...

I mean... it only happens on windows 8... =\ Not even on my linux distro partition i got problems...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
Posts
73
#4
If you didn't use Killdisk low level method to wipe, it's possible some sort of malware remained, although that is very unlikely.

If you are leaning towards it not being a hardware issue, then the best advice of the moment is to clean install Windows and as said, no 3rd party software installed. Test until satisfied. Install stuff slowly and if issue returns, you can probably tell what you just did to cause it.
 

My Computer

System One

  • OS
    7, 8 whatever
Posts
73
#5
I just looked over your msinfo32. I'd probably get rid of XBOX 360 wireless driver and software from the machine for now.

xusb22 Xbox 360 Wireless Receiver Driver Service 22 c:\windows\system32\drivers\xusb22.sys Kernel Driver Sim Manual Running OK Ignore Não Sim

And also, make sure this driver is at least 2009 or later:

mtsensor ATK0110 ACPI UTILITY c:\windows\system32\drivers\asacpi.sys Kernel Driver Sim Manual Running OK Normal Não Sim

It is in downloads/utilities section of motherboard website.
 

My Computer

System One

  • OS
    7, 8 whatever

SHJordan

New Member
Posts
4
#6
I just looked over your msinfo32. I'd probably get rid of XBOX 360 wireless driver and software from the machine for now.

xusb22 Xbox 360 Wireless Receiver Driver Service 22 c:\windows\system32\drivers\xusb22.sys Kernel Driver Sim Manual Running OK Ignore Não Sim

And also, make sure this driver is at least 2009 or later:

mtsensor ATK0110 ACPI UTILITY c:\windows\system32\drivers\asacpi.sys Kernel Driver Sim Manual Running OK Normal Não Sim

It is in downloads/utilities section of motherboard website.
Gonna try it and report it later...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

SHJordan

New Member
Posts
4
#7
Well... done some testing and... THOSE solutions didnt worked to me... BUT... i found myself 2 solutions witch combined made it stopped freezing:
Opened the cmd with admin rights and ran this command:
bcdedit /set disabledynamictick yes
Then add Hyper V server to windows 8 features... and then it worked....

1 day and a half without and freezing...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

kekin

Member
Member
Posts
15
#8
Im pretty sure just the command "bcdedit /set disabledynamictick yes" works fine
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 PRO 64 bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    ACER Aspire V5 371-G

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)