• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Windows 8 Minecraft OpenGL Bad Video Card Driver


Posts
5
#1
Hello whenever I try to open my minecraft it always opens a bad video card driver crash ex:

Bad video card drivers!
-----------------------
Minecraft was unable to start because it failed to find an accelerated OpenGL mode.
This can usually be fixed by updating the video card drivers.

--- BEGIN ERROR REPORT 7fe0271 --------
Generated 12/21/12 1:13 PM
-- System Details --
Details:
Minecraft Version: 1.4.5
Operating System: Windows 8 (x86) version 6.2
Java Version: 1.7.0_10, Oracle Corporation
Java VM Version: Java HotSpot(TM) Client VM (mixed mode), Oracle Corporation
Memory: 425215392 bytes (405 MB) / 518979584 bytes (494 MB) up to 1037959168 bytes (989 MB)
JVM Flags: 2 total; -Xms512m -Xmx1024m
AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
Suspicious classes: No suspicious classes found.
IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
LWJGL: 2.4.2
OpenGL: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Is Modded: Probably not. Jar signature remains and client brand is untouched.
Type: Client (map_client.txt)
Texture Pack: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Profiler Position: N/A (disabled)
Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null[failed to get system properties (java.lang.NullPointerException)]

org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:185)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:311)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:856)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:784)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:765)
at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:232)
at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:515)
at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
--- END ERROR REPORT 4330f757 ----------

I have a Sony VAIO Laptop VPCEE41FD with an ATI Mobility Radeon HD 4200 Series display adapters and AMD Catalysts Display Driver for Windows 8 64-bit (Link): AMD Catalyst.
So I was wondering could anyone help me with this problem please?
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro (64-bit) x86, Windows XP Home Premium & Pro (32-bit), Windows 7 Home Premium (64-bit)
    System Manufacturer/Model
    VPCEE41FD
    CPU
    Sony VAIO Laptop
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    ATI Mobility Radeon HD 4200 Series

maxknux

Member
Member
Posts
92
#2
Graphics Driver Help for Sony VAIO VPCEE41FD AMD ATI

It seems like you need to update your Graphics Driver.
I checked Sony Site and they list a Driver only for Windows® 7 64-bit which you may use:
Sony eSupport - VPCEE41FD - Drivers & Software

and I checked AMD ATI site which provides only this legacy driver for Windows 8 (32 or 64bit:
AMD Catalyst

Only two drivers I could find for you. Try that.
ATI is poor at supporting older graphics card and my VAIO has NVIDIA.

You could also check off Advanced OPENGL in the MineCraft Window if you can.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro (x64)
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Sony VAIO VPCF136FM
    CPU
    Intel i7 Q 740 Quad @ 1.73 GHz (Boast to 2.83 GHz)
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 425M
    Sound Card
    Sound System: Intel® High Definition Audio w/ Dolby® Home Theater® v3
    Monitor(s) Displays
    Laptop Screen Size: 16.4"
    Screen Resolution
    1600 x 900
    Hard Drives
    Seagate 1TB Solid State Hybrid Drive SATA 6Gbps 64MB Cache 2.5-Inch ST1000LM014; Type: Serial ATA-600; Speed: 5400 rpm
    Keyboard
    QWERTY, 103 keys with 2.0mm stroke and 19.05mm pitch; Backlit; 10 Key Numeric Pad
    Mouse
    Electro-static touchpad (Multi-Finger); Microsoft Sculpt Comfort Mouse
    Internet Speed
    105 Mbs Down/ 10 Mbs Up
    Browser
    Edge; Firefox; Chrome
    Antivirus
    Norton Security
    Other Info
    Sony Support Page:
    http://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=VPCF136FM
    Specs Doc:
    http://www.docs.sony.com/release/specs/VPCF136FMB_mksp.pdf

dirtyvu

New Member
Power User
Posts
1,127
#3
why does everyone need to have their own thread? there are multiple minecraft threads. you would be better served if you tried to cooperate with other people seeking the same advice.

this isn't a windows support situation where you need to submit a case and get some kind of support ticket. we're normal people here trying to help people and trying to get help for our own situations. trying to add to the threads out there rather than creating new ones would help everyone out there. right now, it appears virtually no one is using the search functions. and for the people that do, they're inundated with numerous threads.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
Posts
5
#4
why does everyone need to have their own thread? there are multiple minecraft threads. you would be better served if you tried to cooperate with other people seeking the same advice.

this isn't a windows support situation where you need to submit a case and get some kind of support ticket. we're normal people here trying to help people and trying to get help for our own situations. trying to add to the threads out there rather than creating new ones would help everyone out there. right now, it appears virtually no one is using the search functions. and for the people that do, they're inundated with numerous threads.
I know there have been other posts like this one I've seen them. But non of them solved my solution, there just all the ones I searched up on google and/or youtube which I tried many times. I know how you feel sometimes seeing all the same posts like these, sorry. :p

I just thought my problem was different because I thought I already had everything installed right and maybe it was a misunderstanding. :(
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro (64-bit) x86, Windows XP Home Premium & Pro (32-bit), Windows 7 Home Premium (64-bit)
    System Manufacturer/Model
    VPCEE41FD
    CPU
    Sony VAIO Laptop
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    ATI Mobility Radeon HD 4200 Series
Posts
5
#5
It seems like you need to update your Graphics Driver.
I checked Sony Site and they list a Driver only for Windows® 7 64-bit which you may use:
Sony eSupport - VPCEE41FD - Drivers & Software

and I checked AMD ATI site which provides only this legacy driver for Windows 8 (32 or 64bit:
AMD Catalyst

Only two drivers I could find for you. Try that.
ATI is poor at supporting older graphics card and my VAIO has NVIDIA.

You could also check off Advanced OPENGL in the MineCraft Window if you can.
How do you check off Advanced OpenGL? Please explain and where to find? :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro (64-bit) x86, Windows XP Home Premium & Pro (32-bit), Windows 7 Home Premium (64-bit)
    System Manufacturer/Model
    VPCEE41FD
    CPU
    Sony VAIO Laptop
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    ATI Mobility Radeon HD 4200 Series

maxknux

Member
Member
Posts
92
#6
In the Minecraft Game log in and Click options->video settings is where the options is located.

I don't think that would help because you can't even launch the game.

I check again on the AMD Catalyst 12.6 Legacy Driver for Windows 8 Webpage:
AMD Catalyst

The Driver contains:
Package contains the following graphics drivers:

  • Display Driver (WDDM 1.1)
  • OpenCL™ Driver
  • AMD Integrated Driver
  • AMD Catalyst Control Center

    I Don't see a OpenGL driver in this package so you probably need to install the old one from Sony Site to have OpenGL.
    Sony eSupport - VPCEE41FD - Drivers & Software
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro (x64)
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Sony VAIO VPCF136FM
    CPU
    Intel i7 Q 740 Quad @ 1.73 GHz (Boast to 2.83 GHz)
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 425M
    Sound Card
    Sound System: Intel® High Definition Audio w/ Dolby® Home Theater® v3
    Monitor(s) Displays
    Laptop Screen Size: 16.4"
    Screen Resolution
    1600 x 900
    Hard Drives
    Seagate 1TB Solid State Hybrid Drive SATA 6Gbps 64MB Cache 2.5-Inch ST1000LM014; Type: Serial ATA-600; Speed: 5400 rpm
    Keyboard
    QWERTY, 103 keys with 2.0mm stroke and 19.05mm pitch; Backlit; 10 Key Numeric Pad
    Mouse
    Electro-static touchpad (Multi-Finger); Microsoft Sculpt Comfort Mouse
    Internet Speed
    105 Mbs Down/ 10 Mbs Up
    Browser
    Edge; Firefox; Chrome
    Antivirus
    Norton Security
    Other Info
    Sony Support Page:
    http://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=VPCF136FM
    Specs Doc:
    http://www.docs.sony.com/release/specs/VPCF136FMB_mksp.pdf
Posts
5
#7
In the Minecraft Game log in and Click options->video settings is where the options is located.

I don't think that would help because you can't even launch the game.

I check again on the AMD Catalyst 12.6 Legacy Driver for Windows 8 Webpage:
AMD Catalyst

The Driver contains:
Package contains the following graphics drivers:

  • Display Driver (WDDM 1.1)
  • OpenCL™ Driver
  • AMD Integrated Driver
  • AMD Catalyst Control Center

    I Don't see a OpenGL driver in this package so you probably need to install the old one from Sony Site to have OpenGL.
    Sony eSupport - VPCEE41FD - Drivers & Software
It already worked, thanks man ever since you sent me the Legacy Driver it works just fine! :D I don't even have to check off OpenGL.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro (64-bit) x86, Windows XP Home Premium & Pro (32-bit), Windows 7 Home Premium (64-bit)
    System Manufacturer/Model
    VPCEE41FD
    CPU
    Sony VAIO Laptop
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    ATI Mobility Radeon HD 4200 Series
Posts
1
#8
i have the same error with minecraft and i have the latest driver software and use a hand built computer any suggestions on how to fix this:

Bad video card drivers!
-----------------------


Minecraft was unable to start because it failed to find an accelerated OpenGL mode.
This can usually be fixed by updating the video card drivers.






--- BEGIN ERROR REPORT 7fe0271 --------
Generated 2/15/13 7:13 AM


-- System Details --
Details:
Minecraft Version: 1.4.7
Operating System: Windows 8 (x86) version 6.2
Java Version: 1.7.0_13, Oracle Corporation
Java VM Version: Java HotSpot(TM) Client VM (mixed mode), Oracle Corporation
Memory: 411032184 bytes (391 MB) / 518979584 bytes (494 MB) up to 1037959168 bytes (989 MB)
JVM Flags: 2 total; -Xms512m -Xmx1024m
AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
Suspicious classes: No suspicious classes found.
IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
LWJGL: 2.4.2
OpenGL: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Is Modded: Probably not. Jar signature remains and client brand is untouched.
Type: Client (map_client.txt)
Texture Pack: Default
Profiler Position: N/A (disabled)
Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null[failed to get system properties (java.lang.NullPointerException)]




org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:185)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:311)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:856)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:784)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:765)
at net.minecraft.client.Minecraft.a(SourceFile:232)
at asq.a(SourceFile:56)
at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:515)
at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
--- END ERROR REPORT c8b6104c ----------

Thank you :geek:
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)