What's new

Windows 8 Developer Preview release

Status
Not open for further replies.
DOWNLOADS AVAILABLE NOW!!

http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/home/



If you’ve been following this blog, then you know today is a big day for the Windows team. At the BUILD conference we are about to preview Windows 8. There’s a ton to see in the product and so we’d really encourage everyone to check out the available streams on http://buildwindows.com, where we will webcast the keynote. The BUILD conference this week is focused on developers and hardware partners, and there are over 100 sessions (all of which will be available from the link above within about a day of the scheduled presentation time). In that sense it is good to keep in mind that today is the launch of the developer opportunity for Windows, not the launch of a product (and certainly not the launch of new devices).

Windows 8 represents a reimagining of Windows from the chipset to the experience. Since this is a week focused on developers, we also detailed the bold underpinnings of the re-imagination of the Windows platform, tools, and APIs. We will show off the opportunity to build applications for all of the customers of Windows 8, no matter what type of PC they have—from tablets to laptops to convertibles to desktops. We will show the brand new tools that allow you to code Metro style applications in HTML5/JavaScript, C/C++, and/or C#/XAML. The investments you have made as developers in all of these languages carry forward for Windows 8, which lets you choose how to best make use of the Windows 8 system services. We talked about Windows 8 being a no-compromise OS for end-users, and it is also a no-compromise platform for developers.

Many are interested in Windows 8 for ARM processors. Everything we showcased today at BUILD also runs on the ARM-based Windows PCs being created by ARM partners and PC manufacturers. Windows 8 running on ARM will ultimately be available with ARM-based hardware that you can purchase. ARM requires a deeper level of integrated engineering between hardware and software, as each ARM device is unique, and Windows allows this uniqueness to shine through. The new development tools enable you to start today to build Metro style applications that will seamlessly run on x86 (32 and 64 bit) or ARM architectures. Even if you use native C/C++ code, these tools will enable Metro style apps to target specific hardware if you choose. As new PCs become available for testing, PC manufacturers will develop seed programs for developers.

You probably want to try out the preview release—and you can. Starting at 8PM today, Seattle time, you can download all of the code that attendees at BUILD received. This includes 32 or 64 bit x86 builds, with or without development tools. The releases also include a suite of sample/SDK applications and the SDK (please note these are merely illustrations of potential apps, not apps that we intend to ship with Windows 8). The ISOs are linked to from http://dev.windows.com. You download with a Windows Live ID (which you might want to use to test out some of the new roaming features).

Upgrade from Windows 7 installation is not supported for pre-release code; only clean installs are supported. Reminder: this is a developer preview release and is not meant for production. It is not a beta release. We will be updating the release with various quality updates and drivers over the coming weeks/months just to exercise our overall update and telemetry mechanisms.

We’ve got a lot more blogging to do. So stay tuned. This blog continues to be a big part of the development process. Now we have a lot more shared context, and so we expect folks commenting on posts to be running the Preview so we share in the context of the release. Let’s keep comments focused on the topic at hand and we’ll pay attention for potential new topics. We know there will be a lot—that comes from reimagining a product used by a billion people!
--Steven

aggbug.aspx

More...


See also:

http://www.eightforums.com/tutorial...-usb-dvd-windows-8-developer-preview-iso.html

http://www.eightforums.com/tutorial...dows-upgrade-windows-8-developer-preview.html

http://www.eightforums.com/tutorials/2241-virtualbox-install-windows-8-developer-preview.html
 
Last edited by a moderator:

kado897

Active Member
VIP Member
Power User
You need to do the gesture to get the start menu. Whether that closes the App or not I don't know but it gets you out of it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 SP1 Home Premium/Win 8.1 in VBox
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hewlett-Packard/G62 Notebook
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz
    Motherboard
    Hewlett-Packard 1425
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Builtin
    Screen Resolution
    1366 x 768 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    250 GB SATA Hard Disk Drive 7200 rpm
    2TB Seagate GoFlex USB 2 Drive
    1TB Iomega Prestige USB 2 Drive
    1.5TB Iomega Prestige USB 2 Drive (Samsung)
    1TB Iomega NAS.
    Mouse
    Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000
    Internet Speed
    20Mb/sec

Josey Wales

Get off my lawn.
VIP Member
Member
OK, maybe I'm missing something...

Say I open an app like Piano...anyone know how to minimize or close out the app? Right clicking brings up a menu at the bottom, but no matter what I do, I can't get maximize/minimize/close buttons to pop up. Any ideas?

Try clicking the left mid part of the screen. Works for me to get me out.
 

My Computer

blackroseMD1

Member
VIP Member
Member
Yeah, I can get back to the desktop by doing that, but it doesn't actually close out the app, as can be seen by doing alt+tab. The only way I've found so far is pulling up Task Manager and ending it that way.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Tech Preview 10041 x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    AMD FX-8350 8-core Black Edition @ 4.0 Ghz (4.2 Turbo)
    Motherboard
    Gigabyte GA-990FXA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 1333
    Graphics Card(s)
    Asus R9 290 DirectCU II OC, Gigabyte R9 290 Windforce OC in Xfire
    Sound Card
    Integrated w/ Creative A250 2.1 speakers
    Monitor(s) Displays
    Main: Asus VN289H 28" Secondary: Acer G246HL 24"
    Screen Resolution
    3840x1080
    Hard Drives
    128 GB SanDisk Ultra Plus (Windows drive)

    240 GB Crucial M500 SSD (Data drive)

    1 TB WDC WD10EACS 7200RPM HDD (Data drive)

    2 TB Seagate Expansion Desktop external HDD (Backup drive)
    PSU
    900w Antec HCG-900
    Case
    Raidmax Agusta Full ATX
    Cooling
    Corsair H80 liquid
    Keyboard
    Cooler Master Devastator KB24
    Mouse
    Cooler Master Devastator MS2K 1000/1600/2000 DPI
    Internet Speed
    100 Mbps cable
    Browser
    Chrome

MXRider

New Member
Has anyone been able to use 1366x768 in virtual box? It wont let me so im stuck with funky black bars.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win7
    System Manufacturer/Model
    HP
    CPU
    i7
    Memory
    1TB/8GB
    Graphics Card(s)
    6770m

ady199

Banned
I've just tried to install Windows 8 from within Windows 7 as I want to dual boot it but the install starts and then asks for a Product Key -help!!!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7

blackroseMD1

Member
VIP Member
Member
Yeah, I can get back to the desktop by doing that, but it doesn't actually close out the app, as can be seen by doing alt+tab. The only way I've found so far is pulling up Task Manager and ending it that way.

Haaaa haa we're locked in a continuous loop of Apps.

Haha, looks like it. Task Manager is your friend! Hahaha
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Tech Preview 10041 x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom built
    CPU
    AMD FX-8350 8-core Black Edition @ 4.0 Ghz (4.2 Turbo)
    Motherboard
    Gigabyte GA-990FXA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 1333
    Graphics Card(s)
    Asus R9 290 DirectCU II OC, Gigabyte R9 290 Windforce OC in Xfire
    Sound Card
    Integrated w/ Creative A250 2.1 speakers
    Monitor(s) Displays
    Main: Asus VN289H 28" Secondary: Acer G246HL 24"
    Screen Resolution
    3840x1080
    Hard Drives
    128 GB SanDisk Ultra Plus (Windows drive)

    240 GB Crucial M500 SSD (Data drive)

    1 TB WDC WD10EACS 7200RPM HDD (Data drive)

    2 TB Seagate Expansion Desktop external HDD (Backup drive)
    PSU
    900w Antec HCG-900
    Case
    Raidmax Agusta Full ATX
    Cooling
    Corsair H80 liquid
    Keyboard
    Cooler Master Devastator KB24
    Mouse
    Cooler Master Devastator MS2K 1000/1600/2000 DPI
    Internet Speed
    100 Mbps cable
    Browser
    Chrome

kado897

Active Member
VIP Member
Power User
Yeah, I can get back to the desktop by doing that, but it doesn't actually close out the app, as can be seen by doing alt+tab. The only way I've found so far is pulling up Task Manager and ending it that way.

Haaaa haa we're locked in a continuous loop of Apps.

It's a serious point though. If you can't close an App then it's just going to is there hogging resources.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 SP1 Home Premium/Win 8.1 in VBox
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hewlett-Packard/G62 Notebook
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz
    Motherboard
    Hewlett-Packard 1425
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Builtin
    Screen Resolution
    1366 x 768 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    250 GB SATA Hard Disk Drive 7200 rpm
    2TB Seagate GoFlex USB 2 Drive
    1TB Iomega Prestige USB 2 Drive
    1.5TB Iomega Prestige USB 2 Drive (Samsung)
    1TB Iomega NAS.
    Mouse
    Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000
    Internet Speed
    20Mb/sec

Josey Wales

Get off my lawn.
VIP Member
Member
Yeah, I can get back to the desktop by doing that, but it doesn't actually close out the app, as can be seen by doing alt+tab. The only way I've found so far is pulling up Task Manager and ending it that way.

Haaaa haa we're locked in a continuous loop of Apps.

It's a serious point though. If you can't close an App then it's just going to is there hogging resources.

Don't worry Shawn will figure a way out for us soon, just try to stay calm.
 

My Computer

kado897

Active Member
VIP Member
Power User
:thumbsup::ROFLMAO:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 SP1 Home Premium/Win 8.1 in VBox
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hewlett-Packard/G62 Notebook
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz
    Motherboard
    Hewlett-Packard 1425
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Builtin
    Screen Resolution
    1366 x 768 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    250 GB SATA Hard Disk Drive 7200 rpm
    2TB Seagate GoFlex USB 2 Drive
    1TB Iomega Prestige USB 2 Drive
    1.5TB Iomega Prestige USB 2 Drive (Samsung)
    1TB Iomega NAS.
    Mouse
    Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000
    Internet Speed
    20Mb/sec

essenbe

Moderator
Moderator
I have the same issue with ie10. No way to close it or do much else. Strange thing is, I installed from within 7, if I click ie10 from the tabs there are no controls, bookmarks and no way to close it. If I click ie10 from the task bar it looks exactly like ie9, with tabs and all of the menu options. I checked and it says ie10 from the task bar. Something is bad wrong with this set up. Sure would like to know how to get back to the normal start menu with apps without turning it back into windows 7.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brew - always under construction
    CPU
    i7-8700K
    Motherboard
    Asus Maximus X Apex
    Memory
    16GB G Skill Trident X DDR4-3200C14
    Graphics Card(s)
    EVGA GTX 1080 TI FTW3
    Sound Card
    On Board Realtek
    Monitor(s) Displays
    Asus 27" 144Hz/ 2X Asus 24"
    Screen Resolution
    1920 X 1080
    Hard Drives
    Samsung 960 250 GB, Samsung 960 500 GB, 2X Samsung 850 500 GB
    PSU
    EVGA 1050 W
    Case
    Phanteks Entloo Luxe
    Cooling
    Corsair H 105
    Keyboard
    LOGITECH G510
    Mouse
    Logitech G502 & Logitech Wireless
    Internet Speed
    Foot Messenger speed
    Browser
    ie11, Chrome, Firefox
    Antivirus
    ESET, Mbam and SAS
    Other Info
    Samsung RF711-SO1 Laptop, Windows 7 HP, i5-2410
    Dell Inspiron, Windows 8 X64

essenbe

Moderator
Moderator

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brew - always under construction
    CPU
    i7-8700K
    Motherboard
    Asus Maximus X Apex
    Memory
    16GB G Skill Trident X DDR4-3200C14
    Graphics Card(s)
    EVGA GTX 1080 TI FTW3
    Sound Card
    On Board Realtek
    Monitor(s) Displays
    Asus 27" 144Hz/ 2X Asus 24"
    Screen Resolution
    1920 X 1080
    Hard Drives
    Samsung 960 250 GB, Samsung 960 500 GB, 2X Samsung 850 500 GB
    PSU
    EVGA 1050 W
    Case
    Phanteks Entloo Luxe
    Cooling
    Corsair H 105
    Keyboard
    LOGITECH G510
    Mouse
    Logitech G502 & Logitech Wireless
    Internet Speed
    Foot Messenger speed
    Browser
    ie11, Chrome, Firefox
    Antivirus
    ESET, Mbam and SAS
    Other Info
    Samsung RF711-SO1 Laptop, Windows 7 HP, i5-2410
    Dell Inspiron, Windows 8 X64

essenbe

Moderator
Moderator
Sorry, I can't help. I installed the same way, but it didn't ask for a product key. it just installed over windows 7.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brew - always under construction
    CPU
    i7-8700K
    Motherboard
    Asus Maximus X Apex
    Memory
    16GB G Skill Trident X DDR4-3200C14
    Graphics Card(s)
    EVGA GTX 1080 TI FTW3
    Sound Card
    On Board Realtek
    Monitor(s) Displays
    Asus 27" 144Hz/ 2X Asus 24"
    Screen Resolution
    1920 X 1080
    Hard Drives
    Samsung 960 250 GB, Samsung 960 500 GB, 2X Samsung 850 500 GB
    PSU
    EVGA 1050 W
    Case
    Phanteks Entloo Luxe
    Cooling
    Corsair H 105
    Keyboard
    LOGITECH G510
    Mouse
    Logitech G502 & Logitech Wireless
    Internet Speed
    Foot Messenger speed
    Browser
    ie11, Chrome, Firefox
    Antivirus
    ESET, Mbam and SAS
    Other Info
    Samsung RF711-SO1 Laptop, Windows 7 HP, i5-2410
    Dell Inspiron, Windows 8 X64

Josey Wales

Get off my lawn.
VIP Member
Member
Just installed Win8 on my netbook (dual-boot with win xp) and i have some troubles: 1) no os selection screen on start 2) tiles doesn't work (only explorer and config ones seems to do anything) ;'<

Ok I had no selection screen either, so when I was in the Developer, I typed in Msconfig and went in there to the boot section and selected the windows 7 that I wanted to boot from as the default, and then closed down then when I rebooted the selection screen was back and showed all options to boot from, try that and let me know how you get on.
 

My Computer

strollin

Old Guys Rule!
VIP Member
Pro User
I haven't figured out a way to close an app yet other than killing it in Task Manager. Pressing the Windows key while in an app takes you back to the Start screen. Pressing Windows key again takes you back to the last used app.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro (desktop), W10 (laptop), W10 Pro (tablet)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built i7-8700K, Hp Envy x360 EVO Laptop, MS Surface Pro 7
    CPU
    3.7Ghz Core i7-8700K, 11th Gen Core i7-1165G7 4.7Ghz, 10th Gen Core™ i5-1035G4 1.1Ghz
    Motherboard
    ASUS TUF Z370-Pro Gaming, HP, MS
    Memory
    16G, 8G, 8G
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon RX580, Intel Iris X Graphics, Intel Iris Plus Graphics G4
    Sound Card
    ATI High Definition Audio (Built-in to mobo)
    Monitor(s) Displays
    Dual Samsung U32J59 32 inch monitors, 13.3" display, 12.3" display
    Screen Resolution
    3840x2160 (Desktop), 1920x1080 (laptop), 2736x1824 Pro 7
    Hard Drives
    500GB ssd boot drive with 2 & 10TB Data (Desktop), 512GB ssd (laptop), 128GB SSD (tablet)
    PSU
    Corsair CX 750M
    Case
    Antec 100
    Cooling
    Coolermaster CM 212+
    Keyboard
    IBM Model M - used continuously since 1986
    Mouse
    Microsoft IntelliMouse
    Internet Speed
    665Mbps/15Mbps down/up
    Browser
    FireFox, MS Edge
    Antivirus
    Defender on all
    Other Info
    Retired in 2015 after working in the tech industry for 41 years. First 10 years as a Technician, the rest as a programmer/software engineer. After 1 year of retirement, I was bored so went back to work as a Robotic Process Automation Consultant. Retired for 3rd (and final) time in 2019.

strollin

Old Guys Rule!
VIP Member
Pro User
I have the same issue with ie10. No way to close it or do much else. Strange thing is, I installed from within 7, if I click ie10 from the tabs there are no controls, bookmarks and no way to close it. If I click ie10 from the task bar it looks exactly like ie9, with tabs and all of the menu options. I checked and it says ie10 from the task bar. Something is bad wrong with this set up. Sure would like to know how to get back to the normal start menu with apps without turning it back into windows 7.
Try Right-clicking on the IE Window. That brings up panels on the top and bottom of the screen. Top lets you add new or select between open tabs. Bottom shows address bar, refresh icon, forward/back icons and lets you do things like Pin that page, search within page, etc... If you have a touchscreen you can swipe down from the top of the screen (I can;t verify this since I don't have a touchscreen).

If you click within the address bar it will show you a panel with frequently visited pages on the left and pinned pages on the right. You can also search by typing something to search for in the address bar.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro (desktop), W10 (laptop), W10 Pro (tablet)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built i7-8700K, Hp Envy x360 EVO Laptop, MS Surface Pro 7
    CPU
    3.7Ghz Core i7-8700K, 11th Gen Core i7-1165G7 4.7Ghz, 10th Gen Core™ i5-1035G4 1.1Ghz
    Motherboard
    ASUS TUF Z370-Pro Gaming, HP, MS
    Memory
    16G, 8G, 8G
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon RX580, Intel Iris X Graphics, Intel Iris Plus Graphics G4
    Sound Card
    ATI High Definition Audio (Built-in to mobo)
    Monitor(s) Displays
    Dual Samsung U32J59 32 inch monitors, 13.3" display, 12.3" display
    Screen Resolution
    3840x2160 (Desktop), 1920x1080 (laptop), 2736x1824 Pro 7
    Hard Drives
    500GB ssd boot drive with 2 & 10TB Data (Desktop), 512GB ssd (laptop), 128GB SSD (tablet)
    PSU
    Corsair CX 750M
    Case
    Antec 100
    Cooling
    Coolermaster CM 212+
    Keyboard
    IBM Model M - used continuously since 1986
    Mouse
    Microsoft IntelliMouse
    Internet Speed
    665Mbps/15Mbps down/up
    Browser
    FireFox, MS Edge
    Antivirus
    Defender on all
    Other Info
    Retired in 2015 after working in the tech industry for 41 years. First 10 years as a Technician, the rest as a programmer/software engineer. After 1 year of retirement, I was bored so went back to work as a Robotic Process Automation Consultant. Retired for 3rd (and final) time in 2019.

Bill2

New Member
VIP Member
Member
Got rid of the metro UI, ha. After that its business as usual. MS will need to add some zing to make me switch to 8.
 

My Computer

kado897

Active Member
VIP Member
Power User
Got rid of the metro UI, ha. After that its business as usual. MS will need to add some zing to make me switch to 8.

How?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 SP1 Home Premium/Win 8.1 in VBox
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hewlett-Packard/G62 Notebook
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz
    Motherboard
    Hewlett-Packard 1425
    Memory
    8 GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Builtin
    Screen Resolution
    1366 x 768 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    250 GB SATA Hard Disk Drive 7200 rpm
    2TB Seagate GoFlex USB 2 Drive
    1TB Iomega Prestige USB 2 Drive
    1.5TB Iomega Prestige USB 2 Drive (Samsung)
    1TB Iomega NAS.
    Mouse
    Microsoft Bluetooth Notebook Mouse 5000
    Internet Speed
    20Mb/sec

strollin

Old Guys Rule!
VIP Member
Pro User
It seems that Metro is more like a smartphone OS than a traditional PC OS. In Android, for instance, many apps don't have a way to exit, they run in the background and the OS manages them, closing them when memory is needed for something else. I'm sure there will be apps available for Win 8 very soon similar to "Advanced Task Killer" for Android.

As it is, Win 8 seems like 2 different OSes bolted together. Metro being a phone OS bolted together with Win 7 underneath. Hopefully, by the time Win 8 is released the integration between the two will get better.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro (desktop), W10 (laptop), W10 Pro (tablet)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built i7-8700K, Hp Envy x360 EVO Laptop, MS Surface Pro 7
    CPU
    3.7Ghz Core i7-8700K, 11th Gen Core i7-1165G7 4.7Ghz, 10th Gen Core™ i5-1035G4 1.1Ghz
    Motherboard
    ASUS TUF Z370-Pro Gaming, HP, MS
    Memory
    16G, 8G, 8G
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon RX580, Intel Iris X Graphics, Intel Iris Plus Graphics G4
    Sound Card
    ATI High Definition Audio (Built-in to mobo)
    Monitor(s) Displays
    Dual Samsung U32J59 32 inch monitors, 13.3" display, 12.3" display
    Screen Resolution
    3840x2160 (Desktop), 1920x1080 (laptop), 2736x1824 Pro 7
    Hard Drives
    500GB ssd boot drive with 2 & 10TB Data (Desktop), 512GB ssd (laptop), 128GB SSD (tablet)
    PSU
    Corsair CX 750M
    Case
    Antec 100
    Cooling
    Coolermaster CM 212+
    Keyboard
    IBM Model M - used continuously since 1986
    Mouse
    Microsoft IntelliMouse
    Internet Speed
    665Mbps/15Mbps down/up
    Browser
    FireFox, MS Edge
    Antivirus
    Defender on all
    Other Info
    Retired in 2015 after working in the tech industry for 41 years. First 10 years as a Technician, the rest as a programmer/software engineer. After 1 year of retirement, I was bored so went back to work as a Robotic Process Automation Consultant. Retired for 3rd (and final) time in 2019.
Status
Not open for further replies.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top