• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Windows 8.1 recently started to run extremly slow


kuki

New Member
Posts
12
#1
Win8.1 recently started to run very slow - Acer vn7-591g

Hi folks,

I have a problem.

My system specs are i7-4710hq cpu, 8 gigs of RAM and a crucial MX100 512GB SSD - nitro vn7-591g

Yesterday I have noticed that with no reason colling fans are running at the higher levels than usual. Thought, OK, maybe update, maybe dirt, whatever, no big deal.

Today web surfing is irratating as hell, webpages load 2-3 times longer, when I click a folder it takes 3-4 seconds for it to open, Dying Light is 10 fps instead of 20-25 I had before. Editing post here is not "instant" like it was yesterday. Changing already loaded tabs in Chrome takes time. I tried to turn off all of the plugins, switch off chrome and use firefox - the same thing happens.

Malware bytes tool for root-kit detection displays no results.
Defender showhs no signs of anything bad.
I know what to click and when to click in order not to get infected, but somehow something is not right.
I have checked, I do not have any encryption files, so I hope it is not a Crypto Locker.

What I can do to help someone here to help me?
anyone willing to share some knowledge?

edit:
passmark rating 1180 vs 7800 for similiar CPUs... seems weird
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    T450s
    CPU
    i5-5300U
    Memory
    12GB (8GB+4GB)
    Monitor(s) Displays
    DELL U2412 + 14" laptop
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    850 PRO Samsung w/ HW encr. enabled
    Mouse
    Anywhere MX2

JHough

New Member
Member
Pittsburgh

Posts
103
#2

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 64 Bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba C55Dt-A5106
    CPU
    Processor AMD A6-5200 APU with Radeon(TM) HD Graphics, 2 Ghz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Toshiba PSCFWU-02C031
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 8400
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Laptop and DELL E193FP
    Screen Resolution
    1366x768 1280x1024
    Hard Drives
    Toshiba MQ01ABD075
    DVD Writer TSSTcorp CDDVDW SU-208FB
    Keyboard
    Logitech Wave 2.4 Cordless or Laptop Standard PS/2 Keyboard Enhanced
    Mouse
    Logitech M1100 Performance Laser Cordless Combo or Logitech G500
    Internet Speed
    Upload/Download 91/11Mbps
    Browser
    IE 11
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Toshiba System Settings V1.1.2.32001
    BIOS Version Inside Corp., 1.60, 11/15/2013
    EC (Embedded Controller) Version 1.20
    Hardware Abstraction Layer 6.3.9600.16500

kuki

New Member
Posts
12
#3
Thank you for your reply.
I just have deleted 20gb of data ( had only 5GB free on C: partition) and it seems to improved the situation. I will update here how it works for a long run. Hope it will help others.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    T450s
    CPU
    i5-5300U
    Memory
    12GB (8GB+4GB)
    Monitor(s) Displays
    DELL U2412 + 14" laptop
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    850 PRO Samsung w/ HW encr. enabled
    Mouse
    Anywhere MX2

kuki

New Member
Posts
12
#4
sad but that fast initial euforia was a placebo effect - actually freeing up C: partition helped just a little. system is slow as hell
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    T450s
    CPU
    i5-5300U
    Memory
    12GB (8GB+4GB)
    Monitor(s) Displays
    DELL U2412 + 14" laptop
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    850 PRO Samsung w/ HW encr. enabled
    Mouse
    Anywhere MX2

JHough

New Member
Member
Pittsburgh

Posts
103
#5
Have you tried task manager?
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 64 Bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba C55Dt-A5106
    CPU
    Processor AMD A6-5200 APU with Radeon(TM) HD Graphics, 2 Ghz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Toshiba PSCFWU-02C031
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 8400
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Laptop and DELL E193FP
    Screen Resolution
    1366x768 1280x1024
    Hard Drives
    Toshiba MQ01ABD075
    DVD Writer TSSTcorp CDDVDW SU-208FB
    Keyboard
    Logitech Wave 2.4 Cordless or Laptop Standard PS/2 Keyboard Enhanced
    Mouse
    Logitech M1100 Performance Laser Cordless Combo or Logitech G500
    Internet Speed
    Upload/Download 91/11Mbps
    Browser
    IE 11
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Toshiba System Settings V1.1.2.32001
    BIOS Version Inside Corp., 1.60, 11/15/2013
    EC (Embedded Controller) Version 1.20
    Hardware Abstraction Layer 6.3.9600.16500

kuki

New Member
Posts
12
#6
i see no process I can kill, if that is what you mean
I did not find any rootkit, any virus ( AVG and avast scan), no Crypto Locker files present... can it be CPU throttling?
 

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    T450s
    CPU
    i5-5300U
    Memory
    12GB (8GB+4GB)
    Monitor(s) Displays
    DELL U2412 + 14" laptop
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    850 PRO Samsung w/ HW encr. enabled
    Mouse
    Anywhere MX2

JHough

New Member
Member
Pittsburgh

Posts
103
#7
Do not kill a process. You need to figure out if a process is using too much of a resource, such as CPU, Disk, or Memory. Task manager and resource manager will show you what resource is overloaded and the process.

Common reasons for a slow system are defragmentation after a large update, too much bloat ware, not enough memory, virus checkers, many programs running.

My preference for fixing performance issues is to diagnose what is slowing a system down and then fix it. So, far with Windows 8.1, adware, anti-virus, third party disk defragmenter, windows defragmenter have slowed down my system. The adware was not detected by the antivirus software.
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 64 Bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba C55Dt-A5106
    CPU
    Processor AMD A6-5200 APU with Radeon(TM) HD Graphics, 2 Ghz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Motherboard
    Toshiba PSCFWU-02C031
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 8400
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    Laptop and DELL E193FP
    Screen Resolution
    1366x768 1280x1024
    Hard Drives
    Toshiba MQ01ABD075
    DVD Writer TSSTcorp CDDVDW SU-208FB
    Keyboard
    Logitech Wave 2.4 Cordless or Laptop Standard PS/2 Keyboard Enhanced
    Mouse
    Logitech M1100 Performance Laser Cordless Combo or Logitech G500
    Internet Speed
    Upload/Download 91/11Mbps
    Browser
    IE 11
    Antivirus
    Norton
    Other Info
    Toshiba System Settings V1.1.2.32001
    BIOS Version Inside Corp., 1.60, 11/15/2013
    EC (Embedded Controller) Version 1.20
    Hardware Abstraction Layer 6.3.9600.16500

rvcjew

I just want to hep!
Member
USA, CA

Posts
191
#8
An SSD will degrade if it does not have at least 20% free space in it (how quickly depends on the drive). How long has it been in use? What does crystal disk info think of it? /62506/CrystalDiskInfo6_3_0.zip
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    WIN 7 PRO x64, WIN 8.1 PRO x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel i7 4790K
    Motherboard
    ASUS Maximus VI Extreme
    Memory
    32GB(4x8GB) DDR3 Team Xtreem 2666 @ 2400 CL10 10-12-12-31
    Graphics Card(s)
    2x MSI GTX 780 Twin Frozr OC 3GB
    Sound Card
    ASUS Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    ASUS PB278Q, HP 2311xi, UN46F7100AFXZA
    Screen Resolution
    2560x1440p, 2x1080p
    Hard Drives
    256GB 840 PRO SSD
    10TB RAID 0 Array (Movies, Steam)
    6TB RAID 1 Array (Backups, Documents)
    3TB EXT Drive (Secure Backups)
    PSU
    Corsair AX760
    Case
    NZXT White Switch 810
    Cooling
    Block: XSPC Raystorm, RES/Pump: XSPC Bay res W/D5 Vario, RAD: XSPC RX360, 6xNF-F12's
    Keyboard
    Rosewill RK-9000 with MX Blue switches Logitech G15 Rev 2 (gutted for LCD)
    Mouse
    Logitech G400
    Browser
    Chrome
    Other Info
    I also own a Lenovo Y510p, and Yoga 2 Pro

kuki

New Member
Posts
12
#9
It is not hardware related issue, windows reinstall helped. most probably it was caused by one of the windows updates.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    T450s
    CPU
    i5-5300U
    Memory
    12GB (8GB+4GB)
    Monitor(s) Displays
    DELL U2412 + 14" laptop
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    850 PRO Samsung w/ HW encr. enabled
    Mouse
    Anywhere MX2

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)