• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Windows 8.1 lenovo laptop refuses to start in Normal mode


arvinwebb

Member
Member
New Delhi, India

Posts
63
#1
Hi friends,

My lenovo y40-70 laptop running on windows 8.1 doesnt start in normal mode. It always starts in slective mode. Please suggest what process should i take to start this laptop in normal mode.


Thanks.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo
    CPU
    4th Generation Intel Core i7-4510U (2.00GHz 1600 MHz 4MB)
    Motherboard
    Lenovo Y40-70 (U3E1)
    Memory
    8.0GB PC3-12800 DDR3L SDRAM 1600 MHz (1 x 8.00 GB)
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon R9 M275 2GB
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" Full HD
    Screen Resolution
    14.0" Full HD LED AntiGlare Backlight Display (1920x1080)
    Hard Drives
    Hybrid 1TB 5400 RPM+8GB SSHD
    Case
    Lenovo
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan (R9-NBC-XSLI-GP)
    Keyboard
    Lenovo
    Mouse
    Microsoft Wireless 3500 series
    Internet Speed
    4 MB/sec
    Browser
    Google Chorome + Microsoft Internet Explorer
    Antivirus
    Norton Premier Edition 2014
Posts
20
#2
Have you tried doing that through System Configuration? If not, press Win+R to launch Run, then type "msconfig" (without quotes) to launch it. If prompted by UAC, click Yes. Then select Normal mode.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Professional SP1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G580 20150
    CPU
    Intel Core i3-3110M 2.40 GHz
    Motherboard
    Lenovo U3E1 (Ivy Bridge)
    Memory
    GDDR3 4 GB Single Channel
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000, Nvidia GeForce 610M
    Sound Card
    Conexant SmartAudio HD
    Monitor(s) Displays
    Generic PnP Monitor, Sony BRAVIA KDL-46D3500
    Screen Resolution
    1366x768, 1920x1080
    Hard Drives
    Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB
    Internet Speed
    470 KB/s
    Browser
    Internet Explorer 11, Google Chrome
    Antivirus
    Microsoft Security Essentials
    Other Info
    VMware Workstation 11, Adobe Creative Suite 5 Master Collection, Office 2007 Enterprise, Office 2010 Professional Plus, VOCALOID 4, MMD, DVDVideoSoft Free Studio

arvinwebb

Member
Member
New Delhi, India

Posts
63
#3
Have you tried doing that through System Configuration? If not, press Win+R to launch Run, then type "msconfig" (without quotes) to launch it. If prompted by UAC, click Yes. Then select Normal mode.
Yes I tried many times. But always it starts up in Selective mode.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo
    CPU
    4th Generation Intel Core i7-4510U (2.00GHz 1600 MHz 4MB)
    Motherboard
    Lenovo Y40-70 (U3E1)
    Memory
    8.0GB PC3-12800 DDR3L SDRAM 1600 MHz (1 x 8.00 GB)
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon R9 M275 2GB
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" Full HD
    Screen Resolution
    14.0" Full HD LED AntiGlare Backlight Display (1920x1080)
    Hard Drives
    Hybrid 1TB 5400 RPM+8GB SSHD
    Case
    Lenovo
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan (R9-NBC-XSLI-GP)
    Keyboard
    Lenovo
    Mouse
    Microsoft Wireless 3500 series
    Internet Speed
    4 MB/sec
    Browser
    Google Chorome + Microsoft Internet Explorer
    Antivirus
    Norton Premier Edition 2014

elbmek

New Member
Pro User
Sutton Coldfield

Posts
1,026
#4
I checked my pc recently, it also runs in selective mode, no difference to operations, but when I told it to run of full, it went back to selective.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    pc specialist made to order
    CPU
    Intel® Core™i7 Quad Core Processor i7-4790 (3.6GHz) 8MB Cache
    Motherboard
    ASUS® H81M-PLUS: Micro-ATX, LG1150, USB 3.0, SATA 6GBs
    Memory
    16GB KINGSTON DUAL-DDR3 1600MHz (2 x 8GB)
    Graphics Card(s)
    2GB NVIDIA GEFORCE GTX 750 Ti - DVI, mHDMI, VGA - 3D Vision Ready
    Sound Card
    ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)
    Monitor(s) Displays
    iiyama 24 inch flat screen
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1TB 3.5" SEAGATE SSHD, SATA 6Gb/s 7200 RPM (64MB + 8GB SSD CACHE)

    2TB Seagate SATA HDD

    500Gb SATA docked
    Case
    In Win Turbo
    Cooling
    Super Quiet 22dBA Triple Copper Heatpipe Intel CPU Cooler
    Keyboard
    microsoft mutlimedia keyboard
    Mouse
    logitech corded
    Internet Speed
    152mb
    Browser
    FF, IE11
    Antivirus
    AVG Internet Security 2015
    Other Info
    16x BLU-RAY WRITER DRIVE, 16x DVD ±R/±RW

    10/100/1000 GIGABIT LAN PORT

arvinwebb

Member
Member
New Delhi, India

Posts
63
#5
I checked my pc recently, it also runs in selective mode, no difference to operations, but when I told it to run of full, it went back to selective.
Thanks. My laptop running good in selective mode. I thought in normal mode it woul give better performance.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo
    CPU
    4th Generation Intel Core i7-4510U (2.00GHz 1600 MHz 4MB)
    Motherboard
    Lenovo Y40-70 (U3E1)
    Memory
    8.0GB PC3-12800 DDR3L SDRAM 1600 MHz (1 x 8.00 GB)
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon R9 M275 2GB
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" Full HD
    Screen Resolution
    14.0" Full HD LED AntiGlare Backlight Display (1920x1080)
    Hard Drives
    Hybrid 1TB 5400 RPM+8GB SSHD
    Case
    Lenovo
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan (R9-NBC-XSLI-GP)
    Keyboard
    Lenovo
    Mouse
    Microsoft Wireless 3500 series
    Internet Speed
    4 MB/sec
    Browser
    Google Chorome + Microsoft Internet Explorer
    Antivirus
    Norton Premier Edition 2014

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
San Jose - California

Posts
2,847
#6
This is a normal behaviour. All my PC's are running in selective mode and the reason for that is if you disable any service(s), startup item(s) then it becomes "Selective"
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

elbmek

New Member
Pro User
Sutton Coldfield

Posts
1,026
#7
ah thanks, I have disabled several start up options.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    pc specialist made to order
    CPU
    Intel® Core™i7 Quad Core Processor i7-4790 (3.6GHz) 8MB Cache
    Motherboard
    ASUS® H81M-PLUS: Micro-ATX, LG1150, USB 3.0, SATA 6GBs
    Memory
    16GB KINGSTON DUAL-DDR3 1600MHz (2 x 8GB)
    Graphics Card(s)
    2GB NVIDIA GEFORCE GTX 750 Ti - DVI, mHDMI, VGA - 3D Vision Ready
    Sound Card
    ONBOARD 6 CHANNEL (5.1) HIGH DEF AUDIO (AS STANDARD)
    Monitor(s) Displays
    iiyama 24 inch flat screen
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    1TB 3.5" SEAGATE SSHD, SATA 6Gb/s 7200 RPM (64MB + 8GB SSD CACHE)

    2TB Seagate SATA HDD

    500Gb SATA docked
    Case
    In Win Turbo
    Cooling
    Super Quiet 22dBA Triple Copper Heatpipe Intel CPU Cooler
    Keyboard
    microsoft mutlimedia keyboard
    Mouse
    logitech corded
    Internet Speed
    152mb
    Browser
    FF, IE11
    Antivirus
    AVG Internet Security 2015
    Other Info
    16x BLU-RAY WRITER DRIVE, 16x DVD ±R/±RW

    10/100/1000 GIGABIT LAN PORT

arvinwebb

Member
Member
New Delhi, India

Posts
63
#8
This is a normal behaviour. All my PC's are running in selective mode and the reason for that is if you disable any service(s), startup item(s) then it becomes "Selective"
Thanks for this useful information. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo
    CPU
    4th Generation Intel Core i7-4510U (2.00GHz 1600 MHz 4MB)
    Motherboard
    Lenovo Y40-70 (U3E1)
    Memory
    8.0GB PC3-12800 DDR3L SDRAM 1600 MHz (1 x 8.00 GB)
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon R9 M275 2GB
    Sound Card
    Realtek
    Monitor(s) Displays
    14" Full HD
    Screen Resolution
    14.0" Full HD LED AntiGlare Backlight Display (1920x1080)
    Hard Drives
    Hybrid 1TB 5400 RPM+8GB SSHD
    Case
    Lenovo
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan (R9-NBC-XSLI-GP)
    Keyboard
    Lenovo
    Mouse
    Microsoft Wireless 3500 series
    Internet Speed
    4 MB/sec
    Browser
    Google Chorome + Microsoft Internet Explorer
    Antivirus
    Norton Premier Edition 2014