• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Windows 8.1 doesn't detect any audio devices


Posts
5
#1
Hello,
Everything was ok with sound but now the computer doesn't detect any sound devices like amplifier, headphones, speakers, etc. The computer does find the audio card, but not devices. Please help.

Capture.PNG Capture1.PNG Capture2.PNG Capture3.PNG
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1

newjack

New Member
Posts
9
#3
Try rolling back the driver. Sounds like a bad driver update to me.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core2 Quad Q6600 @ 2.40GHz x4
    Motherboard
    Tyan (dont remember model number)
    Memory
    Kingston 4GB 240-Pin DDR3 SDRAM x2
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForice GT 640
    Browser
    IE
    Antivirus
    Avast

newjack

New Member
Posts
9
#7
The only way i can think of checking it would be to install it in another PC and see if it works...

Just to clarify... We are talking about a PCI or PCI-E card right? not onboard?

Another thing ive seen happen is when its the wrong driver.. The PC thinks it recognizes it and all is ok but simply does not work.. I had this problem with LAN cards a while back.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom
    CPU
    Intel Core2 Quad Q6600 @ 2.40GHz x4
    Motherboard
    Tyan (dont remember model number)
    Memory
    Kingston 4GB 240-Pin DDR3 SDRAM x2
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForice GT 640
    Browser
    IE
    Antivirus
    Avast

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#8
If it's an PCI/PCIex card check BIOS if on board sound is disabled, if integrated, check BIOS anyway to see if it is activated.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

veldthui

Member
Member
Posts
25
#9
The audio device is probably disabled. Not the device itself but the driver side of things. In this case the device still shows up but will say there are no audio devices.
Not sure how on Win 8 but you need to go to the sounds and select show disabled devices
 

My Computer

System One

  • OS
    WIN8.1/Server 2012 R2/Win 7 Ultimate
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core i7-4960X Extreme 3.6 GHz, Socket 2011, Ivy Bridge-E
    Motherboard
    Asus P9X79 Deluxe
    Memory
    32GB Corsair Dominator Platinum CMD16GX3M2A1866C
    Graphics Card(s)
    Gigabyte GV-N78TOC-3GD, GeForce GTX 780 Ti
    Monitor(s) Displays
    HP LP2475w
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    2x240GB Sandisk SSD, 2x3TB Segate 7200RPM
    PSU
    1500w Spider
    Case
    CoolerMaster HAF X
    Cooling
    Corsair Hydro Series H105

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)