Win 8 - DW1520 Wireless-N - Issues Browsing Local Networks

sentryknight

New Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
3
Location
Canada
Hello,

I have a DELL Studio 1558 that I upgraded to Windows 8 64 bit. The Broadcom Driver that Windows 8 puts in place of the DW1520 Wireless N reduces downloading speeds considerably so at the behest of many a post here I installed the Win 7 Driver back. Problem is I have many devices on my network that I routinely access and sometimes the NetBIOS name fails and I have to refresh my WNIC by making a change then I can access the Network Device without it saying to me that 'the network location is invalid'. Otherwise I have to use the LAN IP of the network device. I can only assume that its a DW1520 problem with Windows 8 and Dell is not forthcoming with a new driver (anyone know why? are they infighting?).

The toggle I keep having to use is going into the adapter properties of the TCP/IPv4 Advanced Properties WINS configuration and going from Default to Enable and it works for a while but then loses it again. The Windows 7 devices on my network do not have this problem. It only seems to happen when connecting to PC's running Windows 7 and not NAS devices.

Any help is appreciated.
:D

Tim

Operating System: Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Dell Inc.
System Model: Studio 1558
BIOS: Ver 1.00 BIOS A12 PARTTBLr
Processor: Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz (4 CPUs), ~2.1GHz
Memory: 4096MB RAM
Available OS Memory: 3892MB RAM
Page File: 2564MB used, 5295MB available
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
    Name
    Timothy Shawn Tuckey
    System Manufacturer/Model
    Dell Studio 1558
    CPU
    I3
    Motherboard
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz (4 CPUs), ~2.1GHz
    Memory
    4096MB RAM
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics (Core i3)
    Occupation
    IT Consultant
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Microsoft Security Essentials
    Country Flag
    Canada
    State/Region Flag
    ca ontario

chev65

Closed
Joined
Jan 28, 2010
Messages
2,249
Location
Beach house paradise
Hello,

I have a DELL Studio 1558 that I upgraded to Windows 8 64 bit. The Broadcom Driver that Windows 8 puts in place of the DW1520 Wireless N reduces downloading speeds considerably so at the behest of many a post here I installed the Win 7 Driver back. Problem is I have many devices on my network that I routinely access and sometimes the NetBIOS name fails and I have to refresh my WNIC by making a change then I can access the Network Device without it saying to me that 'the network location is invalid'. Otherwise I have to use the LAN IP of the network device. I can only assume that its a DW1520 problem with Windows 8 and Dell is not forthcoming with a new driver (anyone know why? are they infighting?).

The toggle I keep having to use is going into the adapter properties of the TCP/IPv4 Advanced Properties WINS configuration and going from Default to Enable and it works for a while but then loses it again. The Windows 7 devices on my network do not have this problem. It only seems to happen when connecting to PC's running Windows 7 and not NAS devices.

Any help is appreciated.
:D

Tim

Operating System: Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: Dell Inc.
System Model: Studio 1558
BIOS: Ver 1.00 BIOS A12 PARTTBLr
Processor: Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz (4 CPUs), ~2.1GHz
Memory: 4096MB RAM
Available OS Memory: 3892MB RAM
Page File: 2564MB used, 5295MB available

You should try going back to the original driver then try changing the setting in your router to use 802.11N Onlyrather than the mixed mode, also ensure that you are using WPA2 security with AES encryption, which should bring up the connection speed considerably.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro WMC
    Name
    Rob
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built
    CPU
    Q9650 @ 4.05 GHz
    Motherboard
    Gforce 780i SLI FTW
    Memory
    8GB Gskill DDR2 1200Mhz
    Graphics Card(s)
    GTX-480
    Sound Card
    Asus D2 Xonar
    Monitor(s) Displays
    HannsG
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Gskill 120GB SSD
    PSU
    Thermal Take 1000watts
    Occupation
    Construction Engineer
    Case
    Thermal Take Xtreme
    Cooling
    9 fans air cooled
    Keyboard
    G15 logitech
    Mouse
    G9 logitech
    Internet Speed
    50mbps
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us california

sentryknight

New Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
3
Location
Canada
Thanks Chev65 but I have wired LAN attached devices and the Win 7 systems don't have a problem, its because of the generic drivers from Broadcom that Windows used and Dell hasn't put out an update so I am forced to use the original Win 7 driver but I have problems accessing the network unless I use IP instead of the Netbios name.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
    Name
    Timothy Shawn Tuckey
    System Manufacturer/Model
    Dell Studio 1558
    CPU
    I3
    Motherboard
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz (4 CPUs), ~2.1GHz
    Memory
    4096MB RAM
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics (Core i3)
    Occupation
    IT Consultant
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Microsoft Security Essentials
    Country Flag
    Canada
    State/Region Flag
    ca ontario

chev65

Closed
Joined
Jan 28, 2010
Messages
2,249
Location
Beach house paradise
Thanks Chev65 but I have wired LAN attached devices and the Win 7 systems don't have a problem, its because of the generic drivers from Broadcom that Windows used and Dell hasn't put out an update so I am forced to use the original Win 7 driver but I have problems accessing the network unless I use IP instead of the Netbios name.

Didn't you mention this as a wireless access or slow wireless connection problem with the Windows 8 drivers, or is the only problem with accessing files or folders on other Windows 7 machines?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro WMC
    Name
    Rob
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home built
    CPU
    Q9650 @ 4.05 GHz
    Motherboard
    Gforce 780i SLI FTW
    Memory
    8GB Gskill DDR2 1200Mhz
    Graphics Card(s)
    GTX-480
    Sound Card
    Asus D2 Xonar
    Monitor(s) Displays
    HannsG
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Gskill 120GB SSD
    PSU
    Thermal Take 1000watts
    Occupation
    Construction Engineer
    Case
    Thermal Take Xtreme
    Cooling
    9 fans air cooled
    Keyboard
    G15 logitech
    Mouse
    G9 logitech
    Internet Speed
    50mbps
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us california

sentryknight

New Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
3
Location
Canada
When I access other devices on the network using network name it fails, when I use the IP it works. I just flushed my DNS and the Registered it and it seems to have worked but time will tell if it stays that way.

:eek:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
    Name
    Timothy Shawn Tuckey
    System Manufacturer/Model
    Dell Studio 1558
    CPU
    I3
    Motherboard
    Intel(R) Core(TM) i3 CPU M 330 @ 2.13GHz (4 CPUs), ~2.1GHz
    Memory
    4096MB RAM
    Graphics Card(s)
    Intel(R) HD Graphics (Core i3)
    Occupation
    IT Consultant
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Microsoft Security Essentials
    Country Flag
    Canada
    State/Region Flag
    ca ontario

52Yankee

New Member
Joined
Sep 14, 2013
Messages
7
W8.1 supplies updated driver for Dell 1520 Mini Card

I installed Windows 8.1 Pro and got a supprise. My Dell 1520 Mini Half High Wireless adapter got a new driver and it now has no slowdown problems.

Specifications from W8 device manager

Brodcom 802.11n Network Adapter
Driver Provider: Microsoft
Driver Date: 05/31/2013
Driver Version: 6.30.223.102
Digital Signer: Microsoft Windows
 

My Computer

System One

  • OS
    W7 Pro 64bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD FX-4100 Quad Core 3.60gh
    Memory
    8g
    Browser
    IE 9
    Antivirus
    MSE
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us idaho

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top