• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

What cause damage to MOV file and how to repair it


churin

New Member
Member
Posts
185
#1
My MOV files taken by DSLR(Nikon D810) could originally be played by Windows Mediea Player or QuickTime but now many of them can no longer.

The files were copied from the SD card to a data partition on 1TB SSD(Samsung 850 Pro). They were working right after they were copied to the SSD drive but I do not know in what moment they quit working. JPG files taken by the same DSLR camera are no problem.

I wonder what could cause the video file problem as above.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#2
I would start by looking at SMART status:

Capture.JPG
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.

churin

New Member
Member
Posts
185
#3
Here is the SMART status. I am suspecting the SSD because I do not recall such problem when I was using conventional hard drives before. As shown below there is one warning. Is this it?
SMART.jpg
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#4
Well, that is not good, it could scramble/corrupt data. How are you connected to the SSD? Are you using IDE or AHCI interface for your drives in BIOS? Really should be using AHCI and that error says to check your cable.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.

churin

New Member
Member
Posts
185
#5
The interface is set for AHCI. The warning seems to be a record happened in the past. To determine if the SATA cable is the culprit do I have to wait and see if the problem recurs after replacing the cable? It appears awfully time consuming process.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L