• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

VIA Vinyl VT1708s + 3.5mm Speakers Strange Sound (only HDMI works)


fma965

New Member
Posts
6
#1
firstly this is my first post so sorry if i sound noob.

ok so i installed windows 8 consumer preview build 8250 x64 last night. everything seems to be working correctly other than my sound. i am using VT1708s by via embedded in a asus m5a78l-m/USB3 motherboard now the problem is the sound is working fine via my HDMI connection but via the 3.5 mm jack the sound is all strange and un-usable its like according to my friend it sounded like it thought it was digital when it is analogue.

i have tried installed the windows 7 x64 driver from both asus and VIA but it didnt work still the same problem. i had to run it in compatibility mode.

please help me fix this thanks :D
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 CP and 7 x64
    CPU
    AMD FX-6 6100 Black Edition 6 Core 3.3Ghz Socket AM3+
    Motherboard
    Asus M5A78L-M/USB3 AMD Socket AM3+ 8 Channel HD Audio mATX
    Memory
    Corsair 4GB DDR3 1600mhz Vengeance Memory Module CL9 1.5V Non-ECC Unbuffered
    Graphics Card(s)
    Saphire HD6770
    Sound Card
    Onboard (VIA Vinyl VT1708s)
    Monitor(s) Displays
    Acer AL 1717 LCD Monitor, LG 32lh3200
    Screen Resolution
    1280 * 1024 , 1360 * 768
    Hard Drives
    WD 2TB 3.5" SATA-III 6GB/s Caviar Green Hard Drive
    PSU
    CIT 750W Dual 12V Rail 12cm Fan PSU - 4x SATA 1x PCI-E
    Case
    Standard Old Case
    Cooling
    Stock + 2 Case Fans
    Keyboard
    Standard DELL
    Mouse
    logitech wireless laptop mouse
    Internet Speed
    8-16mbp/s Download | 1-2mbp/s Upload
USA

Posts
118
#2
I'm in the same boat with my board....only difference is my sound works with the windows built in driver but I can't get the VIA driver to load at all.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom build
    CPU
    AMD Phenom II X 4 965 BE
    Motherboard
    Gigabyte GA-MA790X-DS4
    Memory
    G-Skill 8 GB PC 8500
    Graphics Card(s)
    AMD XFX HD Radeon 6790D
    Sound Card
    Realtek HD onboard
    Monitor(s) Displays
    2l Samsung SyncMaster S20B300
    Screen Resolution
    1600 X 900
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 320 GB w/OS
    Seagate Barracuda 1 TB data storage
    PSU
    Ultra X4 750 watt fully modular
    Case
    Thermaltake OverSeer RX 1 fulltower
    Cooling
    Cooler Master Hyper212 120mm
    Keyboard
    Logitech G510
    Mouse
    Razor DeathAdder 3.5

fma965

New Member
Posts
6
#3
I'm in the same boat with my board....only difference is my sound works with the windows built in driver but I can't get the VIA driver to load at all.
well it doesn't matter what driver i use i get sound via HDMI but not working correctly via speakers. although on the actual windows driver their is no speakers output at all.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 CP and 7 x64
    CPU
    AMD FX-6 6100 Black Edition 6 Core 3.3Ghz Socket AM3+
    Motherboard
    Asus M5A78L-M/USB3 AMD Socket AM3+ 8 Channel HD Audio mATX
    Memory
    Corsair 4GB DDR3 1600mhz Vengeance Memory Module CL9 1.5V Non-ECC Unbuffered
    Graphics Card(s)
    Saphire HD6770
    Sound Card
    Onboard (VIA Vinyl VT1708s)
    Monitor(s) Displays
    Acer AL 1717 LCD Monitor, LG 32lh3200
    Screen Resolution
    1280 * 1024 , 1360 * 768
    Hard Drives
    WD 2TB 3.5" SATA-III 6GB/s Caviar Green Hard Drive
    PSU
    CIT 750W Dual 12V Rail 12cm Fan PSU - 4x SATA 1x PCI-E
    Case
    Standard Old Case
    Cooling
    Stock + 2 Case Fans
    Keyboard
    Standard DELL
    Mouse
    logitech wireless laptop mouse
    Internet Speed
    8-16mbp/s Download | 1-2mbp/s Upload
USA

Posts
118
#4
The pains of a pre-pre release I reckon.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom build
    CPU
    AMD Phenom II X 4 965 BE
    Motherboard
    Gigabyte GA-MA790X-DS4
    Memory
    G-Skill 8 GB PC 8500
    Graphics Card(s)
    AMD XFX HD Radeon 6790D
    Sound Card
    Realtek HD onboard
    Monitor(s) Displays
    2l Samsung SyncMaster S20B300
    Screen Resolution
    1600 X 900
    Hard Drives
    Seagate Barracuda 320 GB w/OS
    Seagate Barracuda 1 TB data storage
    PSU
    Ultra X4 750 watt fully modular
    Case
    Thermaltake OverSeer RX 1 fulltower
    Cooling
    Cooler Master Hyper212 120mm
    Keyboard
    Logitech G510
    Mouse
    Razor DeathAdder 3.5

Johner

New Member
Posts
2
#5
I'm in the same boat with my board....only difference is my sound works with the windows built in driver but I can't get the VIA driver to load at all.
How would I at least get the Windows built in driver to work then? I'm having this problem as well, but a temporary solution is better than no solution at all.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Consumer Preview
    CPU
    AMD Phenom II x4 955 3.2 Ghz AM3
    Motherboard
    ASUS M4A87TD EVO | AMD 870
    Memory
    4 GB G. Skill DDR3 1600 (PC3 12800)
    Graphics Card(s)
    1 GB nVidia GeForce 9800 GT
    Sound Card
    VIA Vinyl High Definition VT1708
    PSU
    COOLER MASTER eXtreme Power Plus 500W
    Case
    GIGABYTE gz-ph2a3 Mid Tower

fma965

New Member
Posts
6
#6
i can easily still use my speakers via windows 8 any way it just a bit of a workaround for now. plug speakers in to tv audio out then use hdmi :).
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 CP and 7 x64
    CPU
    AMD FX-6 6100 Black Edition 6 Core 3.3Ghz Socket AM3+
    Motherboard
    Asus M5A78L-M/USB3 AMD Socket AM3+ 8 Channel HD Audio mATX
    Memory
    Corsair 4GB DDR3 1600mhz Vengeance Memory Module CL9 1.5V Non-ECC Unbuffered
    Graphics Card(s)
    Saphire HD6770
    Sound Card
    Onboard (VIA Vinyl VT1708s)
    Monitor(s) Displays
    Acer AL 1717 LCD Monitor, LG 32lh3200
    Screen Resolution
    1280 * 1024 , 1360 * 768
    Hard Drives
    WD 2TB 3.5" SATA-III 6GB/s Caviar Green Hard Drive
    PSU
    CIT 750W Dual 12V Rail 12cm Fan PSU - 4x SATA 1x PCI-E
    Case
    Standard Old Case
    Cooling
    Stock + 2 Case Fans
    Keyboard
    Standard DELL
    Mouse
    logitech wireless laptop mouse
    Internet Speed
    8-16mbp/s Download | 1-2mbp/s Upload

RolandHazoto

Member
Member
Posts
34
#7
Anyone give this a go?
answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-hardware/no-working-sound-drivers-via-vt1818/e23f3927-e92e-46d7-8477-9bfc4618fbeb
A more detailed set of directions may be in order but perhaps someone can work it out?
 

My Computer

System One

  • OS
    win 7 & 8

fma965

New Member
Posts
6
#8
Anyone give this a go?
answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-hardware/no-working-sound-drivers-via-vt1818/e23f3927-e92e-46d7-8477-9bfc4618fbeb
A more detailed set of directions may be in order but perhaps someone can work it out?
from what i read they are saying install it in compatibility mode aren't they? that didn't work.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 CP and 7 x64
    CPU
    AMD FX-6 6100 Black Edition 6 Core 3.3Ghz Socket AM3+
    Motherboard
    Asus M5A78L-M/USB3 AMD Socket AM3+ 8 Channel HD Audio mATX
    Memory
    Corsair 4GB DDR3 1600mhz Vengeance Memory Module CL9 1.5V Non-ECC Unbuffered
    Graphics Card(s)
    Saphire HD6770
    Sound Card
    Onboard (VIA Vinyl VT1708s)
    Monitor(s) Displays
    Acer AL 1717 LCD Monitor, LG 32lh3200
    Screen Resolution
    1280 * 1024 , 1360 * 768
    Hard Drives
    WD 2TB 3.5" SATA-III 6GB/s Caviar Green Hard Drive
    PSU
    CIT 750W Dual 12V Rail 12cm Fan PSU - 4x SATA 1x PCI-E
    Case
    Standard Old Case
    Cooling
    Stock + 2 Case Fans
    Keyboard
    Standard DELL
    Mouse
    logitech wireless laptop mouse
    Internet Speed
    8-16mbp/s Download | 1-2mbp/s Upload

Johner

New Member
Posts
2
#10
Compatibility mode and hand change the driver. Worked for Johner.
Yes. I installed it in compatibility mode, then opened up Device Manager and uninstalled it. For some reason, that made the default Microsoft HD Audio drivers read my 3.5mm speakers.

Glorious Analog Sound. lol
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Consumer Preview
    CPU
    AMD Phenom II x4 955 3.2 Ghz AM3
    Motherboard
    ASUS M4A87TD EVO | AMD 870
    Memory
    4 GB G. Skill DDR3 1600 (PC3 12800)
    Graphics Card(s)
    1 GB nVidia GeForce 9800 GT
    Sound Card
    VIA Vinyl High Definition VT1708
    PSU
    COOLER MASTER eXtreme Power Plus 500W
    Case
    GIGABYTE gz-ph2a3 Mid Tower

revocomputers

Member
Member
Posts
53
#11
Yes. I installed it in compatibility mode, then opened up Device Manager and uninstalled it. For some reason, that made the default Microsoft HD Audio drivers read my 3.5mm speakers.

Glorious Analog Sound. lol

I have tried this, but the speakers just go again when I roll back the driver.

The strange thing is, I've been using Win8 for months without a problem, but I had to re-install it and now there's this problem :(.

Has anyone found a fix?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
    System Manufacturer/Model Number
    REVO PC
    CPU
    AMD Phenom II x6 1100T 3300MHz
    Motherboard
    ASUS
    Memory
    8GB DDR3
    Graphics Card(s)
    Geforce GTX460