• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Unwanted sleep when laptop is closed


safety1g

New Member
Posts
6
#1
Hey hey, so the problem is i want to leave my laptop running when doing renders that take hours on end. I've disabled the sleep mode in every way that I know how to (see screen shots). When the lid is open it doesn't go to sleep, but when it's closed after about minutes it goes into sleep mode (all fans off etc).

This never happened with windows 7 and i've triesd programs like insomnia which haven't helped at all. Id really love to get to the bottom of this, otherwise I might have to reluctantly revert to windows 7 :(

Anyone offering ideas would be much appreciated. Cheers
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    windows 8 pro x64

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#2
Hi safety1g,

FYI, I have seen this behavior before on a few Sony Vaio models, and each time it was referred back to Sony support, where they said the option to "change what the lid does when closed" is/was not supported in their power management scheme and there was no workaround for this issue. So, just consider this an FYI at this point; however, if you can't get your issue resolved quicky, I would spend 10 minutes on the phone with your laptop's manufacturing support group to see if they can confirm a similar issue.

Good luck,

my2cents
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

safety1g

New Member
Posts
6
#3
Thanks for the reply, my laptop is an ASUS. I did stumble across that about the sony laptops. (something about the fans being obstructed by the lid). My fan isnt obstructed by the lid so hopefully this isn't the problem. I didn't have any issues with windows 7, so i can only assume it's a bug with windows 8, or a seeting that's being overridden somewhere along the line, but i seem to have exhausted all avenues and was hoping someone might be able to shed a bit of light. Maybe someone has had a similar issue or knows windows 8 inside out!
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8 pro x64

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#4
I didn't have any issues with windows 7, so i can only assume it's a bug with windows 8
Have you updated to the latest BIOS? Does ASUS state that you laptop (whatever that is) supports Windows 8? Anyway, if you really want to explore this issue more here, you'll need to provide your system specs.
Good luck.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
#5
Its usually the advanced setting that says "Power Buttons and LID" - I've set up about a dozen ASUS laptops, about half of them with Windows 8 and they all were able to close the lid without shutting down.

See, you set it under "Sleep" and that will have no effect on the Lid.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.

safety1g

New Member
Posts
6
#6
I did have it set here also, just not in the previous screen shot. I've just updated my bios to the most recent and still the problem persists :/ any other ideas? I'm on a Asus k53e with a 250gb samsung SSD. and 4 gb of ram, if that's any use to anyone..

EDIT: it seems strange to me that it takes 2 minutes or so for it to go to sleep, almost as if there is another timer somewhere. It's not immediately when the lid is closed, just that it only happens when the lid is closed.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    windows 8 pro x64

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#7
If you are concerned about wake timers, this input message will reveal all that are active:

Screenshot (5).png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
#8
That's the exact Asus model number I set up last.

Good idea with searching for active Wake Timers.

But since you installed an SSD, did it also have any management software? Check that and see if it stuck some kind of sleep timer in to the system.

Also since the shut down occurs two minutes AFTER the lid is closed, then yo have the power buttons and Lid setting correct. You do have some other sleep timer set somewhere else, remember there are settings for On Battery and Plugged in, something may have been set you overlooked.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.

safety1g

New Member
Posts
6
#9
Thanks for all the suggestions guys, but I'm still not having any luck. I've scowled through every possible setting to make sure both sleep and hibernate are both disabled. There's definitely no software for the ssd, and "There are no active wake timers in the system." I really am stumped!?
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8 pro x64

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#10
Thanks for all the suggestions guys, but I'm still not having any luck. I've scowled through every possible setting to make sure both sleep and hibernate are both disabled. There's definitely no software for the ssd, and "There are no active wake timers in the system." I really am stumped!?
You still have that option to call ASUS support and ask for their take on your entire issue.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#12
Yeh I will give that a try, but I suspect that will be a long process. It's looking like i'll be reverting back to windows 7 in the meantime.
I'll betcha they can answer that question for you very quickly but it will be interesting to see what their response will be. Good luck.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11