• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Two Seagate Barracuda 3TB drives seem to be dead.


streetwolf

New Member
Member
New Jersey

Posts
114
#1
My first drive 'died' about 4 months ago, my second one today. By 'died' I mean that with either drive hooked up my computer hangs at the BIOS/UEFI screen that has the message that F1 or Del will get you into setup. It stays there forever. Removing the drives restores things to normal.

Today I noticed that my system partially locked up and my drive was making some unusual noises. I had to power down and when I restarted I hung at the first BIOS screen. I recall my other drive did the same thing. I hooked the drives to other ports and even an SATA 3 card that I had laying around to no avail.

So how can I fix the problem if I can't get further then the first BIOS screen? Is it safe to say my drives are borked? Both drives btw are the same model. Very curious.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Homemade Rig
    CPU
    Intel Core i7 Quad 3770K @ 5 Ghz
    Motherboard
    ASUS P8Z77-V Deluxe
    Memory
    Corsair Dominator-GT 16GB @ 2400 Mhz
    Graphics Card(s)
    Sapphire HD7970 3GB OC Edition
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    ASUS PA246Q & PA249Q IPS 24" LCD
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    Samsung SSD 830, 840 256GB |
    2TB Seagate SATA3 |
    Hitachi eSata 500GB
    PSU
    Corsair Professional Series 1050W
    Case
    Corsair Obsididan 800D Full Tower
    Cooling
    Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    Keyboard
    Logitech Wireless K520
    Mouse
    Microsoft Wireless Explorer
    Internet Speed
    120/35
    Browser
    Fx41
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    UEFI BIOS with a GPT SSD boot drive.

broe23

Retired from the grind
VIP Member
Pro User
Central IL

Posts
3,468
#2
A bad power supply will kill drives. Seagate will replace the drives. Contact them.
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Mint 17.2
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite C850D-st3nx1
    CPU
    AMD E1-1200 APU with Radeon (tm) HD Graphics 1.40 GHZ
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon™ HD 7310 Graphics
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    LCD
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Crucial M500 240GB SSD
    Mouse
    Logitech M525
    Internet Speed
    45/6 - ATT U-Verse
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    None needed. It is Linux.
    Other Info
    Arris NVG589 Gateway; Router - Cisco RV320; Switch - Netgear GS108 8-Port Switch & Trendnet TEG-S50g 5-Port Switch; Access Points - Engenius ECB350, Trendnet TEW-638APB; NAS - Lenovo ix2-4; Printer - Brother HL-2280DW; Air Print Server - Lantronix XPrintServer

    A/V UPS - Tripp-Lite Smart 1500LCD 1500 Va/900 W.

streetwolf

New Member
Member
New Jersey

Posts
114
#3
The drives are out of warranty. PSU is not the problem AFAICT.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Homemade Rig
    CPU
    Intel Core i7 Quad 3770K @ 5 Ghz
    Motherboard
    ASUS P8Z77-V Deluxe
    Memory
    Corsair Dominator-GT 16GB @ 2400 Mhz
    Graphics Card(s)
    Sapphire HD7970 3GB OC Edition
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    ASUS PA246Q & PA249Q IPS 24" LCD
    Screen Resolution
    1920x1200
    Hard Drives
    Samsung SSD 830, 840 256GB |
    2TB Seagate SATA3 |
    Hitachi eSata 500GB
    PSU
    Corsair Professional Series 1050W
    Case
    Corsair Obsididan 800D Full Tower
    Cooling
    Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    Keyboard
    Logitech Wireless K520
    Mouse
    Microsoft Wireless Explorer
    Internet Speed
    120/35
    Browser
    Fx41
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    UEFI BIOS with a GPT SSD boot drive.

broe23

Retired from the grind
VIP Member
Pro User
Central IL

Posts
3,468
#4
The drives are out of warranty. PSU is not the problem AFAICT.
They have been known to replace even out of warranty drives. As for stating that the PSU is not the problem. Did you use a tester or DMM to check to make sure that the PSU is not the culprit?

If you have two drives dying that quickly with no known S.M.A.R.T. problems if you in fact checked for that before they died. I would be looking at the PSU as the culprit.
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Mint 17.2
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite C850D-st3nx1
    CPU
    AMD E1-1200 APU with Radeon (tm) HD Graphics 1.40 GHZ
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon™ HD 7310 Graphics
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    LCD
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Crucial M500 240GB SSD
    Mouse
    Logitech M525
    Internet Speed
    45/6 - ATT U-Verse
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    None needed. It is Linux.
    Other Info
    Arris NVG589 Gateway; Router - Cisco RV320; Switch - Netgear GS108 8-Port Switch & Trendnet TEG-S50g 5-Port Switch; Access Points - Engenius ECB350, Trendnet TEW-638APB; NAS - Lenovo ix2-4; Printer - Brother HL-2280DW; Air Print Server - Lantronix XPrintServer

    A/V UPS - Tripp-Lite Smart 1500LCD 1500 Va/900 W.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)