What's new

System restore not working help ...

purplegoop80

Member
Member
Hi I have a windows 8.1 dell laptop ,for some reason system restore is not creating points manually or automatically, when I try to make a restore point manually the working bar just keeps moving at the sane time though I noticed in the device manger a generic volume shadow copy entry will show up with a yellow mark beside it ,I have tried maybe 10-15 times to uninstall this and try system restore again ,but this keeps repeating itself,
I have also went into safe mode but system restore points can't be made under safe mode, I did the repository thing where I rename that folder to old and reset repository in safe mode ,same result any ideas pls Thks
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Make sure System Restore is enabled

In the elevated command prompt run sfc /scannow.

Also run chkdsk /f /r
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

neroextreme

Banned
The easy way just install a driver which makes restore point automatically
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Update 1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom Made
    CPU
    Intel i3 2100
    Motherboard
    Intel DH661W
    Memory
    4+2GB
    Graphics Card(s)
    1 GB 6670 GDDR 3
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster SA300 18.5''
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    WD 1TB Sata
    PSU
    Cooler Master 500w
    Case
    iBall
    Keyboard
    Logitech K200
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    256Kbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    Antivirus Sucks

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

purplegoop80

Member
Member
Thks for replies I did the scan twice and chk dsk also. The points are not being made even when a app is uninstalled or being installed for example in revo uninstaller I can't uninstall anything ,it just sits there making a restore point forever... Thks for the help
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
If Automatic Maintenance is turned off, put it back on.

How is your free disk space and are there any restore points in the system.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

Ztruker

Well-Known Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo IdeaCenter K450
    CPU
    Intel Quad Core i7-4770 @ 3.4Ghz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Integrated HD Graphics
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    HP h2207
    Screen Resolution
    1680x1050@59Hz
    Hard Drives
    250GB Samsung EVO SATA-3 SSD;
    2TB Seagate ST2000DM001 SATA-2;
    1.5TB Seagate ST3150041AS SATA
    PSU
    500W
    Keyboard
    Wired USB
    Mouse
    Wired USB
    Internet Speed
    3GB Up, 30GB Down
    Browser
    SeaMonkey
    Antivirus
    Windows Defender; MBAM Pro
    Other Info
    UEFI/GPT
    PLDS DVD-RW DH16AERSH

purplegoop80

Member
Member
Ok tried that and everytime I do that generic volume thing shows up in device manger with yello exclam beside it ,if I can get rid of that showing up in device manager the system restore will work..
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Run a full virus scan and run Malwarebytes (Free) in the event that the system restore files have been infected. One hick here is that the infection, if there is one, may be to deeply embedded and can re-infect in the future.

If after all this and the computer does not return to normal, you will have to do a Clean Install of Windows. Back up your data first.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

purplegoop80

Member
Member
Thks I was thinking it would come to that. I ran those tests yesterday ,nothing came up except cookies.
Just one question ,I hate the dell image on hard drive can I do a clean install of win 8.1, I made a dvd when i upgraded laptop just in case. If yes do I just format c partition or is there another partition I need to do? Thks
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Possibly but you could fix that later.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Open Services ( Win+X->Control Panel->Administrative Tools->Services) and double check if Volume Shadow Copy service is running.

If it is not running then try to start it. Also make sure the Remote Procedure Call(RPC) is also running.

If it still fails to create a restore point then It could be the hidden folder under C drive: System Volume Information is corrupted. This folder contains the System restore points. You can try to delete this folder and Windows will rebuild it upon reboot. However, this task cannot be done while Windows is running. In order to see the content of this folder and delete it, I have to use Linux Live CD.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

hawkman

New Member
Member
vsc drivers

Hi Purple,
in 1 of your earlier posts you said Yellow Exclamation mark, on VSC driver.
Update the driver it should then clear the error.
If that fails right click on events for that driver and post the results.

Note re clean install
Beware you said
I >> upgraded << the clean reinstall will take you back to the original factory settings, for your original OS.

Roy
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    x55a asus
    Antivirus
    bitdefender
    Other Info
    this laptop was/is still posted on asus website as W7

hawkman

New Member
Member
the ones i mean

not refering to services,
but the actual drivers, see attached,
should be as screenshot.

Roy
 

Attachments

  • drvgen.PNG
    drvgen.PNG
    6.7 KB · Views: 53
  • drveve.PNG
    drveve.PNG
    19.4 KB · Views: 14

My Computer

System One

  • OS
    8.1 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    x55a asus
    Antivirus
    bitdefender
    Other Info
    this laptop was/is still posted on asus website as W7

purplegoop80

Member
Member
Thks guys for the help I had to do a clean install.I tried the driver update for the generic volume entry in device manger before the clean in stall and it said files are corrupt. So I said forget it clean install it is. Thks
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top