• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Strange Fault Bucket in Windows Event Viewer


Posts
12
#1
Keep getting this event 1001 fault bucket about one time per day and I've found little information about it on google. Also posted on the official Microsoft forums with little help. No idea what is causing this problem since the problem signature information is so cryptic. The error is logged about one time per day but I don't notice any instability issues as a result. It bugs me that this keeps happening and I'd like to fix it.

I'm using a asus g750jx which I upgraded to windows 8.1 from the windows store. I have received no BSoD and don't have system instability issues so far. I stress tested the system for about 24 hours running prime95 and battlefield 4 with no errors. Ran a few passes of Microsoft Memory diagnostic for about 20 hours. Ran Memtest86 for about 18 hours. Play bf4 on ultra settings without issues. Checked system temperatures & voltages without issue. I'm running the WHQL windows 8.1 drivers and have been watching event viewer like a hawk but this annoying error has me stumped:

Fault bucket -824565334, type 5
Event Name: AEAPPINVW8
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: 101
P2: 2
P3: 6.3.0.0
P4: 1033
P5: 68
P6:
P7:
P8:
P9:
P10:

Attached files:

These files may be available here:


Analysis symbol:
Rechecking for solution: 0
Report Id: b09aeac4-7cdc-11e3-bea8-d850e605b79c
Report Status: 0
Hashed bucket: 6c3ac182050ca55d3e62cebf74de99f8

<Event xmlns="">
- <System>
<Provider Name="Windows Error Reporting" />
<EventID Qualifiers="0">1001</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-01-14T05:28:26.000000000Z" />
<EventRecordID>3823</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>ANewPC</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>-824565334</Data>
<Data>5</Data>
<Data>AEAPPINVW8</Data>
<Data>Not available</Data>
<Data>0</Data>
<Data>101</Data>
<Data>2</Data>
<Data>6.3.0.0</Data>
<Data>1033</Data>
<Data>68</Data>
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data />
<Data>0</Data>
<Data>b09aeac4-7cdc-11e3-bea8-d850e605b79c</Data>
<Data>0</Data>
<Data>6c3ac182050ca55d3e62cebf74de99f8</Data>
</EventData>
</Event>

This may be unrelated but about once a day, a bunch of scheduled windows tasks run and this error occurs at the exact same time so I think it's related to the underlying operating system. According to the scheduled tasks, they all complete successfully except for this one:

Task Scheduler > Microsoft > Windows > MemoryDiagnostic contains two scheduled events:
1) ProcessMemoryDiagnosticEvents Ready Multiple Triggers defined Last run time (when the error occurred) Last Run Result: The operator or administrator has refused the request (0x800710E0) **seems odd that it was refused. "run with highest privileges is checked" It says it will only be triggered by event ID 1000, 1801, and 6..

2) RunFullMemoryDiagnostic Ready LastRun(when the error occurred) The Operation completed successfully (0x0)
Why would operation 1 fail but operation 2 succeed?

This also may be unrelated but this happens as well. Usually, the five esent events that are logged don't have this error occur in between, more in a moment.

1)event 102 ESENT
svchost (4292) Instance: The database engine (6.03.9600.0000) is starting a new instance (0).
2)event 105 ESENT
svchost (4292) Instance: The database engine started a new instance (0). (Time=0 seconds)
Internal Timing Sequence: [1] 0.000, [2] 0.000, [3] 0.000, [4] 0.016, [5] 0.000, [6] 0.000, [7] 0.000, [8] 0.000, [9] 0.000, [10] 0.000.
3)event 326 ESENT
svchost (4292) Instance: The database engine attached a database (1, C:\ProgramData\Microsoft\Windows\AppRepository\PackageRepository.edb). (Time=0 seconds) Internal Timing Sequence: [1] 0.000, [2] 0.000, [3] 0.000, [4] 0.000, [5] 0.000, [6] 0.000, [7] 0.000, [8] 0.000, [9] 0.000, [10] 0.000, [11] 0.000, [12] 0.000.
Saved Cache: 1 0

*THE ERROR IS LOGGED usually at the exact same time or a few seconds after the first 3 esent messages above are logged* *Under system > Time-Service it also syncs around this time and some Kernel-general messages are logged as well about re-organizing data but appear successful and informational"

Then exactly 5 minutes later, these two events are recorded:

1)event 327 ESENT
svchost (4292) Instance: The database engine detached a database (1, C:\ProgramData\Microsoft\Windows\AppRepository\PackageRepository.edb). (Time=0 seconds) Internal Timing Sequence: [1] 0.000, [2] 0.000, [3] 0.000, [4] 0.000, [5] 0.000, [6] 0.015, [7] 0.000, [8] 0.000, [9] 0.000, [10] 0.000, [11] 0.000, [12] 0.000.
Revived Cache: 0 0
2)event 103 ESENT
svchost (4292) Instance: The database engine stopped the instance (0).
Dirty Shutdown: 0
Internal Timing Sequence: [1] 0.000, [2] 0.000, [3] 0.000, [4] 0.000, [5] 0.000, [6] 0.000, [7] 0.000, [8] 0.000, [9] 0.000, [10] 0.000, [11] 0.000, [12] 0.000, [13] 0.000, [14] 0.000, [15] 0.000.

Any idea what could be causing this fault bucket? This issue has been occurring since I got the computer and may be due to the windows 8.1 upgrade but I'm not sure since I upgraded it to 8.1 pretty much right out of the box then upgraded to the 8.1 whql drivers. I've considered disabling windows store and the subsequent services to see if that fixes it. I've tried WSRESET.exe, disabling windows update checking, uninstalling all metro apps, turning off app auto-update, and much more but keep getting the error. How would I even begin to find out the cause of this problem?

I've considered purchasing a copy of windows 8 retail (or oem if they'll let me) and formating and performing a clean install but would like to avoid that route if at all possible...to save time and money. If you think I can just safely ignore this message, then I will but I just don't like the fact that I get this error at least once a day...even though it has no noticeable impact on stability or performance.

Thank you!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    Laptop
Posts
1,883
#2
In Task Scheduler (taskschd.msc), delete all Customer Experience Improvement Program entries.
 

My Computer

System One

  • OS
    7601.18247.x86fre.win7sp1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Self-built Intel based
    CPU
    Pentium D 925 3.0 GHz socket 775, Presler @ ~ 3.2 GHz
    Motherboard
    Intel DQ965MT
    Memory
    Hyundai 2 GB DDR2 @ 333 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS DirectCU II HD7790-DC2OC-2GD5 Radeon HD 7790 2GB 128-Bit GDDR5
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Hard Drives
    1 Seagate Barracuda SATA II system/boot drive 80 GB, 2 Western Digital hdds - 1 is SATA II Caviar Black 1 TB attached to card (assorted media, page, temp), other is SATA I 420 GB (games, media, downloads)
    PSU
    Thermaltake 450W
    Cooling
    stock Gateway cooling, extra large fan in rear of case
    Keyboard
    Alienware/Microsoft Internet kb
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    Optimum Online, fast for US
    Browser
    Pale Moon
    Antivirus
    Kaspersky integrated into ZoneAlarm+Antivirus
Posts
12
#3
MasterChief,

You may be my hero man! The error occurred exactly when all these programs were running so my fingers are crossed that I won't see the error over the next 12-24 hours.


Under Task scheduler, I disabled the entries under "Application Experience" (left StartupAppTask enabled -- should I?) "Autochk" "Customer Experience Improvement Program" "DiskDiagnostic>Microsoft-windows-diskdiagnosticdatacollector" (should I disable this one)?

I will update if this fixes the error. I will also update those Microsoft threads I started with credit to eightforums.com. Fingers are crossed. Thank you!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    Laptop
Posts
12
#4
Haven't seen the error since 4am yesterday. Looks like it is probably solved but will continue to monitor over the next 24 hours. I went ahead and updated the solution on Microsoft's site with credit to MasterChief and eightforums.com Thank you!!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    Laptop
Posts
1,883
#5

My Computer

System One

  • OS
    7601.18247.x86fre.win7sp1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Self-built Intel based
    CPU
    Pentium D 925 3.0 GHz socket 775, Presler @ ~ 3.2 GHz
    Motherboard
    Intel DQ965MT
    Memory
    Hyundai 2 GB DDR2 @ 333 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS DirectCU II HD7790-DC2OC-2GD5 Radeon HD 7790 2GB 128-Bit GDDR5
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Hard Drives
    1 Seagate Barracuda SATA II system/boot drive 80 GB, 2 Western Digital hdds - 1 is SATA II Caviar Black 1 TB attached to card (assorted media, page, temp), other is SATA I 420 GB (games, media, downloads)
    PSU
    Thermaltake 450W
    Cooling
    stock Gateway cooling, extra large fan in rear of case
    Keyboard
    Alienware/Microsoft Internet kb
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    Optimum Online, fast for US
    Browser
    Pale Moon
    Antivirus
    Kaspersky integrated into ZoneAlarm+Antivirus

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
#6

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.