• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved Setup stops at "Getting files ready for installation"


Posts
2
#1
I'm trying to install the Windows 8 Preview x64. I've successfully installed it on my old laptop and a Latitude ST from work, but it won't install on my main PC.

I go through the setup wizard as normal; no errors. But, when it comes to the actual installing part, it gets stuck on "Getting files ready for installation (12%)". The computer is not frozen at this point - I still have full control of the mouse, and if I eject the DVD setup complains that it's missing. I've left it for an hour and it doesn't progress past 12%.

Is the 12% significant? Could it be a hardware issue? (my specs should be below)

Thanks for your help.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    System Manufacturer/Model Number
    Me
    CPU
    Intel Core i5-2500 3.3GHz
    Motherboard
    Asus P8H67-M PRO
    Memory
    8GB DDR3 1333MHz
    Graphics Card(s)
    On-board
    Sound Card
    On-board
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster BX2250 22.5" LED-backlit LCD
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    OCZ Agility 3 120GB, SATA-III
    PSU
    Thermaltake Toughpower Grand TPG-650M
    Case
    Lian-Li PC-A04
    Cooling
    Standard fans. They blow.
    Keyboard
    Logitech K360
    Mouse
    Generic Logitech from the bargain-bin by the checkout
    Internet Speed
    Over 9000! ...Mbps.
    Other Info
    Chocolate digestives are my favourite biscuit.
Earth

Posts
106
#2
AFAIK the 12% isn't significant. I've found I have better results using a USB. Also, you're ISO may be corrupted. If the USB thing doesn't work, try another ISO.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Home Premuim x64 & Windows 8 Enterprise RTM x64
    System Manufacturer/Model Number
    HP Pavilion dv6
    CPU
    Intel Core i3
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics
    Screen Resolution
    1366x768
    Other Info
    My laptop is my only computer. It is about 2 years old.

SIW2

Well-Known Member
Team Member
Posts
5,360
#3
SATA 3 drive controllers might be the problem try switching to SATA 2.

Otherwise, Install onto a different machine, make an image of that - restore image to your main pc.
 

My Computer

System One

  • OS
    7/8/ubuntu/Linux Deepin
    Computer type
    PC/Desktop
#4
I'm trying to install the Windows 8 Preview x64. I've successfully installed it on my old laptop and a Latitude ST from work, but it won't install on my main PC.

I go through the setup wizard as normal; no errors. But, when it comes to the actual installing part, it gets stuck on "Getting files ready for installation (12%)". The computer is not frozen at this point - I still have full control of the mouse, and if I eject the DVD setup complains that it's missing. I've left it for an hour and it doesn't progress past 12%.

Is the 12% significant? Could it be a hardware issue? (my specs should be below)

Thanks for your help.

This is a fairly common problem with Windows 7 as well. Could be corrupt image or something.

Windows 7 Stuck at 12% install - Microsoft Answers
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro WMC
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home built
    CPU
    Q9650 @ 4.05 GHz
    Motherboard
    Gforce 780i SLI FTW
    Memory
    8GB Gskill DDR2 1200Mhz
    Graphics Card(s)
    GTX-480
    Sound Card
    Asus D2 Xonar
    Monitor(s) Displays
    HannsG
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    Gskill 120GB SSD
    PSU
    Thermal Take 1000watts
    Case
    Thermal Take Xtreme
    Cooling
    9 fans air cooled
    Keyboard
    G15 logitech
    Mouse
    G9 logitech
    Internet Speed
    50mbps
Posts
2
#5
Thanks, everyone. I tried booting from USB and it worked without an issue (with the same ISO).
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    System Manufacturer/Model Number
    Me
    CPU
    Intel Core i5-2500 3.3GHz
    Motherboard
    Asus P8H67-M PRO
    Memory
    8GB DDR3 1333MHz
    Graphics Card(s)
    On-board
    Sound Card
    On-board
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster BX2250 22.5" LED-backlit LCD
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Hard Drives
    OCZ Agility 3 120GB, SATA-III
    PSU
    Thermaltake Toughpower Grand TPG-650M
    Case
    Lian-Li PC-A04
    Cooling
    Standard fans. They blow.
    Keyboard
    Logitech K360
    Mouse
    Generic Logitech from the bargain-bin by the checkout
    Internet Speed
    Over 9000! ...Mbps.
    Other Info
    Chocolate digestives are my favourite biscuit.

snydes

New Member
Posts
5
#6
I downloaded a ISO and it copied over to the USB fine using Ruffus, when I am installing it to the 4th partition (others are the reserved, recovery etc.) while its installing it copy files instantly then the getting files ready part it crashes at 48%. ive tried multiple USB sticks, different ports and whenever i try windows installation media it either has a random "error" or it says after a long time could not create bootable USB. it also pisses me off it doesnt save the ISO to your computer so you dont have to redownload it every god damn time
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7, 8
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    i5 3.00Ghz
    Memory
    8gb Vengence RAM
    Graphics Card(s)
    Asus GTX660 OC Edition
    Hard Drives
    1tb
    Cooling
    Liquid CPU, Case Fans as well
    Internet Speed
    1-2mb/s

Clintlgm

Active Member
Pro User
Lacombe, Louisiana

Posts
894
#7
Not sure where your getting your download from but try this Create installation media for Windows 8.1 - Windows Help you will have the option to download the ISO.
As to USB thumb Drives, I have found that some need to be Cleaned and then formatted Fat 32. This has worked for me on USB Thumb Drives that failed to create recovery media. Size needs to be minimum 4GB since there all the same I usually buy 8GB thumb drives then there are less issues.

You should be installing to the disk, the install will create all the partitions windows 8 needs to run, boot and restore.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro MC
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus G75VW / Z97 Pro
    CPU
    Intel Core i7-3610QM / I7-4790K
    Motherboard
    Z97 Pro
    Memory
    16 GB Hyundai HTM315156CFR8C-PB PC3-12800
    Graphics Card(s)
    nVIDIA GeForce GTX 670M (GF114M)
    Sound Card
    VIA 6.0.10.1600
    Screen Resolution
    1080
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256, Samsung 850 Pro 1TB
    Internet Speed
    30 down 3 up
    Browser
    Explorer 11
    Antivirus
    NIS and Malwarebytes

snydes

New Member
Posts
5
#8

My Computer

System One

  • OS
    Win 7, 8
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    i5 3.00Ghz
    Memory
    8gb Vengence RAM
    Graphics Card(s)
    Asus GTX660 OC Edition
    Hard Drives
    1tb
    Cooling
    Liquid CPU, Case Fans as well
    Internet Speed
    1-2mb/s

snydes

New Member
Posts
5
#9
0x80070570 - I keep getting this error code

it says its missing required files or ISO may be corrupt
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win 7, 8
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    i5 3.00Ghz
    Memory
    8gb Vengence RAM
    Graphics Card(s)
    Asus GTX660 OC Edition
    Hard Drives
    1tb
    Cooling
    Liquid CPU, Case Fans as well
    Internet Speed
    1-2mb/s

snydes

New Member
Posts
5
#11
i dont know another great official looking place to get it from, windows media installation doesnt work so..

if you have a good place to get one please tell me
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7, 8
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    i5 3.00Ghz
    Memory
    8gb Vengence RAM
    Graphics Card(s)
    Asus GTX660 OC Edition
    Hard Drives
    1tb
    Cooling
    Liquid CPU, Case Fans as well
    Internet Speed
    1-2mb/s

SIW2

Well-Known Member
Team Member
Posts
5,360
#12
Not sure I understand the question.

You linked to where you got 8.0.

I asked why you don't get 8.1 from there.
 

My Computer

System One

  • OS
    7/8/ubuntu/Linux Deepin
    Computer type
    PC/Desktop

delecti

New Member
Posts
2
#13
57%

Only one person in this thread actually tried to answer the question.

I have run into this error on many systems using OEM media.



Dropping down to SATA II can possibly fix the error. However AHCI seems to be more of a culperate.
I have systems with factory 8.1 disks that run into this error. always at 57%

Try and tinker with SATA power or speed settings.
 

My Computer

System One

  • OS
    ALL

delecti

New Member
Posts
2
#14
snarf

Reran the setup using another of the same exact OEM disk.. and soared right past that mark.
i dont know what is being loaded but this is annoying. a different OEM may halt at a different %

-oh and AHCI is OFF and MB is set to IDE mode. enable AHCI after win is installed.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    ALL