• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Realtek ALC888 doesn't work, Audio Service can't start


kaon

New Member
Posts
8
#1
Hi all,
I have tried the drivers from RealTek and also the drivers from MSI. (My motherboard is MSI P35 Platinum).
Driver installation / removal always proceeds without any errors.
But the Audio Service just can't start.
In some places, the RealTek device reports status "working properly".
Whereas other places report "no audio device".

 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 Developer Preview
    CPU
    Intel Q6600
    Motherboard
    MSI P35 Platinum
    Memory
    2GB DDR2
    Graphics Card(s)
    MSI 8800GT

XDleader555

New Member
Power User
I'm not sure...

Posts
253
#2
Realtek Digital Output is the HDMI audio device. What are you using as your audio device? Are you using HDMI or a standard 3.5mm jack to play sounds?
If you want to play sounds you would have to plug something into one of those jacks since windows disables the sound service when nothing is plugged in.

Windows Update may be removing your updated drivers with Microsoft ones. Check the driver tab. Is it from Microsoft or Realtek?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro x64
    CPU
    Intel Core i5-2500k
    Motherboard
    ASRock z77 Extreme 4
    Memory
    Team Elite 8GB (4 x 2GB)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 3000 & Nvidia GT 530
    Sound Card
    Realtek ALC892
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Western Digital Caviar Black 750 GB SATA III 7200 RPM
    PSU
    Antec NEO ECO 620C 620W
    Case
    NZXT GAMMA Classic Series
    Cooling
    Cooler Master Hyper 212 Plus
    Keyboard
    i-rocks RF-6570
    Mouse
    i-rocks RF-7550A
    Internet Speed
    17Mbps

kaon

New Member
Posts
8
#3
3.5mm stereo plug is detected

The "Realtek HD Audio Manager" (top-left window in my screenshot) *does* detect plug/unplug of the 3.5mm stereo plug.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 Developer Preview
    CPU
    Intel Q6600
    Motherboard
    MSI P35 Platinum
    Memory
    2GB DDR2
    Graphics Card(s)
    MSI 8800GT

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)