Re-loaded Prim Homegroup computer, now can't create new HG

musiclover7

Member
Member
Messages
219
So, I reloaded windows on my primary computer a few weeks back, and now, I am unable to recreate a homegroup in my given network. All machines have left the old homegroup, but the option to create a new one does not exist. Instead, on each machine left on the network, the only option avail for HG is to join the homegroup created by the computer that was reloaded. The problem is, I no longer have access to that installation of windows, and the password that I thought I set on the homegroup is no longer working. Any advice on how I can get this all working again?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Messages
2,847
Location
San Jose - California
Open the Services and double check if you have 2 services running and set to Automatic:
  1. HomeGroupLister
  2. HomeGroup Provider
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Messages
25,119

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 990 PRO M.2,
    1TB Samsung 980 PRO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

musiclover7

Member
Member
Messages
219
Open the Services and double check if you have 2 services running and set to Automatic:
  1. HomeGroupLister
  2. HomeGroup Provider

Both services are running and are set to automatic yes..

Neither machine is currently a part of the old home group. No machine should be a part of the old home group, as that machine was wiped clean and reloaded. My problem is that I cannot start a new homegroup. When I go into homegroup settings, the only option is to join the homegroup that should no longer exist. There is no option to create a new homegroup.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Messages
2,847
Location
San Jose - California

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

musiclover7

Member
Member
Messages
219
I have been using the workgroup method and have been able to share files between computers, though it is not seemless. Still, at the moment, I am unable to share my printers. The option to share printer does not show up when I right click on them in device list and go to properties. Others should take note, that if you plan on re-loading windows on your primary computer, make sure you leave the homegroup on all computers first, and maybe even go as far as setting up homegroup on secondary first while the primary is still around. Pretty strange.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Messages
25,119

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 990 PRO M.2,
    1TB Samsung 980 PRO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

musiclover7

Member
Member
Messages
219

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460

musiclover7

Member
Member
Messages
219
My problem isn't that I cannot leave the homegroup. Both machines in my network have left the homegroup. The problem is, that I cannot start a new homegroup, as the old one is still detected somehow. My only option from either machine, is to join the currently existing homegroup, and I cannot recall the password on the homegroup, in order to do that. All I want to do is start a new homegroup.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Messages
25,119
musiclover,

In addition, check the yellow Tip box at the top of the same tutorial below to see if it may be able to help remove the old PC from the other PCs. :)

http://www.eightforums.com/tutorials/15850-homegroup-leave-windows-8-a.html

Thanks Brink, but unfortunately, that did not help either.

Just to make sure, did you do this on each PC, and restart each PC?



1) Delete all files in the hidden C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Roaming\PeerNetworking folder on each PC.

2) Restart each PC.
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 990 PRO M.2,
    1TB Samsung 980 PRO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

musiclover7

Member
Member
Messages
219
I did.. one of the files would not delete though.. Perhaps there-in lies the problem. I will see if maybe booting it up in safe mode later will allow me to remove the other file.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64 Bit
    CPU
    Processor AMD Athlon(tm) II X4 635 Processor, 2800 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    Memory
    8gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 460
Top