What's new

Printer error messages when printing is working fine

munroe47

New Member
I am running Windows 8.1 on an HP Envy Laptop. I have a wireless HP 6500A Plus printer. I have been using this setup successfully for a couple of years.

The last 4 or 5 times I have printed (over the last 2 or 3 weeks), I have gotten an on-screen "printer offline" popup, but the printer begins printing almost simultaneously. The popup goes away, and when the print job is finished, I get another popup which tells me there was a printer error and the document was not able to print. But it did print! This happens no matter how long the printer and laptop have been turned on.

This occurs every time, but it never occurred at all before 2 or 3 weeks ago, and I can't think of a thing I have changed. Since the popups go away and the printer prints, I guess this is more of an annoyance than a real problem, but something ain't right.

I have not contacted HP because past experience with them seems to always result in a communication problem, and it takes being referred to 2 or 3 people to ever reach a solution. I thought I would try this forum first. Any suggestions?
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    HP Envy 17t Select
    CPU
    4th Generation Intel Core i5-4200M
    Memory
    6GB DDR3 (2 Dimm)
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics
    Browser
    Internet Explorer
    Antivirus
    McAvee
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us oregon

Clint

Cisco
Power User
I have the same printer. The error I get is " the print spooler didn't lode", but like yours, it prints fine.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro 64 bit
    Name
    Clint
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell Studio XPS 9100
    CPU
    intel i7 920 @ 2.67 GHz
    Motherboard
    Dell
    Memory
    24 Gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670
    Sound Card
    Internal
    Monitor(s) Displays
    23" Flat Screen HDMI
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Samsung EVO 850 250 GB SSD
    2 Seagate internal 1TB
    WD external 3TB USB 3
    WD external 2TB USB 3
    PSU
    550-W
    Case
    Mid
    Cooling
    Fans
    Keyboard
    US USB
    Mouse
    USB
    Internet Speed
    3.84 Mbps Download .44 Mbps Upload
    Browser
    IE11
    Antivirus
    MS Defender
    Other Info
    Liteon DVD wrighter
    Liteon BD drive
    Monoprice Tablet
    Country Flag
    USA

Itaregid

Banned
I get this often too. I used to have an HP 6500, now I have HP 7525 but both did it. Both are networked and I think that is where the problem (?? annoyance) lies. It is all about timing and I blame Windows, not the printers (but they may not be helping).

I do have to clarify one thing for me and that is this problem typically (and almost always) happens when my printer is sleeping when I send the print job.

What I think is happening is Windows sends the print job then waits for the printer to send an acknowledgement it received the job and has began loading it into its buffers.

But because the "mechanical" side of the printer needs to wake up too and the ink cartridges need to be moved out into position, there is a delay in the printer reporting back to Windows it received the print request and Windows times out, popping up the error. But the spooler service is still spooling and the printer is still accepting the print job, eventually completing the print job - so the error goes away.

I cannot explain why this problem just started with your, however.

Did you install the latest driver for your printer after installing W8.1? This has fixed this problem for many.

Have you run the HP Print and Scan Doctor? This has fixed the problem for many too.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro
    Computer type
    PC/Desktop

Clint

Cisco
Power User
I didn't have a problem in Windows 7. Just Windows 8 & 81. I have the latest drivers from HP for 8.1. I ran the scan and print doctor. no problem found.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro 64 bit
    Name
    Clint
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell Studio XPS 9100
    CPU
    intel i7 920 @ 2.67 GHz
    Motherboard
    Dell
    Memory
    24 Gig
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 5670
    Sound Card
    Internal
    Monitor(s) Displays
    23" Flat Screen HDMI
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Samsung EVO 850 250 GB SSD
    2 Seagate internal 1TB
    WD external 3TB USB 3
    WD external 2TB USB 3
    PSU
    550-W
    Case
    Mid
    Cooling
    Fans
    Keyboard
    US USB
    Mouse
    USB
    Internet Speed
    3.84 Mbps Download .44 Mbps Upload
    Browser
    IE11
    Antivirus
    MS Defender
    Other Info
    Liteon DVD wrighter
    Liteon BD drive
    Monoprice Tablet
    Country Flag
    USA

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top