• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

PCIe graphics works ONLY when integrated graphics enabled


Posts
1
#1
I recently installed a PCIe graphics card (nVidia GTX 750 Ti) on my ASUS P8Z77-V MB running Windows 8.1 and an Intel i5 processor. (The goal was to get displayport so I could use a higher resolution monitor.)

In the BIOS, I changed the "system agent" graphics setting to make the PCIe graphics card the primary video.

When I do that the machine seems to boot, and the MB splash screen (offering the option to enter BIOS) comes up on a monitor attached to the PCIe videocard, but Windows 8.1 never fires up the PCIe videocard.

If I set the MB to enable integrated graphics, the machine boots into Windows fine and Windows uses the videocard. Monitors attached to the videocard get the Windows display, and if no monitors are attached to the Intel integrated graphics, the Intel graphics software does not run.

The problem is that with the Intel integrated video set to be the primary video, I don't get the splash screen on monitors attached to the PCIe card, nor, I suspect, would I see Windows recovery screens, should something go wrong, though I don't know. If I attach a monitor to the Intel integrated video, then Intel's graphic engine runs in Windows, and I'd rather it did not.

As per usual, I don't know if this is a Windows problem or a MB problem or a graphics card problem. Since the MB bios splash screen goes to the right monitor for the MB setting, I am presuming the problem is in Windows. But, I cannot imagine what that would be.

I did the usual updates on general principles: so latest MB bios, latest Intel and nVidia drivers, all Windows updates.

Any help thinking this thru would be appreciated.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#2
Not sure how your motherboard works but may need the Intel graphics enabled for the dedicated card to work. Do you have the latest Intel graphics drivers installed? Have you tried installing the Nvidia drivers when on the Intel graphics?

Could also try reverting to the basic graphics drivers in Device Manager when on the Intel, then switch to the dedicated in BIOS and see if it will boot with the basic driver installed.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.