• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Nothing but a blank "Windows" screen


#1
I am not having any luck trying to install the Win 8 Release Preview (64-bit) on Virtualbox. After creating the machine, etc., I power it up and it just sits there with a black screen that says "Windows" on it, and nothing else. The tutorials I've seen online don't seem to indicate that I need to change any of the settings after the machine is created (other than to attach the .iso obviously), so I'm not sure what the issue is. I've attached the log from Virtualbox and would appreciate any help you can offer.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G500
    CPU
    Intel Core i3-3120M
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB Western Digital WD5000LPVT
    Mouse
    Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000

boohbah

Closed by request
cornwall,uk

Posts
157
#2
i experienced that from the disc i burnt for dual boot, i reinstalled again and waited longer and it eventually worked,
it runs fine now, and im not totally against it but im not going to upgrade from 7 in a hurry,win 7 meets my needs for now.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 7 /windows 8 Dev
#3
Ok. I'll try it again when I get a chance and leave it sitting for a while to see if it ever decides to do something. I haven't really played much with Win 8 at this point but I'm definitely not impressed with the Metro UI.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G500
    CPU
    Intel Core i3-3120M
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB Western Digital WD5000LPVT
    Mouse
    Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000

Tweakfiend

New Member
Posts
19
#4
I have been using Virtual Box up to latest version 4.1.16 on XP for a long time and all 3 versions of Windows 8 separately with no problem.
You should have 256MB Video display and 2048 MB System memory
Have you loaded the Extension pack ?
Please advise your Virtual box settings for General /system /display etc
Also if you have 2 screens on dual display ,try to turn one off or default to main screen only.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Self built
    CPU
    I5 Intel Pentium 2500K
    Motherboard
    Asus P8P67 Rev 3.1
    Memory
    Kingston 16 GB
    Graphics Card(s)
    AMD H7700 1GB
    Sound Card
    Onboard
    Monitor(s) Displays
    AOC 18"
    Screen Resolution
    1680 x1050
    Hard Drives
    5 Samsung /Hitachi drives ...inc 2 external backups
    2 TB total
    PSU
    850 watts OCZ
    Case
    ICute Silver
    Cooling
    BE Quiet Dark Rock Advanced Overclocker Heatsink
    Keyboard
    Wireless MSoft 6000
    Mouse
    Wireless car non Microsoft
    Internet Speed
    60 Meg
#5
Trying again to see if I can make it work this time.

Laptop has 4GB of RAM and 256MB of dedicated graphics memory. Currently running Win 7 Home Premium 64-bit with appropriate processor virtualization enabled (I've got several 64-bit Linux VMs on my external hard drive as well and they work fine).

Initial VM settings were 1932MB of RAM and 128MB of graphics memory. I fired it up and let it sit for 15-20 minutes, but never got past the initial "Windows" screen.

Powered off the VM and changed the settings to 2048MB of RAM and 256MB of graphics memory. Fired it up, let it sit for another 15 minutes or so, and still no changes.

Virtualbox logs continue to show no activity beyond 15 seconds from the time I powered it on.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G500
    CPU
    Intel Core i3-3120M
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB Western Digital WD5000LPVT
    Mouse
    Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000
#6
One final update on this. I finally figured out the trick to making it work...

When VirtualBox boots up, I have to hit F12 and change the boot device from "IDE Master" to "Cd-rom". I'm not sure why that works, but it does.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G500
    CPU
    Intel Core i3-3120M
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB Western Digital WD5000LPVT
    Mouse
    Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000

Hopachi

Polyhedric Stellation
VIP Member
Pro User
Orbiting the Moon

Posts
2,975
#7
When VirtualBox boots up, I have to hit F12 and change the boot device from "IDE Master" to "Cd-rom". I'm not sure why that works, but it does.
Because the first boot device is the HDD and not the CD/DVD.

Weird. All new VM's start with the CD.

I have a Acer Aspire with exactly the same specs and all goes well.
Tips:
- You can get a newer version VBox 4.1.18 (if not already installed)
- VBox uses openGL, update your graphics drivers (if possible).
- You can install Win8 with only 1GB given to the VM and it still works (only if Win7 runs short on RAM)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    HP Envy DV6 7250
    CPU
    Intel i7-3630QM
    Motherboard
    HP, Intel HM77 Express Chipset
    Memory
    16GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD4000 + Nvidia Geforce 630M
    Sound Card
    IDT HD Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6' built-in + Samsung S22D300 + 17.3' LG Phillips
    Screen Resolution
    multiple resolutions
    Hard Drives
    Samsung SSD 250GB + Hitachi HDD 750GB
    PSU
    120W adapter
    Case
    small
    Cooling
    laptop cooling pad
    Keyboard
    Backlit built-in + big one in USB
    Mouse
    SteelSeries Sensei
    Internet Speed
    slow and steady
    Browser
    Chromium, Pale Moon, Firefox Developer Edition
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    That's basically it.
#8
Further update... I thought that fixed the problem, but it seems to have been random luck.

Once I get it to boot from the CD and enter all the info, the installer wants to restart, and as soon as that happens, it sits there on a blank "Windows" screen again and the installer never continues. If I reset the VM enough times it will eventually boot again but the installer doesn't remember where it was.

I've given up on Virtualbox for now and am now trying VMWare Player.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Lenovo G500
    CPU
    Intel Core i3-3120M
    Memory
    4GB
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    500GB Western Digital WD5000LPVT
    Mouse
    Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)