Not using all installed memory(RAM)

s00

New Member
Messages
18
I have 8GB of RAM installed on the locate system
but, the system can not uses this value.why?
12.jpg
 

My Computer

System One

  • OS
    8
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    dell 1510
    CPU
    i5
    Motherboard
    dell
    Memory
    4
    Graphics Card(s)
    1G
    Monitor(s) Displays
    15 led
    Hard Drives
    500

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Messages
4,664
Location
Belgrade , Serbia
Run msconfig.exe / boot / advanced options see if maximum memory is checked and if it is, uncheck it or set to amount of physical memory you have.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

s00

New Member
Messages
18
I did but the problem not solve
 

My Computer

System One

  • OS
    8
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    dell 1510
    CPU
    i5
    Motherboard
    dell
    Memory
    4
    Graphics Card(s)
    1G
    Monitor(s) Displays
    15 led
    Hard Drives
    500

s00

New Member
Messages
18
No one can help me???????????????????????????
 

My Computer

System One

  • OS
    8
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    dell 1510
    CPU
    i5
    Motherboard
    dell
    Memory
    4
    Graphics Card(s)
    1G
    Monitor(s) Displays
    15 led
    Hard Drives
    500

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Messages
4,664
Location
Belgrade , Serbia
Is that a 64 bit win8 ? If it is a 32 bit then it can not use more.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

s00

New Member
Messages
18
yes i installed os 8 x64
 

My Computer

System One

  • OS
    8
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    dell 1510
    CPU
    i5
    Motherboard
    dell
    Memory
    4
    Graphics Card(s)
    1G
    Monitor(s) Displays
    15 led
    Hard Drives
    500

N30

Closed as requested
Messages
18
Run the System Rating and see if it corrects it.

Also launch Task Manager and see what it says.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro Pack
    Computer type
    PC/Desktop
Top