What's new

No sound after waking from sleep mode in Windows 8

refg5r4

New Member
I'm getting no sound after resuming from S1 sleep mode in Windows 8 and the only way to fix this is to either physically unplug the audio cable and plug it back in or restart the computer. I tried the audio troubleshooter and it could not find any problems and there is nothing to fix. I need to reconnect the audio cable every time the computer wakes up from sleep unless I restart the computer. I have an EVGA X58 motherboard with a Realtek ALC889 audio chip. I'm using the latest R2.70 audio driver from EVGA which is the same version as on the Realtek website.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Show second system?
    No

Tee

New Member
I'm getting no sound after resuming from S1 sleep mode in Windows 8 and the only way to fix this is to either physically unplug the audio cable and plug it back in or restart the computer. I tried the audio troubleshooter and it could not find any problems and there is nothing to fix. I need to reconnect the audio cable every time the computer wakes up from sleep unless I restart the computer. I have an EVGA X58 motherboard with a Realtek ALC889 audio chip. I'm using the latest R2.70 audio driver from EVGA which is the same version as on the Realtek website.

I am having this exact same problem. I too, have recently upgraded to Windows 8 and updated my Bios. I also updated my Realtek drivers to the newest drivers. Oddly, I think my problem occurred after the updates. I do not think it was doing this using the Windows 8 stock driver. So it was either the new bios update or the Realtek driver (High Definition Driver (3.50) R2.70) update that introduced the problem. I may try rolling back the driver and see if the problem persists.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 64-bit
    System Manufacturer/Model
    Intel/Gigabyte/Award
    CPU
    Core 2 Duo
    Motherboard
    Gigabyte GA-8I945GZME-RH
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    ATi FirePro 2450 Quad-Display
    Sound Card
    Realtek ALC883 HD Audio
    Monitor(s) Displays
    (4) Microtek 19" 815c
    Occupation
    Certified Microsoft Engineer
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us kansas

Tee

New Member
UPDATE: 24 hours later, I can report that rolling back to the Windows 8 driver for my soundcard has cured the problem with the soundcard coming out of hibernation with no sound. I no longer have to unplug the jack and plug it back in to get sound. There must be a little glitch in the Realtek R2.70 drivers.

The downfall to this... no Realtek sound interface/gui, and no "stereo mix" recording source, so there is no way to record sound playing on your computer such as recording Youtube videos with Audacity. Bummer!

Bug Report submitted to Realtek.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 64-bit
    System Manufacturer/Model
    Intel/Gigabyte/Award
    CPU
    Core 2 Duo
    Motherboard
    Gigabyte GA-8I945GZME-RH
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    ATi FirePro 2450 Quad-Display
    Sound Card
    Realtek ALC883 HD Audio
    Monitor(s) Displays
    (4) Microtek 19" 815c
    Occupation
    Certified Microsoft Engineer
    Country Flag
    USA
    State/Region Flag
    us kansas

masquerain

New Member
Hi Tee,

This probably is a silly question, but how do I get Windows 8 to restore the original stock driver ?

Cheers,

masquerain
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
    System Manufacturer/Model
    self-built
    CPU
    AMD Athlon II X4 605e (2.30 GHz)
    Motherboard
    Gigabyte GA-790XTA-UD4
    Memory
    4 GB
    Graphics Card(s)
    MSI Radeon R5450 1GB
    Country Flag
    Netherlands

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top