• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

No audio output through HDMI port to TV


zainsyed

New Member
Posts
2
#1
Hi there, I'd really appreciate if this could work, the details of my system are as follows:

Dell XPS L502X
Nvidia GT 525M

I have downloaded the Realtek Drivers as mentioned here for the Windows 8 version, plug in the HDMI cable but still the output doesn't go to the TV but sound plays from the laptop speakers.

Earlier when I used this along with the Win 7 OS, it worked flawlessly. I don't know what the problem is. I've tried uninstalling the windows drivers and then installing Realtek drivers but still doesn't work.

Any help would be appreciated. I've attached the screenshots of device manager as well along with audio properties.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Release Preview 8400
    System Manufacturer/Model Number
    XPS L502X
    CPU
    i5 processor
    Memory
    4 Gb
    Graphics Card(s)
    NVidia 520M

zainsyed

New Member
Posts
2
#2
I've also tried downloading the ATI HDMI driver, I don't know why I don't have an ATI board anyway.. but from this site obviously it says no supporting device was found on the system.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Release Preview 8400
    System Manufacturer/Model Number
    XPS L502X
    CPU
    i5 processor
    Memory
    4 Gb
    Graphics Card(s)
    NVidia 520M

MikeFromHC

Member
Member
Posts
30
#3
Right click the sound icon in your tray, select "Playback devices", select your device (probably the name of the TV) and set it to default.

Note.
Leave it as the default as Windows will switch back to the computer speakers if the TV is off and back to the TV when you turn it on.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win 8 release canadate

namsilat

Member
Member
Posts
29
#4
I guess it's by design that when the audio is directed to TV, my computer loses its audio. Image someone watching a video streamed from the computer to TV, while I work on something else on the computer, is it possible to output audio to different sources simultaneously and separately?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro

obraf

New Member
Posts
4
#5
No problem with connecting PC to TV via HDMI

Hi. I have no problem connection my PC to my TV via HDMI. Good picture and sound. But if I want to play another UTube or similar, then there is a good picture, but no sound!
I then reinstall my Realtec drivers and all is good again. Until I want to use a second time.
I've tried re-booting both PC and TV, booting up PC with TV turned off and with TV turned on. To no avail.
I'm going bonkers.
I am using Windows 8.1 with Intel 2 Core E8500 CPU and 6GB memory.
Any useful suggestions will be gratefully received! :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64bit
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core2 Duo E8500 3016Ghz
    Motherboard
    Gigiabyte EP45-UD#LR
    Memory
    6GB
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 4300/4500 Series

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#6
Hi. I have no problem connection my PC to my TV via HDMI. Good picture and sound. But if I want to play another UTube or similar, then there is a good picture, but no sound!
I then reinstall my Realtec drivers and all is good again. Until I want to use a second time.
I've tried re-booting both PC and TV, booting up PC with TV turned off and with TV turned on. To no avail.
I'm going bonkers.
I am using Windows 8.1 with Intel 2 Core E8500 CPU and 6GB memory.
Any useful suggestions will be gratefully received! :)
HDMI audio is actually a function of the graphics drivers. Sounds like the Realtek audio and HDMI audio aren't communicating properly to switch back. Do you have the latest graphic drivers installed?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.

obraf

New Member
Posts
4
#7
Thanks for your response. Would "ATI Radeon HD 4300/4500 Series" be the graphic card I need to update?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64bit
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core2 Duo E8500 3016Ghz
    Motherboard
    Gigiabyte EP45-UD#LR
    Memory
    6GB
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 4300/4500 Series

obraf

New Member
Posts
4
#8
Hi popeye,
Yes, I've made sure I have the latest and correct ATI Radeon driver. Still nothing!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64bit
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core2 Duo E8500 3016Ghz
    Motherboard
    Gigiabyte EP45-UD#LR
    Memory
    6GB
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 4300/4500 Series

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#9
Well, that is a legacy card and may have issues with 8.1. All I got left is may run this then see what Windows installs at reboot, then re-install driver manually if necessary.

Display Driver Uninstaller Download version 13.4.0.0

What driver are you using BTW? I couldn't find any official 8.1 drivers for the 4300/4500 series graphic card.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.

obraf

New Member
Posts
4
#10
Thanks again popeye. I've got it all sussed now. I was installing a more recent Realtec driver but when I installed the correct one for my MB, it's all good.
Cheers.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64bit
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core2 Duo E8500 3016Ghz
    Motherboard
    Gigiabyte EP45-UD#LR
    Memory
    6GB
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon HD 4300/4500 Series

popeye

New Member
VIP Member
Guru
United States

Posts
3,090
#11
Thanks again popeye. I've got it all sussed now. I was installing a more recent Realtec driver but when I installed the correct one for my MB, it's all good.
Cheers.
That's good to hear. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V3 771G-6443
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer VA70_HC (U3E1)
    Memory
    8GB DDR3 PC3-12800 (800 MHz)
    Graphics Card(s)
    HD4000 + GeForce GT 730M
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    17" Generic PnP Display on Intel HD Graphics 4000
    Screen Resolution
    1600x900 pixels
    Hard Drives
    Samsung SSD 850 EVO 250 GB
    ADATA SSD SP900 128GB
    PSU
    90 watt brick
    Mouse
    Bluetooth
    Antivirus
    Comodo
    Other Info
    Asus RT-AC56R dual-band WRT router (Merlin firmware). Intel 7260.HMWWB.R dual-band ac wireless adapter.