• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved No album art in music library or Xbox Music!


Malickfan86

Member
Member
Posts
52
#1
Hi,

I recently migrated to Windows 8. My music collection stumbled along the way and I had to re-fetch artwork for a few albums in WMP. I also set it up in iTunes. My default app for MP3s is WMP. As you can see below, artwork only appears when in the folder view (which somewhat defeats the purpose of libraries in the first place). I'd prefer to sort them by artist, with album art displayed without a folder, as it should and as it did in Windows 7.

Album-1.jpg Album-2.jpg Album-3.jpg
Art appears in folder view but not artist or album view.

On a related note, I recently added many new MP3s to my collection. When I opened Xbox Music for the first time afterwards, it seemed to be downloading art to add it to my older albums, all of which have art. Then the process was somehow interrupted. I believe I closed the app. Then, when I opened it again, none of them had art.

I would very much appreciate your help!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro Pack x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    HP m6-1158ca
    CPU
    Intel i7-3632QM
    Motherboard
    HP 18A5
    Memory
    2 x 4096 DDR3-SDRAM
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000 / Radeon HD 7670M
    Sound Card
    IDT High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6-inch HD BrightView LED-backlit display
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Internal: Hitachi 1TB 5400RPM hard drive with HP ProtectSmart

    External: WD Passport 1TB with USB 3.0 / Seagate Barracuda 1TB 5400RPM with ULTRA Enclosure / Seagate Momentus 320GB 5400RPM with Sabrent Enclosure
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan
    Mouse
    Logitech M560
    Internet Speed
    DSL 25/10
    Browser
    Mozilla Firefox 33.0.2
    Antivirus
    Windows Defender / Malwarebytes Anti-Malware

Malickfan86

Member
Member
Posts
52
#2
Help please?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro Pack x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    HP m6-1158ca
    CPU
    Intel i7-3632QM
    Motherboard
    HP 18A5
    Memory
    2 x 4096 DDR3-SDRAM
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000 / Radeon HD 7670M
    Sound Card
    IDT High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6-inch HD BrightView LED-backlit display
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Internal: Hitachi 1TB 5400RPM hard drive with HP ProtectSmart

    External: WD Passport 1TB with USB 3.0 / Seagate Barracuda 1TB 5400RPM with ULTRA Enclosure / Seagate Momentus 320GB 5400RPM with Sabrent Enclosure
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan
    Mouse
    Logitech M560
    Internet Speed
    DSL 25/10
    Browser
    Mozilla Firefox 33.0.2
    Antivirus
    Windows Defender / Malwarebytes Anti-Malware

Coke Robot

New Member
Pro User
Gold Member
Posts
5,707
#3
Hmmm...

There are two suggestions that come to mind.

One is to uninstall Xbox Music and reinstall it, try it again. Make sure you're signed in with a Microsoft Account just to be safe.

The other is to use the "elder" version of Xbox Music, which is the Zune software. That is also pretty good at adding artist album covers, as well as letting you manually add in images or even search the Xbox Music Store for the album covers to paste them on there.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    AMD FX 8320
    Motherboard
    Crosshair V Formula-Z
    Memory
    16 gig DDR3
    Graphics Card(s)
    ASUS R9 270
    Screen Resolution
    1440x900
    Hard Drives
    1 TB Seagate Barracuda (starting to hate Seagate)
    x2 3 TB Toshibas
    Windows 8.1 is installed on a SanDisk Ultra Plus 256 GB
    PSU
    OCZ 500 watt
    Case
    A current work in progres as I'll be building the physical case myself. It shall be fantastic.
    Cooling
    Arctic Cooler with 3 heatpipes
    Keyboard
    Logitech K750 wireless solar powered keyboard
    Mouse
    Microsoft Touch Mouse
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender, but I might go back on KIS 2014

Malickfan86

Member
Member
Posts
52
#4
It seems to be a problem with MP3 thumbnails: I think that's what both issues have in common. All of my music has assigned art in both WMP and iTunes, but in Mp3tag only about half of my albums do. However none of them appear when arranging my library by artist or by album. I have also tried modifying the registry without success.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro Pack x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    HP m6-1158ca
    CPU
    Intel i7-3632QM
    Motherboard
    HP 18A5
    Memory
    2 x 4096 DDR3-SDRAM
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000 / Radeon HD 7670M
    Sound Card
    IDT High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6-inch HD BrightView LED-backlit display
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Internal: Hitachi 1TB 5400RPM hard drive with HP ProtectSmart

    External: WD Passport 1TB with USB 3.0 / Seagate Barracuda 1TB 5400RPM with ULTRA Enclosure / Seagate Momentus 320GB 5400RPM with Sabrent Enclosure
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan
    Mouse
    Logitech M560
    Internet Speed
    DSL 25/10
    Browser
    Mozilla Firefox 33.0.2
    Antivirus
    Windows Defender / Malwarebytes Anti-Malware

Malickfan86

Member
Member
Posts
52
#5
I played around with Mp3tag (meaning I did nothing significant), opened WMP, refreshed my library a few times, changed the arrangement to artist, to discover that 10 of my 981 albums now had art, so I went to an album without art, clicked properties, changed the default program to Windows Media Player, and watched in amazement as all of my art for all of my albums began to appear. This problem is solved. Thanks for your help!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro Pack x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    HP m6-1158ca
    CPU
    Intel i7-3632QM
    Motherboard
    HP 18A5
    Memory
    2 x 4096 DDR3-SDRAM
    Graphics Card(s)
    Intel HD Graphics 4000 / Radeon HD 7670M
    Sound Card
    IDT High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    15.6-inch HD BrightView LED-backlit display
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Internal: Hitachi 1TB 5400RPM hard drive with HP ProtectSmart

    External: WD Passport 1TB with USB 3.0 / Seagate Barracuda 1TB 5400RPM with ULTRA Enclosure / Seagate Momentus 320GB 5400RPM with Sabrent Enclosure
    Cooling
    Cooler Master NotePal X-Slim Ultra-Slim Laptop Cooling Pad with 160mm Fan
    Mouse
    Logitech M560
    Internet Speed
    DSL 25/10
    Browser
    Mozilla Firefox 33.0.2
    Antivirus
    Windows Defender / Malwarebytes Anti-Malware

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)