• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

New Laptop 99% Disk ~50% Memory at all times


paperfrog

New Member
Posts
4
#1
I've just purchased this stupid piece of junk and it's always at 99% disk, which makes it run like, well, a stupid piece of junk. It has decent specs (it's an asus tp550ld, with i7-4500U, and 8 gb of 1600 MHz ram, and a GeForce 820m), but struggles to do the simplest of tasks, such as opening new pages on browsing tabs, and even typing this out right now is a bit laggy. I bought this thing to play the odd game or two when I'm away from my desktop, but that's not really fun when you're on the lowest settings of Starcraft II and you're at 5 fps (notebookcheck.net says I should be getting 68.9 on medium)

6odNipL.jpg
I've tried:

Uninstalling AVG
Disabling auto updates
Virus/malware check

I've considered trying:

Ripping this OS off of here and loading my own Win 8. It doesn't seem to have a bunch of bloatware on it but I don't know. I'd rather not do this as I spent a few hours setting this up/installing a few games last night.

Thanks for any help!

Frog
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Asus TP550 LD
    CPU
    i7-4500u
    Motherboard
    unknown
    Memory
    8 gb ddr3 1600 mhz
    Graphics Card(s)
    geforce 820M
    Browser
    chrome/IE/FFox
    Antivirus
    avg, malwarebytes

broe23

Retired from the grind
VIP Member
Pro User
Central IL

Posts
3,468
#2
You need to use SysInternals Process Explorer, to find the sub-process that is the problem. Process Explorer
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Mint 17.2
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite C850D-st3nx1
    CPU
    AMD E1-1200 APU with Radeon (tm) HD Graphics 1.40 GHZ
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon™ HD 7310 Graphics
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    LCD
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Crucial M500 240GB SSD
    Mouse
    Logitech M525
    Internet Speed
    45/6 - ATT U-Verse
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    None needed. It is Linux.
    Other Info
    Arris NVG589 Gateway; Router - Cisco RV320; Switch - Netgear GS108 8-Port Switch & Trendnet TEG-S50g 5-Port Switch; Access Points - Engenius ECB350, Trendnet TEW-638APB; NAS - Lenovo ix2-4; Printer - Brother HL-2280DW; Air Print Server - Lantronix XPrintServer

    A/V UPS - Tripp-Lite Smart 1500LCD 1500 Va/900 W.

caperjack

Just the Janitor
VIP Member
Guru
Posts
2,627
#3
hi, in taskmanger click on the startup tab and post a screen shot with it open ,or just disable all the apps you don't want running at startup
 

My Computer

System One

  • OS
    win8.1.1 enterprise
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Hinze57
    CPU
    AMD FX 6100 6core 3.30gHz
    Motherboard
    gigibyte ga-78lmy-s2p
    Memory
    4gig ddr3
    Graphics Card(s)
    Radon hd5000 Series
    Sound Card
    onboard realtek hd
    Monitor(s) Displays
    19" viewsonic/ 22"Samsung
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    128gig ssd Kingston
    80gig WD 10000 rpm spinner
    Case
    micro
    Keyboard
    microsoft curve 200
    Mouse
    Logitech wireless M215
    Internet Speed
    high speed 20
    Browser
    ie 11
    Antivirus
    windows defender
    Other Info
    updated enterprise apr 2/14

paperfrog

New Member
Posts
4
#4
I'm not entirely sure what just happened, but as soon as I downloaded this thing my Disk went back to 0-5%. It was almost as if it was afraid of being found -_-
low usage.jpg
Thanks for the help that I'm sure you would've provided though. Do you have any theories as to why this went back to normal after ~10 hours of being 99%?

I'll keep an eye on it.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Asus TP550 LD
    CPU
    i7-4500u
    Motherboard
    unknown
    Memory
    8 gb ddr3 1600 mhz
    Graphics Card(s)
    geforce 820M
    Browser
    chrome/IE/FFox
    Antivirus
    avg, malwarebytes

MilesAhead

Eclectician
VIP Member
Pro User
Posts
2,130
#5
Do you have WMP set to share files over the network? Sometimes this can cause it to scan the HD endlessly looking for media files to catalog. The other likely culprit is file indexing.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.0 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satelite C55D-A Laptop
    CPU
    AMD EI 1200
    Memory
    4 gb DDR3
    Graphics Card(s)
    Raedon 340 MB dedicated Ram
    Monitor(s) Displays
    Built in
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    640 GB (spinner) Sata II
    Keyboard
    Built in
    Mouse
    Touch pad

paperfrog

New Member
Posts
4
#6
I've disabled both WMP network sharing and Windows search, hopefully that prevents this from happening again.

Cheers guys, thanks

EDIT: Uh, after a reboot it came back. This time it's not staying consistently at 99% though, but rather jumping up there and coming back down, then going back up.

What should I be looking for in process explorer?
high again.png
EDIT 2:
I tried playing Starcraft II and received an error message stating "your computer is low on memory. to restore enough memory for programs to work correctly, save your files and then close or restart all open programs."
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Asus TP550 LD
    CPU
    i7-4500u
    Motherboard
    unknown
    Memory
    8 gb ddr3 1600 mhz
    Graphics Card(s)
    geforce 820M
    Browser
    chrome/IE/FFox
    Antivirus
    avg, malwarebytes

MilesAhead

Eclectician
VIP Member
Pro User
Posts
2,130
#7
Is the HD an SSD? Maybe the deleted file cleanup or Trim isn't working right.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.0 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satelite C55D-A Laptop
    CPU
    AMD EI 1200
    Memory
    4 gb DDR3
    Graphics Card(s)
    Raedon 340 MB dedicated Ram
    Monitor(s) Displays
    Built in
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    640 GB (spinner) Sata II
    Keyboard
    Built in
    Mouse
    Touch pad

paperfrog

New Member
Posts
4
#8
No, unfortunately it's just an HDD. I wanted to get one that was an SSD/HDD hybrid but I just couldn't find one that had everything I wanted.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Asus TP550 LD
    CPU
    i7-4500u
    Motherboard
    unknown
    Memory
    8 gb ddr3 1600 mhz
    Graphics Card(s)
    geforce 820M
    Browser
    chrome/IE/FFox
    Antivirus
    avg, malwarebytes

MilesAhead

Eclectician
VIP Member
Pro User
Posts
2,130
#9

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.0 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satelite C55D-A Laptop
    CPU
    AMD EI 1200
    Memory
    4 gb DDR3
    Graphics Card(s)
    Raedon 340 MB dedicated Ram
    Monitor(s) Displays
    Built in
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    640 GB (spinner) Sata II
    Keyboard
    Built in
    Mouse
    Touch pad

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)