What's new

Lost my BIOS key

ICit2lol

New Member
Member
Have a Toshiba L550 Pro Satellite and all of a sudden have lost the ability to get into my BIOS settings have tried the F2 key Esc and DEL and I cannot even use F8 for safe mode.

Was working yesterday so am a bit perplexed by this.

Any ideas please?
 

My Computer

System One

  • OS
    8 Pro desk 1 (SB) 7 Home desk 2 (IB) 8 Pro Lap 1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Own build X 2 Desk X 1 Lap X 2
    CPU
    i5 2500 & i5 3570K
    Motherboard
    Gigabyte GA_H67UD3H-B3 & Asus P8Z77-V
    Memory
    8GB (1333) 8GB 2400 set 1866
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX 650 X 2
    Sound Card
    Xonar DG X 2
    Monitor(s) Displays
    Philips 24" (SB) Benq 24" (IB)
    Hard Drives
    Samsung 840 X 2 830 X 1
    PSU
    Corsair HX 650 & HX 1050
    Case
    Coolermaster Centurion 2 & HAF XM
    Cooling
    Air (SB) LC (IB)
    Keyboard
    M6980X X 2 (laser)M$ Sidewinder X4 & Sidewinder X6 (IB)
    Mouse
    Gigabyte M6980 X X 2 (laser)
    Internet Speed
    ADSL2
    Browser
    Google
    Antivirus
    Kaspersky ISS
    Other Info
    Two other machines Toshiba L550 Sat i5 CPU running 8GB RAM and Windows 8 Pro 64bit OS.
    Toshiba A200Celeron 4GB Win7 64bit
Try Advanced Startup in computer settings.
Troubleshoot.
UEFI Firmware settings.
Enable boot menu to activate F 12 key.

SUNP0001.JPG
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Gateway
    CPU
    AMD K140 Cores 2 Threads 2 Name AMD K140 Package Socket FT1 BGA Technology 40nm
    Motherboard
    Manufacturer Gateway Model SX2110G (P0)
    Memory
    Type DDR3 Size 8192 MBytes DRAM Frequency 532.3 MHz
    Graphics Card(s)
    ATI AMD Radeon HD 7310 Graphics
    Sound Card
    AMD High Definition Audio Device Realtek High Definition Audio USB Audio Device
    Monitor(s) Displays
    Name 1950W on AMD Radeon HD 7310 Graphics Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x76
    Screen Resolution
    Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x768 pixels
    Hard Drives
    AMD K140
    Cores 2
    Threads 2
    Name AMD K140
    Package Socket FT1 BGA
    Technology 40nm
    Specification AMD E1-1200 APU with Radeon HD Graphics
    Family F
    Extended Family 14
    Model 2
    Extended Model 2
    Stepping 0
    Revision ON-C0
    Instruction
    Browser
    Opera 24.0
    Antivirus
    Avast Internet Security

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
When I had the Asus laptop and fast boot was on, I could hit the escape key really quick and it would bring up boot options menu, I could get into BIOS from there. Then you can set the F2 showing to 2 seconds, you may have set it to Zero accidentally.

You should be able to use advanced start settings to get into the BIOS from within Windows 8 though.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
Some people have no problems getting into the BIOS even with fast start enabled others don't. It might be somewhat hardware dependant, if your PC is rather speedy that might make it harder to get in. The pain in the but starts when you can't actually boot into Windows to access the advanced start settings. Then your in a pickle so to speak. One annoyance for me is that F8 on my ASUS desktop boards is the BIOS boot menu. I almost always seem to end up in the wrong menu especially when I'm trying to access the Windows F8 menu. I have hibernation disabled from the command line on all my PC's and this in effect also disables the Windows fast startup. I don't use sleep or hibernate so I turn them off and kill the hyberfil.sys file. it's just a personal preference of mine.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

ICit2lol

New Member
Member
Thanks fort the replies I am going to work through them and see what happens. I don't remember setting the BIOS when I put 8 on this machine and I have high performance set up in the power settings.

Now one is for sure it has been a funny machine since I bought it as the screen brightness has always worked in reverse for some reason ie set it to dim and it goes bright as and vice versa so maybe it has something to do with the power settings??
 

My Computer

System One

  • OS
    8 Pro desk 1 (SB) 7 Home desk 2 (IB) 8 Pro Lap 1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Own build X 2 Desk X 1 Lap X 2
    CPU
    i5 2500 & i5 3570K
    Motherboard
    Gigabyte GA_H67UD3H-B3 & Asus P8Z77-V
    Memory
    8GB (1333) 8GB 2400 set 1866
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX 650 X 2
    Sound Card
    Xonar DG X 2
    Monitor(s) Displays
    Philips 24" (SB) Benq 24" (IB)
    Hard Drives
    Samsung 840 X 2 830 X 1
    PSU
    Corsair HX 650 & HX 1050
    Case
    Coolermaster Centurion 2 & HAF XM
    Cooling
    Air (SB) LC (IB)
    Keyboard
    M6980X X 2 (laser)M$ Sidewinder X4 & Sidewinder X6 (IB)
    Mouse
    Gigabyte M6980 X X 2 (laser)
    Internet Speed
    ADSL2
    Browser
    Google
    Antivirus
    Kaspersky ISS
    Other Info
    Two other machines Toshiba L550 Sat i5 CPU running 8GB RAM and Windows 8 Pro 64bit OS.
    Toshiba A200Celeron 4GB Win7 64bit

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
I've seen quit a few complaints about not being able to access the Windows F8 menu during boot up. I can't say as I've seen a common theme as to a cause though. Having or not having a UEFI BIOS might be a determining factor?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

ICit2lol

New Member
Member
Yes Alpha mine is the old variety BIOS and since then it works sometimes sometimes not. When I can get in I cannot find any ref other than quick boot.
 

My Computer

System One

  • OS
    8 Pro desk 1 (SB) 7 Home desk 2 (IB) 8 Pro Lap 1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Own build X 2 Desk X 1 Lap X 2
    CPU
    i5 2500 & i5 3570K
    Motherboard
    Gigabyte GA_H67UD3H-B3 & Asus P8Z77-V
    Memory
    8GB (1333) 8GB 2400 set 1866
    Graphics Card(s)
    NVidia GTX 650 X 2
    Sound Card
    Xonar DG X 2
    Monitor(s) Displays
    Philips 24" (SB) Benq 24" (IB)
    Hard Drives
    Samsung 840 X 2 830 X 1
    PSU
    Corsair HX 650 & HX 1050
    Case
    Coolermaster Centurion 2 & HAF XM
    Cooling
    Air (SB) LC (IB)
    Keyboard
    M6980X X 2 (laser)M$ Sidewinder X4 & Sidewinder X6 (IB)
    Mouse
    Gigabyte M6980 X X 2 (laser)
    Internet Speed
    ADSL2
    Browser
    Google
    Antivirus
    Kaspersky ISS
    Other Info
    Two other machines Toshiba L550 Sat i5 CPU running 8GB RAM and Windows 8 Pro 64bit OS.
    Toshiba A200Celeron 4GB Win7 64bit

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
If you are referring to the fast startup I mentioned earlier, its a Windows feature not a BIOS feature. http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html?ltr=F
The BIOS quick boot option lets the BIOS skip some checks it would normally do and boot up faster. It may also skip showing you the press this key to enter the BIOS screen. Turning it off usually only adds a second or two to your POST time.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

Gman82

New Member
Have a Toshiba L550 Pro Satellite and all of a sudden have lost the ability to get into my BIOS settings have tried the F2 key Esc and DEL and I cannot even use F8 for safe mode.

Was working yesterday so am a bit perplexed by this.

Any ideas please?
I have the same problem on my Acer aspire 5720 the options come on the bottom of screen during boot but then brings me to please enter CURRENT password after I select setup option to boot into bios
 

My Computer

System One

  • OS
    Xp
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba

TechnoMage

Active Member
Power User
In the topic header, you said that you lost your BIOS Key. ??? Does that mean that you have to type in the key to the BIOS every time you boot up your Laptop?
What a PITA that can be, and worse when that info in the BIOS gets corrupted somehow. That can happen with a failing CMOS battery.

I've had similar things happen to my own BIOS, even though I've never set a Log In Key. I just remove all power from my PC, then take out both the Main Battery and the CMOS battery and leave them out for about 30 minutes. Then replace the CMOS battery, preferably with a NEW one. Then replace the main battery and PSU/Charger. Then when booting up again, go into the BIOS and reset time and date, etc.
That almost always solves the problem.
I'm a PC Tech, so I'm pretty used to solving BIOS problems.
TM :cool:
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-8.1/Pro/64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Made
    CPU
    AMD 8 Core
    Motherboard
    Gigabyte, Ultra Durable, GA-970A-DSP3
    Memory
    Crucial, 8GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 5450 (2 GB)
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    24" LG
    Hard Drives
    Sandisk, SSD 120GB, 8TB Seagate backup drive
    PSU
    Antec Earthwatts, 650
    Case
    Pac-Man Case
    Keyboard
    HP Professional
    Mouse
    GearHead Wireless
    Internet Speed
    5 Meg
    Browser
    Firefox
    Other Info
    Using Classic Shell on Win-8.1 /pro/64

Bree

Member
VIP Member
Member
In the topic header, you said that you lost your BIOS Key. ??? Does that mean that you have to type in the key to the BIOS every time you boot up your Laptop?
The topic was posted in 2013, and no, it just meant that the OP had lost the ability to get into the bios by pressing the F2 key at start up.

And as others have pointed out, this was due to having Fast Start up enabled in Windows.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    8.1
    System Manufacturer/Model
    Hyper-V

MGhee

Member
Member
I have read the thread a few times and I'm not sure the OP (2013) lost a bios password or if fast start is the issue... I don't know.

As far as Gman82, if it's a forgotten bios password, reading thru the Acer forums a bit, the above trick may or may not work... if not, it appears the Acer forum help can't offer assistance with lost passwords due to possibility of theft, so they suggest to call an Acer service center in your area.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo G50-45
    CPU
    AMD A6-6310
    Memory
    12GB
    Monitor(s) Displays
    15" Laptop Display, 32" Samsung HDTV
    Internet Speed
    SLOW (4 Mbps)

Bree

Member
VIP Member
Member
I have read the thread a few times and I'm not sure the OP (2013) lost a bios password or if fast start is the issue... I don't know.
From the OP's initial post, they couldn't get into the bios using the F2 key at start up...
Have a Toshiba L550 Pro Satellite and all of a sudden have lost the ability to get into my BIOS settings have tried the F2 key Esc and DEL and I cannot even use F8 for safe mode.
I have a similar Toshiba model, the L750, and I can assure you that turning on Fast Startup in Windows will bypass the bios screen where you could have pressed those keys at start up. This is because Fast Startup is a form of hibernation, resuming from any form of hibernation is a warm startup and skips that initial bios flash screen. The only way to see it (and be able to press F2) is a full startup from cold.
 

My Computers

System One System Two

  • OS
    8.1
    System Manufacturer/Model
    Hyper-V

TechnoMage

Active Member
Power User
Thank you Bree. Now I have a better understanding of just what's going on. I didn't realize though, that the thread is that old.
I hope the OP has solved his problem long before now.
TM :cool:
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-8.1/Pro/64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Made
    CPU
    AMD 8 Core
    Motherboard
    Gigabyte, Ultra Durable, GA-970A-DSP3
    Memory
    Crucial, 8GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 5450 (2 GB)
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    24" LG
    Hard Drives
    Sandisk, SSD 120GB, 8TB Seagate backup drive
    PSU
    Antec Earthwatts, 650
    Case
    Pac-Man Case
    Keyboard
    HP Professional
    Mouse
    GearHead Wireless
    Internet Speed
    5 Meg
    Browser
    Firefox
    Other Info
    Using Classic Shell on Win-8.1 /pro/64

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 4)

Top