• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Lenovo laptop fan not working with system?


Posts
14
#1
So just few days ago i was playing with my laptop and it got really slow, I though it might be programs I've had opened or something but I just noticed something

My fan doesn't seem to work when my CPU needs it, i used core-temp and the temperatures are at something like 80C and it feels much hotter than usual, however when i use the battery management to clear out the dust, the fan seems to work

I tried to install tpfancontrol but it gave me a winio.sys error, after some googling, it seems this is the program that allows communication between the hardware and the system.

Im running on windows 8 on a lenovo laptop g500, and it seems my fan works, but can't communicate with my system when it needs it, so anyone got suggestions?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
    Computer type
    Laptop

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
#2
There should be two major power settings that affect the Fan - In your Advanced Power Options for the Power Scheme you are using, there are only 2 choices "Active" and Passive" - Passive means no fan, active means Fan. Basically all laptops shut the fan OFF when unplugged and ON when plugged in. but you can adjust the settings, because any settings in the Power Block supercede any settings from 3rd party programs.

fanactive.png

If you open your Advanced Power Settings, you will see separate options for the Cooling Policy for "Battery" and "Power" - Choose Active for Both and then your 3rd party program should run the fan when it needs to, otherwise, the fan is basically shut off, and the 3rd party program is doing nothing because for all intents and purposes, there is no fan.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.