What's new

Icons are missing

Teeotsa

Member
Hey there! Well, i have a problem. All my system icons are missing for some reason...

Did sfc/scannow and no results. It just reverted my tweaks, that's it.

Could someone help me? I don't want to reinstall my Windows :cry:

1637174669440.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Hello. :)

You could see if rebuilding the icon cache using an option in the tutorial below may fix it for you if it's just a glitch. The methods still work in Windows 8.1.

 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus XI Formula Z390
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    2 x Samsung Odyssey G7 27"
    Screen Resolution
    2560x1440
    Hard Drives
    1TB Samsung 970 EVO Plus M.2,
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master 3
    Internet Speed
    1 Gb/s Download and 35 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB8200 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

Teeotsa

Member
Hello. :)

You could see if rebuilding the icon cache using an option in the tutorial below may fix it for you if it's just a glitch. The methods still work in Windows 8.1.

Hey, im sorry but didn't work for me. Still same results as shown above
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂

Teeotsa

Member
Okay, i had to reinstall my Windows. There was nothing else to do. I hate this "bug", this has happend to me before. I'll do some research now... :(
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂

TechnoMage

Active Member
Power User
There is a User Option to "Show Icons".
Right Click on desktop, , click on View, then the bottom option in the list is "Show Desktop Icons".
You can either elect to Show the Icons, or NOT to show the icons, by either Checking or UN-checking the little box.
It's all under the operator's control. NO need for fancy programs, or to re-install Windows.

TM :cool:
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-8.1/Pro/64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Made
    CPU
    AMD 8 Core
    Motherboard
    Gigabyte, Ultra Durable, GA-970A-DSP3
    Memory
    Crucial, 8GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 5450 (2 GB)
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    24" LG
    Hard Drives
    Sandisk, SSD 120GB, 8TB Seagate backup drive
    PSU
    Antec Earthwatts, 650
    Case
    Pac-Man Case
    Keyboard
    HP Professional
    Mouse
    GearHead Wireless
    Internet Speed
    5 Meg
    Browser
    Firefox
    Other Info
    Using Classic Shell on Win-8.1 /pro/64

Teeotsa

Member
There is a User Option to "Show Icons".
Right Click on desktop, , click on View, then the bottom option in the list is "Show Desktop Icons".
You can either elect to Show the Icons, or NOT to show the icons, by either Checking or UN-checking the little box.
It's all under the operator's control. NO need for fancy programs, or to re-install Windows.

TM :cool:
Ah i tried it, didn't work. No worries tho, reinstalled windows
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂
*cough* Not that zero security could be a factor.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1, Windows 7 Ultimate, Windows 10, Linux Mint and more
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    AMD 3800X, Intel 6900K
    Motherboard
    X99 E-WS USB 3.1, CROSSHAIR HERO VIII
    Memory
    128 GB CORSAIR DOMINATOR, 32 GB TEAM GROUP T FORCE
    Graphics Card(s)
    NVIDIA 1070, SAPPHIRE RX 590 NITRO+
    Sound Card
    ONBOARD
    Monitor(s) Displays
    SAMSUNG 32"
    Screen Resolution
    4K
    Hard Drives
    :::GRINS::: SERIOUSLY?
    PSU
    CORSAIR 1000 W PLATINUM
    Case
    THERMAL TAKE / AZZA
    Cooling
    NOCTUA / CM
    Keyboard
    LOGITECH PRODIGY
    Mouse
    LOGITECH
    Internet Speed
    1 GBs
    Browser
    FIREFOX
    Antivirus
    KASPERSKY
    Other Info
    PC builder. Own a dozen PCs / built hundreds. All of us have a lot to learn. Some of us stand to learn more than others and those who think they know the most generally know the least. I'm here to learn and pass on what little I know.

Teeotsa

Member
*cough* Not that zero security could be a factor.
Probs isn't. Same thing happend to my Windows 8.1 tablet (Fully updated and no tweaks)...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂
strange. No probs w 8.1 here and all is updated. Perhaps it has something to do with your user account settings.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1, Windows 7 Ultimate, Windows 10, Linux Mint and more
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    AMD 3800X, Intel 6900K
    Motherboard
    X99 E-WS USB 3.1, CROSSHAIR HERO VIII
    Memory
    128 GB CORSAIR DOMINATOR, 32 GB TEAM GROUP T FORCE
    Graphics Card(s)
    NVIDIA 1070, SAPPHIRE RX 590 NITRO+
    Sound Card
    ONBOARD
    Monitor(s) Displays
    SAMSUNG 32"
    Screen Resolution
    4K
    Hard Drives
    :::GRINS::: SERIOUSLY?
    PSU
    CORSAIR 1000 W PLATINUM
    Case
    THERMAL TAKE / AZZA
    Cooling
    NOCTUA / CM
    Keyboard
    LOGITECH PRODIGY
    Mouse
    LOGITECH
    Internet Speed
    1 GBs
    Browser
    FIREFOX
    Antivirus
    KASPERSKY
    Other Info
    PC builder. Own a dozen PCs / built hundreds. All of us have a lot to learn. Some of us stand to learn more than others and those who think they know the most generally know the least. I'm here to learn and pass on what little I know.

Teeotsa

Member
Perhaps it has something to do with your user account settings.
Which settings? I'd like to know... "Show Desktop icons" was always ticked so which settings? :rofl:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂
If you dig deep enough I'm sure you'll find them. If not then you either have them turned off, or, you inadvertently eliminated them, OR you had a security issue of some sort that resulted in the removal of your desktop icons. Security issues are not merely virus and malware related. Sometimes bad code can mess things up. Sometimes there are conflicts. Even Microsoft messes up (which, to some extent, is why I don't blame you for your reluctance to do updates). Anyway, it looks as though I called it. Eventually failure to do updates can result in it coming back on you and biting you in the hinder parts. :really: Seems you were well past due for a new install anyway so I'm glad you fixed it. The fact that the same thing happened to you on a separate device points to your Microsoft account. Uh, didn't you mention that you liked to hack software? Enjoy your user experience.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1, Windows 7 Ultimate, Windows 10, Linux Mint and more
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    ASUS
    CPU
    AMD 3800X, Intel 6900K
    Motherboard
    X99 E-WS USB 3.1, CROSSHAIR HERO VIII
    Memory
    128 GB CORSAIR DOMINATOR, 32 GB TEAM GROUP T FORCE
    Graphics Card(s)
    NVIDIA 1070, SAPPHIRE RX 590 NITRO+
    Sound Card
    ONBOARD
    Monitor(s) Displays
    SAMSUNG 32"
    Screen Resolution
    4K
    Hard Drives
    :::GRINS::: SERIOUSLY?
    PSU
    CORSAIR 1000 W PLATINUM
    Case
    THERMAL TAKE / AZZA
    Cooling
    NOCTUA / CM
    Keyboard
    LOGITECH PRODIGY
    Mouse
    LOGITECH
    Internet Speed
    1 GBs
    Browser
    FIREFOX
    Antivirus
    KASPERSKY
    Other Info
    PC builder. Own a dozen PCs / built hundreds. All of us have a lot to learn. Some of us stand to learn more than others and those who think they know the most generally know the least. I'm here to learn and pass on what little I know.

Teeotsa

Member
Uh, didn't you mention that you liked to hack software?
Ah i don't remember mentioning that... Maybe you mean "game hacking"?
fact that the same thing happened to you on a separate device points to your Microsoft account.
🤨?

Still running out-dated version of Windows 8.1.
Won't update. Before my icons went missing, i tried to install C++ Runtimes but i cancelled the installation. So, maybe because of that my icons went missing?😂
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    3rd Gen Intel CPU
    Memory
    HyperX Fury DDR3 2x4GB 1866MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 2500
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster 720N
    Screen Resolution
    1280x1024
    Hard Drives
    Kingston A400 240GB
    1TB SEAGATE HDD
    Internet Speed
    ~ 6 Mb/s (Enough for me)
    Browser
    Google Chrome 96, Internet Explorer 11, Firefox 93.0
    Antivirus
    No third-party Antivirus software is installed on my system.
    Other Info
    I don't update my installation of Windows. I find it unnecessary.
    Also, i've disabled Windows Defender and Windows Firewall because i don't need them!😂

TechnoMage

Active Member
Power User
Maybe it's time for some C-4. That solves a multitude of problems.

Happy Holidays!
:cool:
 

My Computer

System One

  • OS
    Win-8.1/Pro/64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Made
    CPU
    AMD 8 Core
    Motherboard
    Gigabyte, Ultra Durable, GA-970A-DSP3
    Memory
    Crucial, 8GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 5450 (2 GB)
    Sound Card
    On Board
    Monitor(s) Displays
    24" LG
    Hard Drives
    Sandisk, SSD 120GB, 8TB Seagate backup drive
    PSU
    Antec Earthwatts, 650
    Case
    Pac-Man Case
    Keyboard
    HP Professional
    Mouse
    GearHead Wireless
    Internet Speed
    5 Meg
    Browser
    Firefox
    Other Info
    Using Classic Shell on Win-8.1 /pro/64

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top