What's new

Solved I installed fonts, now system fonts bad.

jblo

New Member
Short story, I installed a boatload of fonts and chose not to replace any duplicate fonts. They installed ok and I was able to use them.

Then I restarted and they system fonts have all changed. Many use symbols instead of letters. This makes some functions impossible. It even effects most installed apps in some way or another.

I've tried using the "reset defaults", "restore a point" and a bunch of other suggestions from this site and others. I'm sure someone out there knows the fix. There are some suggestions to select "box color" them choose "list items-font". I've been unable to find that function on my system (8.1).

I've attached a screenshot that may point someone to a solution.

Thanks for any help.
 

Attachments

  • screen.jpg
    screen.jpg
    52.6 KB · Views: 32

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1

hydranix

New Member
Member
Either download or create this .reg file. Then merge it with your registry and logout and login to your user profile. (or reboot the computer)
Download
Contents:
Code:
Windows Registry Editor Version 5.00


[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics]
"BorderWidth"="-15"
"CaptionFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,00,\
  00,00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"CaptionHeight"="-330"
"CaptionWidth"="-330"
"IconFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,00,00,\
  00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"IconTitleWrap"="1"
"MenuFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,00,00,\
  00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"MenuHeight"="-285"
"MenuWidth"="-285"
"MessageFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,00,\
  00,00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"ScrollHeight"="-255"
"ScrollWidth"="-255"
"Shell Icon Size"="32"
"SmCaptionFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,\
  00,00,00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"SmCaptionHeight"="-330"
"SmCaptionWidth"="-330"
"StatusFont"=hex:f4,ff,ff,ff,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,90,01,00,00,\
  00,00,00,01,00,00,05,00,53,00,65,00,67,00,6f,00,65,00,20,00,55,00,49,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
  00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"PaddedBorderWidth"="-60"
"AppliedDPI"=dword:00000060
"IconSpacing"="-1130"
"IconVerticalSpacing"="-1130"
"MinAnimate"="0"
 

My Computer

System One

  • OS
    Kernel 4.x
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    i5 3570K
    Motherboard
    P8Z77-V LK
    Memory
    G.skill Ripjaw Z 2133MHz 9-11-10-28
    Graphics Card(s)
    GTX770 4GB Dual BIOS
    Sound Card
    Audigy 4 Pro
    Monitor(s) Displays
    32" SAMSUNG HDTV
    Screen Resolution
    1920x1080 progressive
    Hard Drives
    10TB total
    3 RAID arrays
    3 single disks
    PSU
    Corsair HX750
    Case
    Corsair R400
    Cooling
    Corsair H100
    Keyboard
    Logitech G510
    Mouse
    Logitech G5
    Internet Speed
    ~900mbps (~115MB/s) down, ~10mbps(~1.5MB/s) up
    Browser
    Firefox & Chromium
    Antivirus
    Common Sense

lifetec

New Member
Power User

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    self build
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750 @ 2.67GHz
    Motherboard
    Asrock P55 Pro
    Memory
    DDR3 Team--Elite-1333 8 gb
    Graphics Card(s)
    Sapphire R9 280x
    Sound Card
    Realtek Alc 855
    Monitor(s) Displays
    Acer V233H
    Screen Resolution
    1920 x 1020
    Hard Drives
    Samsung evo 850 SSd
    Seagate ST 320 gb
    Samsung HD 750 gb
    Seagate ST 3000gb
    PSU
    OCZ Stealth 600 watt
    Case
    Antec 300
    Mouse
    Speedlink Ledos and Nexus

jblo

New Member
Lifetec,

The link worked. For anyone reading this with the same problem...

The reset alone did not work. I was able to download the default windows 8 fonts. Some sites say you can drag and drop them to the font folder. That didn't work for me. You have to right click the font and select install. With almost 90 fonts it takes awhile. I found you can do 10 to 15 at a time.

As I installed them, I could see the screens fixing themselves.

I believe I caused this problem by installing too many fonts.

Thanks much for the help.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1

lifetec

New Member
Power User
Great, if the problem stays away could you set this thread as solved.
So that other user with similiar problems also could benefit from it.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    self build
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750 @ 2.67GHz
    Motherboard
    Asrock P55 Pro
    Memory
    DDR3 Team--Elite-1333 8 gb
    Graphics Card(s)
    Sapphire R9 280x
    Sound Card
    Realtek Alc 855
    Monitor(s) Displays
    Acer V233H
    Screen Resolution
    1920 x 1020
    Hard Drives
    Samsung evo 850 SSd
    Seagate ST 320 gb
    Samsung HD 750 gb
    Seagate ST 3000gb
    PSU
    OCZ Stealth 600 watt
    Case
    Antec 300
    Mouse
    Speedlink Ledos and Nexus

jblo

New Member
Temporarily fixed, but returns.

lifetec,

Sounds like you know your stuff. Indeed, when I reboot, all the fonts go wacky again. I can reinstall them for a temporary fix, but they return to bad on a restart.

It sounds like you suspected this would happen when you said "if the problem stays away".

Any idea how to MAKE it stay away?

Thanks, again.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1

lifetec

New Member
Power User

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    self build
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750 @ 2.67GHz
    Motherboard
    Asrock P55 Pro
    Memory
    DDR3 Team--Elite-1333 8 gb
    Graphics Card(s)
    Sapphire R9 280x
    Sound Card
    Realtek Alc 855
    Monitor(s) Displays
    Acer V233H
    Screen Resolution
    1920 x 1020
    Hard Drives
    Samsung evo 850 SSd
    Seagate ST 320 gb
    Samsung HD 750 gb
    Seagate ST 3000gb
    PSU
    OCZ Stealth 600 watt
    Case
    Antec 300
    Mouse
    Speedlink Ledos and Nexus
Top