• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

How to remove Libraries from Win Exp navigation pane


churin

New Member
Member
Posts
185
#1
I tried the tutorial for W7 but did not work: The permission changes on ShellFolder could not be done.
I also want to get rid of the Homegroup icon.
Has anyone come up ways to do these?
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#2

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#3
I meant that I stumbled at the step 4: I got an error message, "Unable to save permission changes on ShellFolder. Access is denied".
I did not see this message when doing the same on W7. Any suggestion is appreciated. (I have not yet tried the tutorial for removing Homegrope on W8)
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#4
Yep, in Windows 8 you must take ownership (click on this link for how in Windows 8) of the ShellFolder key at step 4 and 9 first to not get that "...Access is denied." message. In Windows 7, you didn't have to, but you do with Windows 8. Afterwards, you should be able to change the permissions, and do the rest of the steps in the tutorial. That's all. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#5
I merged the reg to add "Take Ownership" in the context menu. Then, I tried right-click on a folder in the Windows Explorer and confirmed that the "Take Ownershit" was added in the context menu. My present problem is that the "Take ownership" is not in the context menu when I attempt to take ownership of the ShellFolder. What could be wrong?
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#6
Churin,

For a registry key, you will have to use step 3 in OPTION THREE of the take ownership tutorial above to manually take ownership of it instead. :(
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#7
Now I got it about "take ownership".

I could remove the Libraries, but am still having difficulty removing the Homegroup. After rebooting W8 the Homegroup is gone from the Windows Explorer. BUT if I turn on "Show all folders", the Homegroup comes right back on, and stays even after truning off "Show all folders"..

I could remove the Homegroup from W7x64. So I double checked the registry settings at the two locations but could not find anything wrong.
I am wondering what I did wrong?
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#8
After searching the registy for all entries for the Homegroup GUID key number, it appears that there was a slight change made with the Homegroup one in Windows 8 that needs to also be done in addition to the Windows 7 tutorial. Since you already did the tutorial, you would only need to do what's below for the change.

If you go to the registry location below, they added a BlockNewFile string value in the right pane of the ShellFolder key there. If you right click on the BlockNewFile string value, click on Delete and Yes to approve, and restart the computer, then Homegroup should be gone afterwards.


Code:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Wow6432Node\CLSID\{B4FB3F98-C1EA-428d-A78A-D1F5659CBA93}\ShellFolder


reg.jpg



That was a fun to figure out. Hope it works for you as well. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#9
No luck. Did not work. I double checked the reg and the BlockNewFile is definitely no longer there.
Any further suggestion is appreciated.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#10
Churin,

Perhaps you may have more than one BlockNewFile string value entry.

Use the Find and Find Next option in regedit to search for all {B4FB3F98-C1EA-428d-A78A-D1F5659CBA93} key entries in the left pane of regedit, then see if it's subkey ShellFolder has a BlockNewFile string value in the right pane like in the screenshot above. If it does, then delete the BlockNewFile string value.
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#11
I found one more place where the subkey ShellFolder has a BlockNewFile string value, and which I delted. But the Homegroup still showed up. :( I checked the Attritutes data by passing and confirmed they were all modified to b094010c.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#12
Did you make sure that all of them didn't have it, and restarted afterwards?

If so, then I'm not sure what else it may be yet.
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

churin

New Member
Member
Posts
185
#13
I have just double checked and all of them did not have it. I restarted after that.
Thank you for trying to help me.
 

My Computer

System One

  • OS
    W10 Pro/W8.1 Pro/ W7 Ult
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD FX 6300 x6
    Motherboard
    Gigabyte GA-970A-UD3
    Memory
    8GBx2 DDR3 1866 G.Skill F3-1866C9D-16GXM
    Graphics Card(s)
    Radeon R7 360
    Sound Card
    Asus Xonar DS
    Monitor(s) Displays
    Dell P2715Q
    Screen Resolution
    3840 x 2160
    Hard Drives
    Samsung 840Pro SSD 256GB, Samsung 850 Pro 1TBx2 RAID1
    PSU
    Corsair CX430M 500W
    Case
    Corsair 200R
    Cooling
    Zallman CNPS5X
    Internet Speed
    180Mbps/12Mbps
    Browser
    Firefox & IE
    Other Info
    BD Writer LG WH14NS40, DVD RW Pioneer DVR-218L

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,160
#14
No problem. Hopefully we'll get it worked out after some more testing.

Probably just in time for a beta release with all of this changed again, and we'll have to start over. :p
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone