What's new

How to reinstate WinMail onto Windows 8 or Windows 10

Ex_Brit

Older - But No Wiser
Pro User
Oh, sorry.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7 Ult SP1 + Win 10 Pro - (x64)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Alienware® ALX X58
    CPU
    Intel® Core i7-975 Extreme 3.86 GHz 8MB Cache
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe V2 Socket 1366 Core i7, Dual Triple Channel DDR3 Mem
    Memory
    24GB Corsair Vengeance DDR3 SDRAM at 1600MHz - 6 x 4096MB
    Graphics Card(s)
    1792 MB NVIDIA® GeForce® GTX 295/Hauppauge HVR2250 TV Tuner
    Sound Card
    Onboard Soundmax® High definition Sound
    Monitor(s) Displays
    Samsung XL2370 LED
    Screen Resolution
    1920 X 1080P
    Hard Drives
    2 X 500gb SATA
    1 X 1TB SATA
    1 X 3TB external eSATA
    (Non-RAID)
    PSU
    Alienware® 1200 Watt Multi-GPU
    Case
    Alienware® P2 ALX Chassis with AlienIce 3.0 Video Cooling
    Cooling
    Alienware® High-Perf. Liquid Cooling + Acoustic Dampening
    Keyboard
    Microsoft® Wireless Entertainment 8000 + Logitech® G15 Wired
    Mouse
    Microsoft® Wireless Laser 8000 + Logitech® G9 Wired
    Internet Speed
    1tbs
    Other Info
    Using non-RAID on purpose as I find it too fussy and temperamental.

yako2k3

Member
Member
64 bit by the way :)

winmail_ver.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

Ex_Brit

Older - But No Wiser
Pro User
Well done ;-)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7 Ult SP1 + Win 10 Pro - (x64)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Alienware® ALX X58
    CPU
    Intel® Core i7-975 Extreme 3.86 GHz 8MB Cache
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe V2 Socket 1366 Core i7, Dual Triple Channel DDR3 Mem
    Memory
    24GB Corsair Vengeance DDR3 SDRAM at 1600MHz - 6 x 4096MB
    Graphics Card(s)
    1792 MB NVIDIA® GeForce® GTX 295/Hauppauge HVR2250 TV Tuner
    Sound Card
    Onboard Soundmax® High definition Sound
    Monitor(s) Displays
    Samsung XL2370 LED
    Screen Resolution
    1920 X 1080P
    Hard Drives
    2 X 500gb SATA
    1 X 1TB SATA
    1 X 3TB external eSATA
    (Non-RAID)
    PSU
    Alienware® 1200 Watt Multi-GPU
    Case
    Alienware® P2 ALX Chassis with AlienIce 3.0 Video Cooling
    Cooling
    Alienware® High-Perf. Liquid Cooling + Acoustic Dampening
    Keyboard
    Microsoft® Wireless Entertainment 8000 + Logitech® G15 Wired
    Mouse
    Microsoft® Wireless Laser 8000 + Logitech® G9 Wired
    Internet Speed
    1tbs
    Other Info
    Using non-RAID on purpose as I find it too fussy and temperamental.

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
64 bit by the way :)

Yes, and so I just did the x86 version for 1709, and I updated it right up to the latest build 16299.201 before I re-instated WinMail

click screenshot to open if you want to see its original full size!
WinMail-1709.16299.201.jpg

I re-instated WinMail by following our same Tutorial on Post 1 - I much prefer it actually!

And then I proceeded to add the new files needed to get this working.

Then right there I started up WinMail and the screenshot above is what I saw.

Edit:
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, v1709 working.
I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must do Post #1 first)
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

yako2k3

Member
Member
I was using from Vista :) When installed 7, i proceed your list and i use it again. When 1709 came, it disappeared and i have to move Thunderbird. But with this solution, I just did what listed and VOILA. Everything came back :D

@endeavor, now you have to do something ;)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

Ex_Brit

Older - But No Wiser
Pro User
Got it done here too. Some minor glitches getting it to work but perseverance paid off. thanks ;-)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 7 Ult SP1 + Win 10 Pro - (x64)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Alienware® ALX X58
    CPU
    Intel® Core i7-975 Extreme 3.86 GHz 8MB Cache
    Motherboard
    ASUS P6T Deluxe V2 Socket 1366 Core i7, Dual Triple Channel DDR3 Mem
    Memory
    24GB Corsair Vengeance DDR3 SDRAM at 1600MHz - 6 x 4096MB
    Graphics Card(s)
    1792 MB NVIDIA® GeForce® GTX 295/Hauppauge HVR2250 TV Tuner
    Sound Card
    Onboard Soundmax® High definition Sound
    Monitor(s) Displays
    Samsung XL2370 LED
    Screen Resolution
    1920 X 1080P
    Hard Drives
    2 X 500gb SATA
    1 X 1TB SATA
    1 X 3TB external eSATA
    (Non-RAID)
    PSU
    Alienware® 1200 Watt Multi-GPU
    Case
    Alienware® P2 ALX Chassis with AlienIce 3.0 Video Cooling
    Cooling
    Alienware® High-Perf. Liquid Cooling + Acoustic Dampening
    Keyboard
    Microsoft® Wireless Entertainment 8000 + Logitech® G15 Wired
    Mouse
    Microsoft® Wireless Laser 8000 + Logitech® G9 Wired
    Internet Speed
    1tbs
    Other Info
    Using non-RAID on purpose as I find it too fussy and temperamental.

yako2k3

Member
Member
thanks to who working on this :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

murd26

New Member
Hi there

Got this working too but a couple of annoyances - wonder if anyone can help.

Theres a Microsoft Communities news account and folder in the folders list and in the accounts - every time I delete it and restart Windows mail it reappears ?

Also I cant get the right click on a file and "send to - mail recipient" function to work - dialogue comes up requesting me to register with MS outlook - even though I have set windows mail as the default mail app and it has its max allowable default protocols etc assigned to it. Had it working in my last early windows 10 installation but if i remember it only started working after i had to do a registry clean/restore aftyer getting malware. Was up until then not working nor did it work in windows 7.

Cheers
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
Hello murd26 and welcome to EightForums.

iirc that Microsoft Communities listing can't be removed (permanently) until WinMail is properly defaulted or other newsgroups are enlisted first.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

murd26

New Member
Thanks - I fully appreciate that - lucky we're managing it now - I've done it from vista to seven and twice to 10

Out of interest are you or other having this bug also ?

When you go to options > advanced. are the options blank ? mine are and always have been with migrated winmail
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
Out of interest are you or other having this bug also ?

When you go to options > advanced. are the options blank ? mine are and always have been with migrated winmail

Go to the Page 1, Post 1, Tutorial, and in the first paragraph click on the Errata link, and when you get to that bug list page, then read down a paragraph or two and you will see on the second bold heading, that Blank options issue you've mentioned listed and what you can do about it! You have some catch up reading to do, and any questions feel free to ask...
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

yako2k3

Member
Member
How can i choose WinMail to default mail program in W10?

I registered it with ""C:\Program Files\Windows Mail\WinMail" /reg" cmd set. But it didn't appears in "DefaultApps/EMail" section in Default Programs...
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
Edit:
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, 1709 working.
I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must do Post #1 first)
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

yako2k3

Member
Member
The second picture (you posted); i can not see WinMail there :). is it important? i think no :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
I said I wasn't done yet but why when I asked a question you don't answer but then you post another question - wth <g>
.
And so again I'm asking what specific is it about WinMail why you posted?
What specifically is not working for you?

Edit:
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, 1709 working.
I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must do Post #1 first)
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

yako2k3

Member
Member
wm_109_prot0.png

wm_109_prot1.png

When i click to news:... links, Thunderbird starting :)

This is my problem. for now. That's it. (Also 'Microsoft Communities' appears every time but it's ignorable)
 

My Computer

System One

  • OS
    Win10 pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Thinkpad E470
    CPU
    i5 4th gen
    Memory
    8 gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia onboard
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    14' built in, 22' vga external
    Screen Resolution
    1920
    Hard Drives
    256GB SSD
    Mouse
    Thinkpad TrackBall
    Browser
    Firefox of course ;)

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
When i click to news:... links, Thunderbird starting :)

This is my problem. for now. That's it. (Also 'Microsoft Communities' appears every time but it's ignorable)

I don't have Thunderbird installed on the 1709 install right now and at the moment, because for me that just adds many too many more things into the mix in order for me to properly research the current problems that exist. I'm sure you understand that.

When MS removed the OE legacy code of WinMail the results were substantial. I tracked every file/registry change made between 1607 and the latest 1709 and have them all for reference. Thousands of registry changes and many file changes just related just to WinMail itself. I can see and interact with it all. I have to meticulously go back and go over the related changes and see if I can re-instate some of what was done to the MAPI sections, and whatever else is related, to see if I can get it back.

Edit:
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, 1709 working.
I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must do Post #1 first)
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
I see orgi posted the MAPI additional fixes for Windows10 v1709 today.
As he mentions he has some tech friends helping him with this.

I made all the changes.
I've also file/registry simplified the procedure, and removed unnecessary redundancy.
...and it all worked just fine.
(remember though, the original Bug List is still the same, and may even have additional issues with this)

Now MAPI and SendTo Mail Recipient works fine, etc, and attaches files just fine, etc..
SendToAttachment.jpg

My Windows Mail is listed in the Default Apps section where it should be, with other settings we mentioned previously.
defaultapps.jpg

I transferred over my entire Win7 WinMail setup to Windows 10 this morning for testing, and here's a screenshot of that.
(I covered some of my tech news groups listings for privacy, and just show a random nntp; I don't show all the many accounts I have under Other, etc...)
(click screenshot if you want to open full size)

newsgroups+.jpg


Edit:
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, 1709 working.
I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must do Post #1 first)




.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

endeavor

VIP Member
VIP Member
Guru
I have now updated the WinMail Tutorial to include the extra files necessary to get Windows10, 1709 working.

I further simplified the process - See Post #2 here (of course you must run through Post #1 first)
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Vista/Win7/Win8/Win10 (x86/x64)
    System Manufacturer/Model
    ..all towers built from scratch
    CPU
    i7's
    Other Info
    ..including W98SE/WXP
    No VM's ..all OS's are live

az87aris

New Member
I'm getting stuck on the final step, when I try to merge the 1703.1709 reg file I get this. Is there anything you can suggest to get this to work?

1519979491417.png

Thank you
 

My Computer

System One

  • OS
    windows
    Computer type
    Laptop

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top