• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

High disk usage leading to slow responsiveness


pratnala

Member
Member
#1
Of late, my system is quite unresponsive showed my Disk Usage is always high with System at 0.1 MB/s.

Any ideas?

I have no idea what troubleshooting to perform. Please help.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome

pratnala

Member
Member
#3
It says "System" most of the time or svchost.exe

Also perfmon
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome

sc00ney

New Member
Posts
2
#4
I'm getting this exact same issue. It seems fine at start-up but a few minutes later the disk usage is up to 99/100% - only started happening last couple of days - making it pretty difficult to do anything.

Could it be an issue with Google Chrome? I got a High Disk Usage warning from Norton about it and there seems to be multiple Google Chrome processes in Task Manager.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

pratnala

Member
Member
#5
I use Firefox. It started happening couple of days ago for me as well. And I use Windows Defender.

Someone please help! The lag is hindering my work.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome

salim96

New Member
Member
india

Posts
101
#7
Hello Brother, do u have your account merged with microsoft account ?. also please delete windows.old(if you have it in c: volume) & also please do a disk cleanup including with a CHKDSK command.hope this helps. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 pro with WMC x86 & windows Blue preview x86 with Windows 7 Ultimate SP1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    custom-build PC
    Motherboard
    INTEL DH55PJ MOTHERBOARD
    Browser
    google chrome
    Antivirus
    Kaspersky Pure 3.0
Posts
1,093
#8
How about looking at your task manager view for anything utilizing a large amount of resources?

tm1.jpg
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro Windows 8.1 Preview
    Computer type
    PC/Desktop

pratnala

Member
Member
#9
How about looking at your task manager view for anything utilizing a large amount of resources?

View attachment 25201
it happens even when the laptop is idle. and it started off late. i usually do very heavy multi tasking. in the past, i have ran 2 vms side by side without a hitch (system specs on my profile).

suddenly from the past of couple of days, this has started. i have ran ccleaner, done registry cleaning but no effect.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome
#10
I'm sorry. Attached are a couple of screenshots.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome
Posts
1,093
#11
Just a guess, but assistantservice.exe might be part of your problem. So, I did a search and it is usually associated with Join Air or T-Mobile Broadband Software Management Package. Check out your software installs and if you have either one (and don't need it) uninstall it and see what happens. Good luck
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro Windows 8.1 Preview
    Computer type
    PC/Desktop
#12
Just a guess, but assistantservice.exe might be part of your problem. So, I did a search and it is usually associated with Join Air or T-Mobile Broadband Software Management Package. Check out your software installs and if you have either one (and don't need it) uninstall it and see what happens. Good luck
Okay. The file location pointed to the location where the software for my Reliance 3G dongle is located. And I was using the Internet through that when I posted this. And it is something I use most of the time to connect to the Internet most of the time (even before the issue started). Any other guesses? The lag has reduced a little now and keeps hitting sporadically but frequently enough to hinder work.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome
#13
Just a guess, but assistantservice.exe might be part of your problem. So, I did a search and it is usually associated with Join Air or T-Mobile Broadband Software Management Package. Check out your software installs and if you have either one (and don't need it) uninstall it and see what happens. Good luck
I uninstalled Reliance 3G and the situation is slightly better now. Still, games don't play smoothly and videos keep getting stuck. Any other ideas?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome
#14
Did a clean install of Windows and the problem still persists :'(

HELP PLEASE!!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome

OldMX

Member
Member
Posts
94
#15
Check the s.m.a.r.t. status of the hard disk with Crystal Diskinfo, post screenshot please.
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows 8.1 Pro 64-bit
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel Core i5-3570 @ 3.4GHZ
    Motherboard
    Lenovo Mahobay
    Memory
    16.0GB Dual-Channel DDR3
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon HD 7850 2GB
    Monitor(s) Displays
    LG L192WS
    Screen Resolution
    [email protected]
    Hard Drives
    Samsung 840 Pro
    Seagate ST31000524AS
    PSU
    Corsair HX620
    Case
    Thermaltake V4
    Cooling
    CoolerMaster Hyper212+
    Keyboard
    Dell SK-8115
    Mouse
    Razer Copperhead
    Internet Speed
    100Mbit up/dn
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    MSE (Built-In Windows 8)
#16
Thanks for the reply. Sorta suspected that and ran a s.m.a.r.t. test and it reported okay. Then, I took it to AppleCare and he did a whole bunch of tests and found hard drive sectors to be corrupted. Getting a new HDD now.

Surprised this happened exactly a year after purchase. Are hard drives so vulnerable? Even in such an expensive laptop for which I spent $3000 (Macs are more expensive in India - it is $2200 in the US)?

Check the s.m.a.r.t. status of the hard disk with Crystal Diskinfo, post screenshot please.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS 15 9560
    CPU
    Intel Core i7-7700HQ
    Memory
    32 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 1050
    Screen Resolution
    3840x2160
    Hard Drives
    sk hynix 1TB SSD
    Keyboard
    Microsoft Modern Keyboard with Fingerprint ID
    Mouse
    Logitech MX Master 2S
    Browser
    Google Chrome

amirradian

New Member
Posts
1
#17
Of late, my system is quite unresponsive showed my Disk Usage is always high with System at 0.1 MB/s.

Any ideas?

I have no idea what troubleshooting to perform. Please help.

I had the same problem and i was using Norton Internet Security ..
Finally uninstalled NIS .. and problem solved ..
there's a file named SVCHOST.EXE that u can find information about here:
What is svchost.exe? - Windows Help
it can be related to any security application or service providing third-party applications and...
once i came up with the high cpu usage of svchost.exe ! the same solution..
i don't know what's wrong exactly but that's all i know :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

bassfacer22

Banned
Member
Posts
209
#18
did you already waste money to buy a new hard drive??

you definitely just got majorly screwed man..

you dont need a new hard drive with a $3000 mac..

what were you doing using bootcamp? you had a mac?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 (HOME not Pro) 64bit
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    (So not very nice) Lenovo Y410P
    CPU
    i7 quad 2.4Gig
    Memory
    16G ram
    Graphics Card(s)
    nvidia 2gig 755m
    Hard Drives
    Samsung 840 Evo

    supercache2 m2. mini card.
    Antivirus
    Win Defender

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)