• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Headphone Jack Not Working


Tyluur

New Member
Posts
5
#1
I updated to Windows 8 today, and everything seemed to be going well until I tried playing music through my headphones. They worked fine on my iPhone, but once I plugged them into my laptop, no sound came out.

Pictures:




I ran windows updates today.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#2
It looks like, with the "High Definition Audio Device" that you only have the basic function Windows installed sound drivers.

Try installing the PC Vendor's sound driver. Same way for HDMI install the Video Card vendor's drivers.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.
#3
Hello,

Is your headset USB or straight plug-in ?

Mine is USB.
I plugged it in & the tiny icon for discovering new hardware appeared in the Notification Area.
Things went smoothly & the headset was installed & works.
I made it Default for sounds.
Here are a couple of screen-shots---

Untitled.png

Untitled2.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Gateway
    CPU
    AMD K140 Cores 2 Threads 2 Name AMD K140 Package Socket FT1 BGA Technology 40nm
    Motherboard
    Manufacturer Gateway Model SX2110G (P0)
    Memory
    Type DDR3 Size 8192 MBytes DRAM Frequency 532.3 MHz
    Graphics Card(s)
    ATI AMD Radeon HD 7310 Graphics
    Sound Card
    AMD High Definition Audio Device Realtek High Definition Audio USB Audio Device
    Monitor(s) Displays
    Name 1950W on AMD Radeon HD 7310 Graphics Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x76
    Screen Resolution
    Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x768 pixels
    Hard Drives
    AMD K140
    Cores 2
    Threads 2
    Name AMD K140
    Package Socket FT1 BGA
    Technology 40nm
    Specification AMD E1-1200 APU with Radeon HD Graphics
    Family F
    Extended Family 14
    Model 2
    Extended Model 2
    Stepping 0
    Revision ON-C0
    Instruction
    Browser
    Opera 24.0
    Antivirus
    Avast Internet Security
#4
I have a similar problem whereby I have to search at too great a length to get the sound to the speakers to automatically cancel (mute) when I plug the headphones in and then do the reverse when I unplug them. When in WMP all is fine, but on any other application - say Youtube, there is only sound through the speakers unless I disable them. The headphones then work! But now I am searching as to why, when I enabled the speakers, that it didn't go back to where it was before!? What on earth is wrong with Win 8 that it messes up ALL of the chosen settings that were automatic beforehand!? All of the drivers are up to date and working, just the auto settings, which I can't find.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#5
First, make sure you are using the PC Vendor's sound drivers. Non Vendor drivers or even the generic basic function Windows installed HD Codec may not work or work correctly.

Youtube uses Adobe Flash and there have been many problems with that. WMP uses the basic PC sound functions.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.
#6
Thanks, but it is just sound. When one plugs in the headphones or whatever in the same plug, the sound goes off at the speakers and onto the headphones - normally! but not any more. This surely can't be flash? All of my other programmes for sound say 'drivers installed and up to date' etc. I do remember a long time ago, a tick-box or similar which asked what I wanted the sound to do when I plugged the headphones in, but I can't remember where that is. Loading W8 shouldn't have had any effect on anything else...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

fireberd

Beach Observer
VIP Member
Pro User
Inverness, FL

Posts
1,811
#7
If you have RealTek, you should have a RealTek HD Audio Manager panel that will give you that option (if available). It is located in the Control Panel/Hardware and Sound.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Home Built
    CPU
    i7 6700K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus VIII Hero
    Memory
    16 Gb G Skill TridentZ DDR4 3400
    Graphics Card(s)
    Intel (i7 CPU)
    Sound Card
    RealTek Integrated
    Monitor(s) Displays
    27" Dell SE2717HR
    Screen Resolution
    1920X1080
    Hard Drives
    500GB Samsung 850 SSD, 3TB for backups
    PSU
    EVGA Supernova 750 G2
    Case
    BeQuiet Silent Base 600
    Cooling
    Deepcool Captain 120EX
    Keyboard
    Microsoft Wireless
    Mouse
    Logitech wireless
    Internet Speed
    Cable - 100MB Downlink
    Browser
    Edge/Firefox
    Antivirus
    Microsoft
    Other Info
    Sonar Platinum 64 bit recording studio software with MOTU 896Mk3 Hybrid recording interface unit.

rst

Member
Member
dehradun

Posts
16
#8
I have the same problem.speakers are working fine but there is no sound in headphone.I have installed sound drivers and graphic card drivers in window 8.But in window 7,headphone is working fine
 

My Computer

System One

  • OS
    window 8 pro (64bit)+ window 7 ultimate (32bits)
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    AMD Athlon II X4 635
    Motherboard
    Asus M5A78L-MLE
    Memory
    4.00 GB ram ddr3
    Graphics Card(s)
    power color 7750
    Screen Resolution
    1600 X 900
    Hard Drives
    500 gb hard disk (seagate)
    PSU
    Necola NPS-1004ST (450 W)
    Browser
    opera
    Antivirus
    avg