• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Hard Drive Disconnects Intermittently


northstar7

Member
Member
Posts
17
#1
I'm running W10 x64 Ver 1709 Build 16299.334.

I have, among others, a 5TB WD hard drive that is less than six months old.

The drive disconnects intermittently. That is, sometimes every other time I start the computer the drive shows up as missing.

I have run chkdsk and Western Digital Hard Drive Tools on the drive and it shows up as being healthy. It does not show up in Disk Management as, for example, a drive to which no letter has been assigned.

I replaced the SATA cable twice and put the drive on a modular power cable so that it is the only drive on that cable.

No matter what changes I make, the drive frequently shows up as not available.

Has anyone experienced something similar and solved it? Any advice would be appreciated.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Consumer
    System Manufacturer/Model Number
    Dell Mini 10
    CPU
    Atom
    Motherboard
    Dell
    Memory
    2 GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia

Cliff S

Missing my GIF avatars:(
Pro User
Bamberg Germany

Posts
2,387
#2
Have you check power options?

The PCI set to off(has to do with Intel RST drivers)

Image 002.png


And set turn off hard disk to 0
Image 001.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Update Pro in Hyper-V/Windows 10 Pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Cliff's Black & Blue Wonder
    CPU
    Intel Core i9-9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GAMING GeForce RTX 2080 Ti AMP! Extreme Edition
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Screen Resolution
    1920 x 1080 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> HDD Seagate Barracuda 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    hanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 3 Corsair blue LED fans
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome; IE11
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as a
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: Philips Soundbar HTL2160 w/subwoofer

northstar7

Member
Member
Posts
17
#3
Thanks, I have changed the settings according to your suggestions. I also turned off Intel Rapid Storage Technology.

Let's see how the drive performs now.

Thank you for your help.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Consumer
    System Manufacturer/Model Number
    Dell Mini 10
    CPU
    Atom
    Motherboard
    Dell
    Memory
    2 GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia

Cliff S

Missing my GIF avatars:(
Pro User
Bamberg Germany

Posts
2,387
#4
You're welcome.:)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Update Pro in Hyper-V/Windows 10 Pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Cliff's Black & Blue Wonder
    CPU
    Intel Core i9-9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GAMING GeForce RTX 2080 Ti AMP! Extreme Edition
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Screen Resolution
    1920 x 1080 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> HDD Seagate Barracuda 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    hanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 3 Corsair blue LED fans
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome; IE11
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as a
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: Philips Soundbar HTL2160 w/subwoofer

Cliff S

Missing my GIF avatars:(
Pro User
Bamberg Germany

Posts
2,387
#5

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Update Pro in Hyper-V/Windows 10 Pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Cliff's Black & Blue Wonder
    CPU
    Intel Core i9-9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GAMING GeForce RTX 2080 Ti AMP! Extreme Edition
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Screen Resolution
    1920 x 1080 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> HDD Seagate Barracuda 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    hanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 3 Corsair blue LED fans
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome; IE11
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as a
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: Philips Soundbar HTL2160 w/subwoofer

northstar7

Member
Member
Posts
17
#6
Hi, it worked for a day or two, but I just logged on and the drive is not being recognized.

Any further suggestions?

Thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Consumer
    System Manufacturer/Model Number
    Dell Mini 10
    CPU
    Atom
    Motherboard
    Dell
    Memory
    2 GB
    Graphics Card(s)
    Nvidia

Cliff S

Missing my GIF avatars:(
Pro User
Bamberg Germany

Posts
2,387
#7
Other than checking that your cables are well seated(which you have already done), not really, sorry:(

I once killed a 500GB Samsung SSD, by pushing in the pins on the SATA connection(on the SSD), and had to open it up to reseat the flat, pin connectors. You might want to take a look there.
Image 002.png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Update Pro in Hyper-V/Windows 10 Pro 64 bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Cliff's Black & Blue Wonder
    CPU
    Intel Core i9-9900K
    Motherboard
    ASUS ROG Maximus X Hero
    Memory
    32 GB Quad Kit, G.Skill Trident Z RGB Series schwarz, DDR4-3866, 18-19-19-39-2T
    Graphics Card(s)
    ZOTAC GAMING GeForce RTX 2080 Ti AMP! Extreme Edition
    Sound Card
    (1) HD Webcam C270 (2) NVIDIA High Definition Audio (3) Realtek High Definition Audio
    Monitor(s) Displays
    BenQ BL2711U(4K) and a hp 27vx(1080p)
    Screen Resolution
    1920 x 1080 x 32 bits (4294967296 colors) @ 60 Hz
    Hard Drives
    C: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD
    E: & O: Libraries & OneDrive-> Samsung 850 EVO 1TB
    D: Hyper-V VM's -> Samsung PM951 Client M.2 512Gb SSD
    G: System Images -> HDD Seagate Barracuda 2TB
    PSU
    Corsair HX1000i High Performance ATX Power Supply 80+ Platinum
    Case
    hanteks Enthoo Pro TG
    Cooling
    Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium-Edition 360mm and 3 Corsair blue LED fans
    Keyboard
    Trust GTX THURA
    Mouse
    Trust GTX 148
    Internet Speed
    25+/5+ (+usually faster)
    Browser
    Edge; Chrome; IE11
    Antivirus
    Windows Defender of course & Malwarebytes Anti-Exploit as a
    Other Info
    Router: FRITZ!Box 7490
    Sound system: Philips Soundbar HTL2160 w/subwoofer