• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

GMail Issue in Windows 8.1 / IE 11


Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#1
Hi,
I've posted this question in the answers.microsoft forum, but so far..nobody has given me a 'valid' solution on how to correct my issue. My posted question:

[FONT=Segoe UI, Arial, sans-serif]I recently upgraded to windows 8.1 pro edition, which includes internet explorer 11. I still can't access my gmail account, I've tried the 'fixes' that I've seen in the community, but the only way I can get gmail to load in the 'desktop' version is to select the 'html' version. Does anyone have any idea's on what else I can try ?[/FONT]
[FONT=Segoe UI, Arial, sans-serif] I've tried several suggestions to get gmail to load correctly, but so far ..it still doesn't load like it did while I had windows 8 pro / IE 10 installed on my laptop. Lately..I've just been using google chrome browser, things are 'normal' with it.
Thanks,
David
[/FONT]:huh:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

jimbo45

New Member
VIP Member
Guru
Hafnarfjörður IS

Posts
4,373
#2
Hi there
try changing / disabling the "Enhanced security feature" in IE11 in Security tab and also viewing in Compatibility mode.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10
    Computer type
    PC/Desktop
    Monitor(s) Displays
    1 X LG 40 inch TV
    Hard Drives
    SSD's * 3 (Samsung 840 series) 250 GB
    2 X 3 TB sata
    5 X 1 TB sata
    Internet Speed
    0.12 GB/s (120Mb/s)

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#3
Hi Davy49,

Are we talking about two separate issues here? If so, IE 11 work fine on 8.1 for me when accessing gmail via the web; however, here are two important settings that you might want to consider changing:

Turn off the "Use Microsoft compatibility lists." (Go to Tools> Compatibility Settings and uncheck).
Turn off Smart Screen Filtering:

Screenshot (29).png

Retest access


For desktop access, I am not sure what email client you are using but I use Thunderbird and I use the POP3 access method. The nice thing about Thunderbird is that "it knows" how to automatically configure for gmail, so all you need to do is specify your gmail user name, password, and specify POP3 access during setup and you are done. Works like a top!

Screenshot (30).png

Good luck.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

jimbo45

New Member
VIP Member
Guru
Hafnarfjörður IS

Posts
4,373
#4
Hi there

Another idea if you have MS Office.

This works fine for me -- I'm using OUTLOOK 2010 with the settings as required in the GMAIL set up notes. I'm also using IMAP - no probs with it at all.

However OUTLOOK doesn't use a browser client so there isn't any "Web mail" type problem. For me OUTLOOK is fine since it's compatible with work clients etc - If you HAVE Ms OFFICE it's worth looking at using it even for GMAIL.

Here's a link -- Skip the wretched commercial though - I'm afraid more and more sites are copying that type of habit - some "Free downloads" even make you watch a VIDEO before accessing the download !!!!!! - This one doesn't have one though just click the X - there's no video !!!!.

How to setup an Outlook Gmail account from a Google Gmail email address

(I have a few "dummy" email accounts for buying things from amazon etc - so I don't get bombarded with adverts to buy other products that these sites spew out copiously -- I can just delete the entire emails without even opening them -- doing it from Outlook is IMO the best way of managing multiple email accounts).

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10
    Computer type
    PC/Desktop
    Monitor(s) Displays
    1 X LG 40 inch TV
    Hard Drives
    SSD's * 3 (Samsung 840 series) 250 GB
    2 X 3 TB sata
    5 X 1 TB sata
    Internet Speed
    0.12 GB/s (120Mb/s)

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#5
WOW..I'm impressed, I've actually had some replies to my question so quickly !! :)
Dear jimbo45,
You said:
" Hi there
try changing / disabling the "Enhanced security feature" in IE11 in Security tab and also viewing in Compatibility mode. "
I did as you suggested, I disabled the "Protected Mode" option under the security tab, also un-checked " use microsoft comparability lists" in the settings area. After doing so..of course I received the notice that changing the
"Protected Mode" setting would put my computer at risk, I closed IE 11, then re-started it, after doing so, I was able to access gmail. I signed out, and tried to log back in..and then it just 'hung' as before. Windows 8.1 / IE 11 is somewhat 'flakey' in my opinion !
Thanks,
David :huh:​
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

jimbo45

New Member
VIP Member
Guru
Hafnarfjörður IS

Posts
4,373
#6
Hi there
@Davy49

I'm logged on - bored today - company server is down so twiddling my thumbs on Home Internet !!!!.

If you have Ms Office try Outlook - set up in my previous post.

Actually I've found IE11 OK -- it doesn't rely on Flash so some sites might have a problem with it but on the whole it works fine. If it IS a browser problem then another browser say Chrome should work - however I don't like "Webmail" type of email clients - that's just my view though.

Cheers
jimbo
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10
    Computer type
    PC/Desktop
    Monitor(s) Displays
    1 X LG 40 inch TV
    Hard Drives
    SSD's * 3 (Samsung 840 series) 250 GB
    2 X 3 TB sata
    5 X 1 TB sata
    Internet Speed
    0.12 GB/s (120Mb/s)

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#7
Hi Davy49,

Did you also try disabling the smartscreen filter? You may also need to clear all IE11 cache and reboot after doing so:

Screenshot (33).png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#8
A few other things come to mind. I have my protection services enabled and I can still access gmail perfectly; however, you might want to try adding google.com and gmail.com as "trusted sites." This will allow you to keep protection services enabled and treat those two sites as exceptions. The other thing I have done is deleted the 3 default accelerators which are useless for my purposes. Just bear in mid that miy IE11 access to gmnail works perfectly. Good luck.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#9
Dear my2cents,
I surely wasn't trying to ignore you in my previous post, In your latest reply to me..you said :
" Did you also try disabling the smartscreen filter? You may also need to clear all IE11 cache and reboot after doing so." I checked my settings for the smartscreen filter, it's NOT enabled, and I did clear the 'temporary internet files' in that area. Right now..I wish I had not upgraded to windows 8.1 pro edition.
Thanks,
David
:cry:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#10
Dear my2cents,
You said, " The other thing I have done is deleted the 3 default accelerators which are useless for my purposes. "
What 3 default accelerators are you referring to ?
David
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#11
Tools> Mange add-ons>

Screenshot (34).png

One other thing to consider. Along with adding those two websites as trusted exceptions. I also decided to use Bing as my primary search provider becaues IE11 was having so many issues related to Google. Also, because Firfox 24 is my browser of choice, I had no issues in doing so:

Screenshot (35).png

Screenshot (36).png
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

TonyB

New Member
Power User
Posts
529
#12
This is why i don't use IE use google chrome or firefox and call it good.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Myself
    CPU
    Intel(R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3.40GHz
    Motherboard
    MSI Z77A-G45
    Memory
    8 gigs
    Graphics Card(s)
    PNY GeForce GTX 660 Ti
    Sound Card
    onboard
    Monitor(s) Displays
    Samsung Sync Master s27B550
    Screen Resolution
    1080p
    Hard Drives
    1 TB internal driver and one 1TB external drive.
    PSU
    Antec NeoECO 620 watt
    Case
    custom case
    Cooling
    Fans
    Keyboard
    steelseries apex
    Mouse
    stellseris sensel
    Internet Speed
    Unknowen
    Browser
    Google chrome
    Antivirus
    Norton 360 from comcast

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#13
Dear TonyB,
For the last several days..I've been using google chrome, as you mentioned, at least gmail works correctly with it. As I mentioned previously, at least right now I wish I'd never upgraded to windows 8.1.
David
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

brummyfan

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Birmingham

Posts
1,487
#14
This is a "School boys stuff" from Google and MS, whenever I asked for a solution in MS community forums and Google support forum, I got the suggestions either to try a different browser or use a different mail provider, but I have categorically refused their suggestions and they gave in, sorted the problem, Gmail works as it should be, me=1 tech support=0:D
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Acer Aspire E1-571
    CPU
    i5-3230m
    Motherboard
    Acer Type-2
    Memory
    8GB DDR3 1333MHz
    Graphics Card(s)
    Intel HD 4000
    Sound Card
    High Definiton Audio Device
    Monitor(s) Displays
    Generic
    Screen Resolution
    1366x768
    Hard Drives
    Samsung 850 Pro 256GB
    PSU
    Generic
    Keyboard
    QWERTY
    Mouse
    ELANTECH Touchpad
    Internet Speed
    12.68Mbps
    Browser
    IE11
    Antivirus
    Windows Defender

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#15
I'd be a happy camper if I could just get gmail to load correctly in internet explorer 11 desktop version. As I stated previously, it worked normally before I upgraded to 8.1.
David :rolleyes:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#16
Good luck.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#17
Dear my2cents,
Thanks for trying to help me !
David :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM
#18
See pictures:

Untitled.png

Untitled2.png

That will fix it.
It did for me. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Gateway
    CPU
    AMD K140 Cores 2 Threads 2 Name AMD K140 Package Socket FT1 BGA Technology 40nm
    Motherboard
    Manufacturer Gateway Model SX2110G (P0)
    Memory
    Type DDR3 Size 8192 MBytes DRAM Frequency 532.3 MHz
    Graphics Card(s)
    ATI AMD Radeon HD 7310 Graphics
    Sound Card
    AMD High Definition Audio Device Realtek High Definition Audio USB Audio Device
    Monitor(s) Displays
    Name 1950W on AMD Radeon HD 7310 Graphics Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x76
    Screen Resolution
    Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x768 pixels
    Hard Drives
    AMD K140
    Cores 2
    Threads 2
    Name AMD K140
    Package Socket FT1 BGA
    Technology 40nm
    Specification AMD E1-1200 APU with Radeon HD Graphics
    Family F
    Extended Family 14
    Model 2
    Extended Model 2
    Stepping 0
    Revision ON-C0
    Instruction
    Browser
    Opera 24.0
    Antivirus
    Avast Internet Security

Davy49

Member
Member
USA-Texas

Posts
29
#19
Dear David B.,
I changed the two setting you suggested, at least now..part of the gmail page loads correctly, but 'parts' of it are still missing. Such as the logout button, and the additional info. that normally shows on the left hand side of the page, chat , etc. .
David :confused:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba / Satellite L505D-S5965
    CPU
    AMD Athlon Dual Core QL-65
    Memory
    3GB SDRAM

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#20
@David Bailey. Hey friend, sounds like the OP is half way home based on your latest suggestion. I'd rep you for that; however, I'm all repped out for the day already but I'll save one for ya!
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)