• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Driver realtek RTL 8139


prateek3651

Member
Member
Posts
42
#41
the driver which provide me is not working .. and i have updated windows 7 to 8 but there also it was not working ... that's why i decided to install fresh copy of windows eight .. i don't understand we tried almost each and everything .. yet its not working .. let install windows 8 again .. may this time .. it will as we have updated our bios .. :)
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps
Posts
1,851
#42
the driver which provide me is not working .. and i have updated windows 7 to 8 but there also it was not working ... that's why i decided to install fresh copy of windows eight .. i don't understand we tried almost each and everything .. yet its not working .. let install windows 8 again .. may this time .. it will as we have updated our bios .. :)


This might do the trick:

1. Open cmd.exe with Administrator rights
2. Type in:
"secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose"
3. Restart your computer when the process completes
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#43
i installed widows 8 again having same issue .. i think .. the operating system itself not support the hardware ... i did that too yet not working ...
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps
Posts
1,851
#44
the operating system itself not support the hardware
Prateek, that is an impossible scenario. Technically, it is not right to think like this because you would be doing yourself a disservice.

You and I have similar hardware. Old boards, similar lan, same LGA775 cpu socket for P4 or Pentium D amongst other things. We're digital relatives, so to speak heh. If you do some research yourself too, I am betting you can get this going. If it's physically damaged from a power spike or similar, which would be rare but possible, then that is the only type of scenario where you would be out of luck.

Even if that was the case, you can install a PCI card for lan abilities. I have no clue of the price of them in your country, but they are very inexpensive here. I bet for 20 U.S.D. or possibly cheaper; I haven't looked.

You'll find this interesting. It's the Product Guide for your board:

http://downloadmirror.intel.com/15112/eng/D102GGC2_ProductGuide_English.pdf

Page 16 shows the lan leds and their meanings.

Pages 45 & 46 are a good resource, because they outline where the jumpers are on the board and their settings for bios program modes. I would run it in 2-3 mode, as shown and clear things in the menu it speaks of.

I only looked briefly, but maybe there is other good information in that .pdf file.

Good luck and please keep us updated on any efforts. :cool:

If you want to test out your system otherwise, download and boot to live Knoppix that can be ran from USB stick, or either one of a burned CD or DVD. It's a bootable operating system.
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#45
well Gman .. as a mter of fact .. LAn is working properly with .. windows 7 .. but after updating windows 7 to 8 or installing fresh copy of windows 8 the LAN havinf issue with that ..OS .. which probably means .. something is possibly wrong with os .. and i dont knwo what... i will read this pdf which linked me .. and very much thnx for for concern and support
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps
Posts
1,851
#46
I hear ya and understand that's how it seems to you. Code 10 can also be caused by not enough resources available. Perhaps Windows 8 has things enabled that your 7 does not, leaving no resources for the lan to work well.

You should also try disabling all unused things in the bios, such as if you are not using the serial and/or parallel ports, firewire ports etc...

You're welcome.
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#47
anyone got any solution for this .. or.. still i have to wait .. ??
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps
Posts
1,851
#48
anyone got any solution for this .. or.. still i have to wait .. ??
Waiting is not going to do anything for ya at all.

I feel rather dirty even suggesting this, so please make pretend I didn't. It's a 2006 driver ehhhhhhhhh.

You can try to install this using the device manager and see how it goes.

Like I said, you didn't get this 2006 driver or my suggestion to try it from me lol.

Any luck? If not, try copying the driver from your 7 install to the 8 (\Windows\System32\drivers) then reboot.

It is actually working for me and I just edited this post now, while using it:

Capture.JPG
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#49
If I may...

When you run a network diagnostic it creates one or more *Diagnose.0.etl file(s) in your C:\Users\{User name)\AppData\Local\Temp Could you post the most recent here please. You can see which file relates to the network diagnostics, by viewing the report.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#50
calico ..please make me more clear what you actually want to know .. :) .. and Gman .. i will try to .. do what you asked me :p
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#51
calico ..please make me more clear what you actually want to know .. :) .. and Gman .. i will try to .. do what you asked me :p
No worries :)

On the first page of this thread you posted the output from a network diagnostic. When you run the diagnostic it creates some*.etl files in:

C:\Users\{User name)\AppData\Local\Temp

Can you can find the most recent of those files and attach it to a post. The easiest thing to do is, run the diagnostic again, read the report and identify the file name, then find that file in the location mentioned above.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#52
okay .. i have upload the files you required .. please se to it .. and i am very much thnx for you guys for helping me .. :)
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#53
Thanks for the files. I'm not totally convinced Windows is seeing your network card correctly. can you do a search of the registry for me and look for the following GUIDS

{713CFC83-BB98-4c4d-93F6-D576BC8D9A0A}
{E6E6CD4E-C50B-479d-936A-37215B6C1362}

If you find one or both, can you export the key and attach it/them here please.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#54
sorry to say .. i didn't understand what you want .. and how to search those registries .. please tell me so .. i can send you those things which you asked.....
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#55
No worries.

1. use winkey + R
2. Type regedit
3. Select the Edit menu the select find
4. In the Find dialogue paste one of the entries from my post
5. Keep pressing Find next or F3 until you find the entry or reach the end of the registry
6. Repeat for the other entry.

If you find the entry, select the parent folder the right click and select export. Attach the reg files here.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#56
i haven't found nothing in there ... it's say search complete ...but no entry .. may .. may the values are not set ..
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#57
Curious! Ok, last idea for now.

1. Open Regedit
2. Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
3. Look through the subkeys - labelled 0001, 0002, 0003 etc., until you find the subkey for the Realtek driver.
4. Delete this subkey
5. Reboot
6. Open Device Manager/Network adapters/Realtek...
7. Right click the adapter and choose Update Driver Software
8. Select Browse my Computer...
9. Select Let me pick from a list...
10. You should see a list of drivers, select the one with the most recent date.
11. Let it install and reboot if necessary.

If that fails to work, you can repeat the process but choose a different driver. In this case, if you see a driver in the list called something like - Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20) - choose that.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox
Posts
1,851
#58
Excellent Calico. Just one addition if I may...I just woke up so lol on me too, but..

That screenshot shows what is generally for the 1000 mbps Realtek lan.

Prateek should have something like this for the 100 mbps version:

(It might be hard to see, but folder 10 is the chosen one here - but ya, different on all machines.)

Capture.JPG
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

Calico

New Member
Power User
Posts
828
#59
Thanks for the addition GMan, it's a good point.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux
    CPU
    FX-8350
    Motherboard
    GA-990XA-UD3
    Memory
    16GB DDR3 Corsair Vengeance
    Graphics Card(s)
    HD7860
    Sound Card
    Xonar Essence STX
    Monitor(s) Displays
    Benq
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Various
    PSU
    Corsair HX 850W
    Case
    Corsair Obsidian
    Cooling
    Thermalright
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech
    Internet Speed
    50/50
    Browser
    firefox

prateek3651

Member
Member
Posts
42
#60
123.png 12.png these are the picture i found subkey for realtek in 8000 folder which i deleted .. after it .. followed you procedure .. and it say code 10 .. again the same problem . and the funny thing is that .. the same network adaptor is working well with windows 7 but not with eight
 

My Computer

System One

  • OS
    windows7
    System Manufacturer/Model Number
    myself
    CPU
    intel pentium d 2.80ghz
    Motherboard
    intel d102ggc2
    Memory
    2gb
    Graphics Card(s)
    nvidia 512, 9400 gt
    Sound Card
    c media
    Monitor(s) Displays
    lg
    Screen Resolution
    1280 * 1080
    Hard Drives
    sansung 320 gb
    Keyboard
    logitec
    Mouse
    logitec
    Internet Speed
    2mbps