What's new

Driver Installation Order question after a clean install

rickb278

New Member
Hi Everyone,
I looked through installation guides on here for the recommended installation order for drivers after a clean Windows 8 installation on an XPS8500 from Windows 8 disc. I also spoke to Tech Support but keep getting conflicting advice so I thought I would try posting here.
The question I have is regarding the Intel Chipset drivers. I know that they must be installed first before any other drivers. The confusion I have is regarding the Intel AMT HECI drivers (Intel Management Engine Interface) which are also listed as Chipset drivers.
Previous Support Technicians have always said that the Intel AMT HECI drivers installation order is not important so can be installed anytime. They always say Intel Chipset software must be done first though. I have read
driver order installation guides which shows HECI drivers way down on the installation order too.
The other day I was speaking to a guy over the phone on tech support who told me that you should install the Intel Chipset software, then the HECI drivers next!!
The reason I ask is I did a clean Windows 8 installation only last week. I installed the Intel Chipset software first and I have installed other drivers including Graphics and Wireless Network drivers. My HECI drivers were installed later. Will this cause me problems or will it be OK?
Any advice would be appreciated.
Thanks very much in advance.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS8500
    CPU
    i5
    Memory
    8 meg
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT640
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    McAfee

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
The chipset drivers are always first as others have told you followed by the graphics drivers then the rest at your convenience or whatever is pressing.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

rickb278

New Member
When you say chipset drivers..are you including the Intel Management Engine Interface (Intel AMT HECI) drivers in that as well because on the dell site they are listed under chipset drivers too...or do you just mean the main Intel chipset drivers?...meaning HECI drivers can be installed anytime at your convenience?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS8500
    CPU
    i5
    Memory
    8 meg
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT640
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    McAfee

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Why wait, do one after the other.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

rickb278

New Member
That's my problem..Ive already done the clean installation last week..I installed main chipsets first but did the HECI drivers after a few other drivers. graphics and wireless etc. That's why Im asking how critical it is that the HECI drivers are done at the beginning. On the Dell site on some installation guides it shows the HECI drivers towards the end so that's why I didn't install them straight away. That's why I posted to see if its going to cause me to have future problems. If so I'll have to consider starting over with a clean installation of Windows 8 again
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS8500
    CPU
    i5
    Memory
    8 meg
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT640
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    McAfee

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

rickb278

New Member
Yeah I installed the main chipsets first. I just clicked on the Dell link you gave above. That is the installation order I used. If you look down the list it shows the HECI drivers as 13th on the list
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS8500
    CPU
    i5
    Memory
    8 meg
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT640
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    McAfee

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
I wouldn't stress over it to much. Nuccii is right, chip-set first, but Windows likely installed them anyway during setup. It's not like the old days when almost nothing worked and there was a long list of unknown devices in Device Manager right after a clean install. For me it was chip-set, video, audio, etc. The ones your installing manually are likely just a slightly newer version of what Windows installed by default. If you have nothing showing in device manager with a yellow ! or listed as unknown device, you should be fine.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

rickb278

New Member
Cheers Nucci and Alphanumeric for your help and advice. My main chipsets weren't installed in Device Manager under Universal Serial Bus Controllers automatically during setup. According to Dell they would be if installing from a factory image but because Im installing from the Windows DVD they don't get installed in Device Manager...I had to get them from the Dell site and install them manually. I did look back in Reliability History and it looked like some version of Intel Management Engine Interface (HECI) was installed by Windows during initial setup though
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Dell XPS8500
    CPU
    i5
    Memory
    8 meg
    Graphics Card(s)
    Nvidia GT640
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    McAfee

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru
Glad you got it sorted out.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

Marwapopal

New Member
hey guys....i am new memeber where i can write my questions?
 

My Computer

System One

  • OS
    windows and linux
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    sony vaio SVE14AC12N
    CPU
    2.50 GHz
    Memory
    700 GB
    Graphics Card(s)
    intel (R) hd graphics 4000
    Browser
    google chrome
    Antivirus
    avg

Nuccii

New Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit
    System Manufacturer/Model
    Pavillion H8-1202
    CPU
    I7-2600 @ 3.4 GHz
    Motherboard
    PEGATRON
    Memory
    8 GB
    Graphics Card(s)
    NIVDIA GeForce GT 520
    Sound Card
    Realtek ALC656GR CODEC
    Monitor(s) Displays
    Samsung SyncMaster S22B350
    Screen Resolution
    1920X1080 32 bit color
    Hard Drives
    Samsung 850 EVO SSD 500GB
    Keyboard
    Razer Blackwidow Ultimate 2013
    Mouse
    Logitech M510

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top